Suceava: Ansamblul "Ciprian Porumbescu" va fi evacuat din spaţiul folosit temporar

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat, vineri, că Ansamblul "Ciprian Porumbescu" a fost somat să părăsească spaţiul folosit în prezent şi, pentru că Primăria nu a oferit un spaţiu corespunzător, există posibilitatea ca CJ să preia trei etaje pe care le are în sediul Primăriei.

198 afișări
Imaginea articolului Suceava: Ansamblul "Ciprian Porumbescu" va fi evacuat din spaţiul folosit temporar

Suceava: Ansamblul "Ciprian Porumbescu" va fi evacuat din spaţiul folosit temporar (Imagine: Sebastian Sascau/Mediafax Foto)

Nechifor a declarat, în plenul Consiliului Judeţean Suceava, că Ansamblul Artistic Profesionist "Ciprian Porumbescu”, aflat în finanţarea CJ, urmează să fie evacuat din sediul folosit în "Dom Polski" şi care aparţine Uniunii Polonezilor din România, ca urmare a finalizării lucrărilor la Centrul Cultural Bucovina, realizat prin modernizarea fostului cinematograf Modern, unde urmau să se mute angajaţii ansamblului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele CJ Suceava le-a spus consilierilor judeţeni că ansamblul, înfiinţat în urmă cu 61 de ani, ajunge "în stradă”, iar primarul Sucevei, Ion Lungu, nu respectă ceea ce a promis, şi anume că va oferi spaţiul necesar funcţionării Ansamblului "Ciprian Porumbescu” în Centrul Cultural Bucovina. În baza acestei promisiuni, Uniunea Polonezilor din România a aşteptat finalizarea construcţiei pentru a solicita evacuarea din spaţiul său a ansamblului.

Primarul Ion Lungu anunţase, în urmă cu cinci ani, odată cu începerea lucrărilor la Centrul Cultural Bucovina şi reiterând pe parcurs, că va oferi Consiliului Judeţean Suceava un spaţiu în această clădire pentru funcţionarea Ansamblului "Ciprian Porumbescu", urmând să fie făcută o compensare între Primărie şi CJ Suceava care deţine etajele al doilea, al treilea şi al patrulea din clădirea Primăriei Suceava.

Nechifor a declarat, ulterior, într-o conferinţă de presă, că a transmis oficial, în 12 octombrie, o adresă primarului Ion Lungu în care îi cere să prezinte spaţiul pe care îl are în vedere pentru această compensare, dar că nu a primit răspuns în termenul legal şi a arătat că există posibilitatea ca CJ Suceava să preia administrarea celor trei etaje din clădirea Primăriei, unde va fi mutat Ansamblul "Ciprian Porumbescu”.

Preşedintele CJ Suceava a declarat că, dacă Primăria vrea să deţină toată clădirea atunci să găsească o soluţie fezabilă, adăugând că în Centrul Cultural Bucovina spaţiul pus la dispoziţie este de 140 de metri pătraţi în care ar trebui să funcţioneze 80 de angajaţi, unde să fie săli de repetiţii, săli pentru costume şi instrumente, dar şi pentru personalul administrativ.

"Îi solicit lui Ion Lungu să ne spună cum facem", a spus Nechifor, care a arătat că, dacă nu este prezentată o soluţie corectă, CJ Suceava va retrage dreptul de administrare al Primăriei pe trei dintre etaje din cele cinci şi va muta Ansamblul "Ciprian Porumbescu” în acest spaţiu, care ar fi suficient.

El consideră că nu se poate face un schimb aşa cum ar vrea Ion Lungu, ca pentru trei etaje din Primărie CJ Suceava să se mulţumească cu 140 de metri pătraţi în Centrul Cultural Bucovina, unde mai funcţionează un cinematograf şi teatrul municipal.

"Nu poţi da la schimb o garsonieră dacă primeşti un bloc", a spus preşedintele CJ Suceava.

Nechifor a amintit că, la inaugurarea Centrului Cultural Bucovina, senatorul Gheorghe Flutur a spus că această investiţie are doi taţi, pe el şi pe Ion Lungu.

"Am înţeles că are doi taţi, dar cu bunica, adică Ansamblul, ce facem?”, s-a întrebat preşedintele CJ Suceava.

Nechifor consideră că soluţia ar fi ca Primăria să ofere Consiliului Judeţean Suceava Centrul Tradiţiilor Populare, o clădire construită printr-un program european şi la care CJ Suceava a participat cu un sfert din finanţare.

Pe de altă parte, primarul Ion Lungu a declarat că îi pare rău că "incapacitatea" preşedintelui CJ Suceava de a găsi un spaţiu pentru Ansamblul "Ciprian Porumbescu” este pasată la Primărie.

El a spus că a primit o solicitare din partea CJ Suceava pentru o suprafaţă de 846 de metri pătraţi în Centrul Cultural Bucovina, dar că întreaga clădire nu are această suprafaţă.

"Se sare calul”; a spus Lungu, care a menţionat că între el, ca primar, şi fostul preşedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a fost un gentleman agreement pentru o compensare între Primărie şi CJ Suceava privind spaţiile din clădirea Primăriei şi cele din Centrul Cultural Bucovina.

"Nicăieri nu e nicio obligaţie”, a spus Lungu, care a precizat că CJ Suceava nu poate solicita cele trei etaje din clădirea Primăriei până în 2018, când se încheie contractul de dare în folosinţă.

El a spus că a oferit CJ Suceava un spaţiu la etajul al doilea al Centrului Cultural Bucovina şi spaţiile comune, ceea ce înseamnă circa 400 de mp.

Fostul cinematograf Modern din municipiul Suceava, care a fost reamenajat şi transformat în Centrul Cultural Bucovina, în urma unei investiţii de 15 milioane de lei care s-a derulat pe perioada a cinci ani a fost inaugurat în 30 octombrie în prezenţa autorităţilor locale şi parlamentarilor.

Investiţia la Centrul Cultural Bucovina a început în anul 2010 şi a costat 15 milioane de lei, din care trei milioane de lei au fost alocate de Guvern, iar restul de la bugetul local.

Clădirea are o sală de spectacole la parter cu 300 de locuri, ecranul de proiecţie este unul de ultimă generaţie, 3 D cu rezoluţie 4K.

La primul etaj va funcţiona Teatrul municipal "Matei Vişniec", la etajul al doilea spaţiul este destinat Ansamblului Artistic "Ciprian Porumbescu”, la al treilea etaj a fost amenajat un spaţiu expoziţional, iar etajul patru este tehnic.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat la inaugurare că clădirea fostului cinematograf a fost transferată la municipalitate în anul 2007, iar în 2008, împreună cu fostul preşedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a convenit ca cinematograful să fie modernizat şi să fie amenajat pentru ca instituţii ale CL şi CJ Suceava să îşi desfăşoare activitatea în noua clădire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici