Studiu: Aproape 60% dintre părinţi cred că programul încărcat influenţează sănătatea copiilor

Aproximativ 58% dintre părinţii din România cred că programul încărcat al copiilor are un efect asupra sănătăţii lor, cauzând dureri de cap, arată datele unui studiu realizat de Asociaţia Mame pentru Mame. Concluziile indică faptul că în ziua de azi, copiii sunt stresaţi atât la şcoală, cât şi acasă.

196 afișări
Imaginea articolului Studiu: Aproape 60% dintre părinţi cred că programul încărcat influenţează sănătatea copiilor

Studiu: Aproape 60% dintre părinţi cred că programul încărcat influenţează sănătatea copiilor

Datele unui studiu recent realizat de Asociaţia Mame pentru Mame arată faptul că, aproximativ 58% dintre părinţii din România cred că programul încărcat al copiilor are un efect asupra sănătăţii lor, cauzând dureri de cap. Altfel spus, 6 din 10 părinţi români consideră că programul încărcat al copiilor le afectează sănătatea.

Studiul derulat în luna februarie 2019, pe un eşantion de 1.009 respondenţi, a indicat şi faptul că aproximativ 67% dintre părinţi cred că durerile de cap pot fi cauzate şi de stresul de acasă.

„8 din 10 părinţi susţin faptul că fiul sau fiica lor s-a plâns cel puţin o dată de dureri de cap, iar dintre aceştia 33% indică vârstele cuprinse între 7 şi 12 ani drept perioada de vârf a durerilor de cap manifestate”, se precizează în comunicatul de presă remis MEDIAFAX de către Asociaţia Mame pentru Mame.

Studiul efectuat de către Asociaţia Mame pentru Mame arată şi faptul că majoritatea părinţilor din România consideră reale durerile de cap acuzate de către copiii lor. Una dintre cauzele care stau la baza declanşării acestora este în opinia respondenţilor, programul copiilor, ce include şcoala şi activităţile extraşcolare.

„Prin intermediul studiului, asociaţia a cercetat percepţia părinţilor asupra realităţii durerii de cap în rândul copiilor şi trage un semnal de alarmă asupra incidenţei acesteia, factorilor de stres care le cauzează şi modalităţilor de prevenire şi tratare adecvată vârstei”, se mai arată în comunicat.

Rezultatele studiului au indicat un nivel de stres ridicat al copiilor, resimţit atât la şcoală, cât şi acasă. 66% dintre părinţi cred că durerile de cap sunt cauzate de stresul de acasă, iar aproximativ 77% cred că acestea sunt cauzate de stresul de la şcoală.

Totodată, 66% dintre părinţii chestionaţi nu au fost de acord cu afirmaţia potrivit căreia copiii acuză dureri de cap false, pentru a capta atenţia părinţilor sau a evita diverse activităţi, precum mersul la şcoală.

„Nu ne mai putem ascunde de acest adevăr care nu ne place. Copiii din ziua de azi suferă de ceva ce noi nu trăiam în anii 80, când copilărea generaţia noastră, a părinţilor actuali: suferă de stres. Experţii au dat verdictul iar noi părinţii trebuie ascultăm să cu atenţie pentru că stresul e o afecţiune greu de dus şi ca adult. În parte e vina vieţii moderne şi aici nu prea avem cum interveni, dar în parte este vina noastră: şcoala e super-solicitantă, iar acasă primesc o încărcătură de mult ori prea mare de activităţi extraşcolare”, declară Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame prin intermediul comunicatului de presă.

„Da, vrem sa fie cei mai buni şi să se dezvolte în multe direcţii. Dar cu ce preţ? Costul se vede: se vede în somnul lor, se vede în frustările lor, se vede în durerile lor. Noi trebuie să învăţăm să înţelegem toate acestea şi să le dăm ce au nevoie că să reducem nivelul de stres din vieţile lor”, a completat Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

Rezultatele studiului realizat au mai indicat şi faptul că doar 4 din 10 părinţi vorbesc regulat cu copiii despre durerile acestora. Astfel, doar 38% dintre părinţi iniţiază în mod regulat o conversaţie cu fiul sau fiica lor legată de durerile pe care le experimenteză, în vreme ce 8% declarau prin intermediul studiului că niciodată nu o fac.

„Vârsta la care părinţii trebuie să înveţe să aibă conversaţii serioase cu copiii lor vine mult mai repede decât ce ne imaginăm. Ştiu, e greu să ai discuţii serioase cu un copil de 7 ani - asta pentru că ne dorim ca viaţa lor la 7 ani să fie cât mai uşoară, fără chestii serioase pentru că acestea sunt, nu-i aşa, pentru adulţii care pot să le facă faţă. Dar un copil de 7 ani este mai ancorat în realitate şi în viaţă decât credem”, spune Ana Măiţă, Preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame prin intermediul comunicatului de presă.

Datele studiului arată faptul că majoritatea durerilor de cap apar în intervalul de vârstă 7 – 12 ani, peste o treime dintre părinţii chestionaţi susţinând acelaşi lucru.

În ceea ce priveşte frecvenţa durerilor, un sfert dintre respondenţi susţin că frecvenţa durerilor este redusă. Pentru aproximativ 40% dintre respondenţi ele apar lunar, iar 8,5% se confruntă cu ele săptămânal.

Întrebaţi cum aleg să trateze durerile, aproximativ 80% dintre părinţi administrează medicamente special create pentru categoria de vârstă, respectiv capsule moi masticabile, potrivit datelor aceluiaşi studiu.

Proiectul „Cu durerea nu-i de joacă”, iniţiat de către Asociaţia Mame pentru Mame atrage atenţia asupra incidenţei durerii de cap în rândul celor mici. Prin intermediul iniţiativei, asociaţia încurajează conversaţii deschise între părinţi şi copii, informarea din surse avizate şi administrarea unui tratament corect, adecvat grupei de vârstă.

Taguri:
studiu,
copii,
stres

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici