STUDIU Maşinile agricole afectează puternic solul. „Poate dura zeci de ani pentru ca acel sol să se refacă”

  • Oamenii de ştiinţă afirmă că tractoarele masive ar putea deteriora până la o cincime din terenurile utilizate pentru culturi la nivel mondial.
  • Potrivit cercetătorilor suedezi, greutatea combinelor, a tractoarelor şi a altor maşini agricole moderne riscă să compacteze solul, ceea ce duce la inundaţii şi la recolte slabe.
7763 afișări
Imaginea articolului STUDIU Maşinile agricole afectează puternic solul. „Poate dura zeci de ani pentru ca acel sol să se refacă”

STUDIU Maşinile agricole afectează puternic solul. „Poate dura zeci de ani pentru ca acel sol să se refacă”

Cercetătorii au calculat că, atunci când sunt complet încărcate, combinele de recoltat au crescut în dimensiuni de la aproximativ 4.000 kg în 1958 la aproximativ 36.000 kg în 2020. 
 
Între timp, anvelopele tractoarelor şi ale altor vehicule au devenit, de asemenea, mai mari, sporind impactul asupra solului. În solul care a fost strivit de o greutate mare, aerul este forţat să iasă şi solul se compactează. Astfel, plantele au dificultăţi în a se înrădăcina şi a absorbi nutrienţii, iar terenul este predispus la inundaţii.
 
Cercetătorii consideră că greutatea tot mai mare a maşinilor agricole reprezintă o ameninţare la adresa productivităţii agricole, potrivit BBC.
 
Analiza lor, publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerează că aceste combine de recoltat ar putea deteriora până la o cincime din terenul global folosit pentru culturi.
 
Thomas Keller, profesor de gestionare a solului la Universitatea Suedeză de Ştiinţe Agricole din Uppsala, Suedia, spune că utilajele ar trebui să fie proiectate pentru a nu depăşi o anumită sarcină.
 
Compactarea se poate produce în câteva secunde atunci când conducem pe sol, dar poate dura zeci de ani pentru ca acel sol să se refacă", a spus el.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici