SUBIECTELE la matematică la EVALUAREA elevilor de clasa a IV-a

Probleme de şah şi logică, cunoaşterea cifrelor romane şi calcule artimetice se numără printre cerinţele din subiectele pe care le-au avut de rezolvat, joi, elevii de clasa a IV-a, la proba de matematică a evaluării naţionale.

1065 afișări
Imaginea articolului SUBIECTELE la matematică la EVALUAREA elevilor de clasa a IV-a

SUBIECTELE la matematică la EVALUAREA elevilor de clasa a IV-a (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

La fel ca la proba de limba română, care a avut loc miercuri, în clase au fost distribuite două variante de subiect, repartizate elevilor pe rânduri, pentru ca aceştia să nu copieze unul de la altul.

CITEŞTE SUBIECTUL 1 LA PROBA DE MATEMATICĂ

Subiectele au inclus, pe lângă cerinţe cu operaţii matematice, o problemă de şah, respectiv mutarea unui cal dintr-o poziţie în alta, precum şi una de logică, respectiv aranjarea unor cuburi pe care erau scrise numere, după un criteriu ce trebuia găsit de elevi. Aceştia au mai avut de scris numărul 2014 cu cifre romane sau MDXIX cu cifre arabe.

CITEŞTE SUBIECTUL 1 LA PROBA DE MATEMATICĂ

O altă cerinţă a verificat capacitatea elevilor de a "citi" ora indicată de un ceas cu limbi, iar altele, dacă aceştia recunosc figurile geometrice elementare.

Proba a avut durata de o oră, în care elevii au fost supravegheaţi de alt cadru didactic decât învăţătoarea lor.

La nivel naţional, au fost evaluaţi peste 193.000 de elevi de clasa a IV-a, dintre care 14.000 de elevi din Capitală.

Evaluarea naţională la clasa a IV-a, o premieră pentru învăţământul românesc, se va încheia vineri, cu proba de limbă maternă, la care participă elevii aparţinând minorităţilor naţionale.

Şi elevii claselor a II-a şi a VI-a vor fi evaluaţi anul acesta, tot în premieră.

Rezultatele obţinute la evaluarea elevilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a nu se trec în catalog.

Notele la evaluarea elevilor de clasa a VIII-a, în schimb, contează la media pentru admiterea în liceu.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a informat, miercuri, că evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a "orientează şcoala românească pe drumul corect al modernizării şi al creşterii performanţei"

"Miercuri, odată cu testarea la Limba română a elevilor de clasa a IV-a, au debutat, în premieră, evaluările naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a. Sensul acestor evaluări îl reprezintă, deopotrivă, analizarea corectă a sistemului de învăţământ şi începutul creşterii performanţei şcolii româneşti", a mai afirmat MEN.

Potrivit MEN, introducerea acestor evaluări, prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale, oferă un tablou foarte clar legat de nivelul de pregătire al elevilor în diferite momente. "Fiind vorba despre o testare la nivel naţional, datele obţinute permit realizarea de diagnoze şi comparaţii mult mai fidele în raport cu cele realizate în urma evaluărilor individuale de la clasă. După aplicarea testelor, vor exista date transversale care vor permite identificarea din timp a problemelor şi corectarea lor particularizată, astfel încât, la finalul clasei a VIII-a, performanţele să se îmbunătăţească", s-a mai menţionat într-un comunicat remis de MEN.

Evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a urmează modelul testelor internaţionale, care introduc, de fapt, un sistem de pregătire a elevilor, obişnuindu-i cu examenul de la finalul ciclului gimnazial, arată aceeaşi instituţie.

Testele aplicate au un grad ridicat de interdisciplinaritate şi nu pun accent pe memorare şi reproducere, ci pe capacitatea elevului de a utiliza şi corela informaţiile pe care le-a acumulat
până la un anumit moment, a mai precizat MEN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici