Studiu: Fetele lucrează mai mult în gospodărie decât băieţii, lucru care le poate afecta educaţia

  • O fată de 18 ani din mediul rural lucrează în medie 3,4 ore zilnic în gospodărie.
  • Băieţii lucrează câte 2,1 ore.
  • Acest lucru le afectează pregătirea pentru examenul de Bacalaureat, cât şi pentru admiterea la studii universitate.
107 afișări
Imaginea articolului Studiu: Fetele lucrează mai mult în gospodărie decât băieţii, lucru care le poate afecta educaţia

Studiu: Fetele lucrează mai mult în gospodărie decât băieţii, lucru care le poate afecta educaţia

O fată de 18 ani din mediul rural lucrează în medie 3,4 ore zilnic în gospodărie faţă de 2,1 ore cât lucrează băieţii, iar acest lucru le afectează pregătirea pentru examenul de Bacalaureat, cât şi pentru admiterea la studii universitate.

Deşi 97% dintre părinţii din mediul rural sunt de părere că educaţia e importantă în egală măsură şi pentru fete, şi pentru băieţi, timpul alocat învăţării descreşte pe măsură ce fetele înaintează în vârstă. Treburile din gospodărie devin mai importante, fapt care ajunge să fie o barieră în educaţia şi dezvoltarea lor profesională.

Cu toate că la nivel legislativ femeile din România au drepturi egale cu bărbaţii, percepţia colectivă asupra îndatoririlor pe care femeile ar trebui să le aibă arată că suntem încă departe de eliminarea discriminării din societate.

Fundaţia World Vision România atrage atenţia asupra acestor discrepanţe dintre teorie şi realitate şi evidenţiază, totodată, felul în care diferenţele de gen sunt văzute de părinţii din mediul rural, în funcţie de nivelul de educaţie al acestora.

Astfel, în rândul părinţilor care au terminat doar studiile gimnaziale, doar 66% cred că o mamă care lucrează poate să fie la fel de grijulie cu copiii precum una care nu lucrează. Acest procent creşte considerabil în cazul părinţilor care au absolvit studiile liceale, 80% dintre aceştia considerând că un loc de muncă nu reprezintă un obstacol pentru ca o mamă să le acorde copiilor ei atenţia cuvenită. O diferenţă asemănătoare a fost constatată între percepţia asupra capacităţii taţilor de a avea grijă de copii. 50% dintre părinţii cu studii superioare sunt de părere că taţii pot avea grijă de copii la fel de bine ca mamele, însă această cifră scade direct proporţional cu nivelul de educaţie al respondenţilor, doar 33% dintre cei cu studii gimnaziale fiind de aceeaşi părere.

Cu toate că pentru 85% dintre femeile participante la studiu dezvoltarea profesională este mai importantă, activităţile domestice tind să fie puse mereu pe primul plan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
femei,
studiu,
gospodarie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici