Studiu INSP: Unul din 300 de pacienţi externaţi are o infecţie intraspitalicească

Potrivit unui studiu prelimiar, desfăşurat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, o persoană din 300 externate are o infecţie nosocomială, iar aproximativ 3 pacienţi din 100 internaţi dezvoltă o astfel de afecţiune pe durata şederii în spital, iar principala cauză este consumul de antibiotice.

281 afișări
Imaginea articolului Studiu INSP: Unul din 300 de pacienţi externaţi are o infecţie intraspitalicească

Studiu INSP: Unul din 300 de pacienţi externaţi are o infecţie intraspitalicească

"Un caz din 300 de persoane externate este considerat infecţie asociată asistenţei medicale. Din datele preliminare ale acestui studiu, arată că avem 2,6 pacienţi cu infecţii asociate asistenţei medicale la fiecare 100 de pacienţi din spitale. Trebuie să încercăm să îmbunătăţim capacitatea de diagnostic care să ne permită să evidenţiem aceste infecţii şi să antrenăm oamenii să le recunoască şi să le raporteze", a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Institutul Naţional de Sănătate Publică lucrează la un studiu de prevalenţă în 100 de spitale referitor la situaţia infecţiilor intraspitaliceşti.

Specialiştii spun că o cauză a infecţiilor nosocomiale este legată de consumul excesiv de antibiotice luate fără prescripţie sau fără sfatul medicului.

"În urmă cu cinci ani, un studiu de prevalenţă a arătat că jumătate dintre pacienţii internaţi aveau tratament antibiotic, iar pe datele preliminarii, prezentate astăzi, 41,7% dintre pacienţi aveau tratament cu antibiotice. La nivelul Uniunii Europene, media este de 35% în aceast caz", a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, prof.dr. Gabriel Popescu, şef clinică Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

Organizaţia Mondală a Sănătăţii anunţă că, la nivelul Uniunii Europene, în privinţa consumului de antibiotice, România se află pe locul 4, după ce anul precedent se situa pe locul 2. Chiar dacă faţă de 2016 consumul de antibiotice a scăzut cu 10%, situaţia rămâne gravă deoarece continuă creşterea rapidă a consumului de antibiotice de rezervă, care ar trebui folosite doar dacă celelalte tratamente nu dau rezultate (carbapeneme şi colistin), spun specialiştii.

"Ştim cu toţii că antibioticele nu sunt active împotriva virusurilor. Avem de 10 ori mai multe bacterii pe noi decât propriile celule, iar aceste bacterii sunt protectoare. În momentul în care luăm un antibiotic fără rost, nu face decât să omoare aceste bacterii care ne protejează, producând nişte găuri de care germenii profită", a explicat prof.dr. Streinu Cercel, managerul Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

Potrivit OMS, anual, în Uniunea Europeană, mor peste 37.000 de persoane din cauza consumului excesiv de antibiotice fără prescripţie.

Printre soluţiile identificate de specialişti se numără: reducerea consumului de a antibiotice prin eliminarea prescripţiei exagerate sau nepotrivite, reducerea posibilităţii de transmitere a bacteriilor multirezistente în unităţile medicale prin screening-ul pacienţilor purtători şi îngrijirea lor separată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici