Studiu: Vinul sau berea? Răspunsul surprinzător pe care îl oferă ştiinţa

Un studiu ştiinţific încearcă să răspundă la întrebarea: cine merge mai bine dintre vin şi bere, din punctul de vedere al sănătăţii?

124371 afișări
Imaginea articolului Studiu: Vinul sau berea? Răspunsul surprinzător pe care îl oferă ştiinţa

Studiu: Vinul sau berea? Răspunsul surprinzător pe care îl oferă ştiinţa

Vin alb, vin roşu sau bere şi alte băuturi spirtoase? Cei care le apreciază spun că este o chestiune de gust. Dar, conform oamenilor de ştiinţă, nu ar trebui să depindă doar de asta: un studiu al Iowa State University (SUA) arată de fapt că alegerea paharului care ne însoţeşte cina are efecte diferite asupra organismului. Aşadar, având în vedere că alcoolul şi sănătatea nu se înţeleg bine şi un consum moderat este întotdeauna de preferat, care este cea mai bună alegere?

Pentru cercetători, răspunsul la întrebarea despre vin sau bere este că vinul este o opţiune mai bună. Consumul de bere sau alt alcool ar duce la niveluri mai mari de grăsime viscerală, despre care medicii spun că are darul să crească riscul de a dezvolta boli de inimă şi alte complicaţii.

Grăsimea viscerală, care nu trebuie confundată cu grăsimea care se acumulează sub piele (grăsimea subcutanată), este de fapt un tip de ţesut mai subtil care înconjoară organele abdominale şi este mai greu de eliminat. Studiul pe aproape 1.900 de adulţi cu vârsta cuprinsă între 40 şi 80 de ani a constatat că vinul consumat nu generează aceeaşi acumulare dăunătoare de grăsime viscerală cu care este asociat „consumul crescut de bere/alcool”.

„Fiecare băutură conţine nutrienţi specifici şi profiluri şi procente diferite de alcool”, se arată în studiu. 

Potrivit autorilor studiului, pe lângă faptul că nu influenţează creşterea grăsimii viscerale în organism, vinul pare să ofere şi beneficii suplimentare pentru sănătate: cel roşu este bogat în polifenoli, în timp ce cel alb (întotdeauna în cantităţi moderate), pare a fi legat de oase mai puternice. De fapt, băutorii mai în vârstă care consumau vin alb cu moderaţie aveau o densitate minerală osoasă mai mare decât cei care alegeau vinul roşu sau berea.

„Îmbătrânirea este adesea însoţită de o creştere a grăsimilor care se reflectă într-un risc crescut de boli cardiovasculare, precum şi de o reducere a densităţii minerale osoase. Acest lucru are implicaţii importante asupra sănătăţii, deoarece aproape 75% dintre adulţii din Statele Unite sunt consideraţi supraponderali sau obezi”, scrie autoarea studiului, Brittany Larsen.

Studiul american nu invită la consum de vin. Cercetătorii subliniază că întreaga imagine a beneficiilor sau dezavantajelor alcoolului este încă neclară. Pentru a încerca să spună un cuvânt definitiv asupra subiectului, echipa din Iowa intenţionează acum să examineze modul în care diferitele tipuri de consum de alcool influenţează apariţia bolii şi a tulburărilor cognitive în rândul vârstnicilor. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici