Suceava: Ce nereguli au descoperit comisarii de la Protecţia Consumatorului la firme care produc sau comercializează produse lactate

Iaurt şi lapte bătut expirate, precum şi caşcaval din lapte de capră care conţinea şi lapte de vacă au fost descoperite de comisarii de la Protecţia Consumatorului Suceava în urma unor controale la firme care produc sau comercializează produse lactate, fiind date 23 amenzi de 72.000 de lei.

239 afișări
Imaginea articolului Suceava: Ce nereguli au descoperit comisarii de la Protecţia Consumatorului la firme care produc sau comercializează produse lactate

Suceava: Ce nereguli au descoperit comisarii de la Protecţia Consumatorului la firme care produc sau comercializează produse lactate (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava, comisarii instituţiei au descoperit abateri de la normele legale la 26 de firme care produc şi comercializează produse lactate, unt şi brânzeturi.

Printre neregulile constatate s-au numărat depăşirea datei limită de consum la diverse iaurturi şi lapte bătut, dar şi utilizarea incorectă a unor denumiri pentru produse care au reglementată denumirea, în funcţie de conţinut, prin standarde naţionale.

Astfel, comisarii au descoperit că brânza de burduf, atât la comercianţi, cât şi la producători locali, era făcută în anumite situaţii doar din lapte de vacă pasteurizat, în alte cazuri caşul de vacă era în proporţie mai mare decât cel de oaie, sau pe lângă caş de oaie şi de vacă erau adăugate resturi de sortimente de brânzeturi maturate.

Conform standardelor, brânza de burduf se fabrică din caş de oaie sau din amestec de caş de oaie în proporţie de minim 55 la sută şi caş de vacă.

Totodată, caşcavalul din lapte de capră conţinea şi lapte de vacă.

Din probele trimise în vederea efectuării analizelor la laborator s-a constatat că la telemeaua de vacă şi la brânza de burduf de la patru producători locali erau depăşiţi anumiţi parametri de calitate-conţinut de apă peste procentul admis, conţinut de grăsime raportat la substanţa uscată sub nivelul stabilit de normele legale. Totodată, conţinutul de sare era mult mai mare decât cel admis de până la 7,8-8,4 la sută faţă de 2,5-4 la sută.

În urma controalelor s-au oprit definitiv de la comercializare 11 kilograme de produse lactate cu data limită de consum depăşită şi s-au oprit temporar de la comercializare 2791,7 kilograme de produse lactate, fiind date 29 de sancţiuni contravenţionale dintre care şase avertismente şi 23 amenzi în valoare de 72.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici