Suceava: Parlamentari din PNL, UNPR şi PSD cer Guvernului organizarea de alegeri parţiale la Rădăuţi

Mai mulţi parlamentari PNL, UNPR şi PSD din judeţul Suceava au semnat, vineri, după o întâlnire convocată de prefect, o scrisoare adresată Guvernului prin care solicită organizarea de alegeri parţiale la Rădăuţi sau alte soluţii legale prin care municipiul, rămas fără primar şi CL, să funcţioneze.

169 afișări
Imaginea articolului Suceava: Parlamentari din PNL, UNPR şi PSD cer Guvernului organizarea de alegeri parţiale la Rădăuţi

Suceava: Parlamentari din PNL, UNPR şi PSD cer Guvernului organizarea de alegeri parţiale la Rădăuţi (Imagine: Shutterstock)

La întâlnirea convocată de prefectul de Suceava, Constantin Harasim, au participat senatorii liberali Gheorghe Flutur şi Steliana Miron, senatorul UNPR Mihai Neagu, senatorul PSD Neculai Bereanu şi deputaţii PNL Sanda Maria Ardeleanu şi Ioan Bălan.

Prefectul Constantin Harasim a explicat că situaţia din municipiul Rădăuţi, care nu are primar şi nici Consiliu Local, devine presantă pentru că în lipsa CL nu poate fi rectificat bugetul local, iar cel mai grav este faptul că nu se poate asigura finanţarea Spitalul Municipal. El a spus că, în lipsa primarului sau a unui înlocuitor al acestuia, nu se pot da ajutoare sociale, nu pot fi date ajutoare de încălzire, dar nici nu pot fi organizate alegerile locale.

Prefectul a adăugat că a solicitat Guvernului să aprobe o ordonanţă de urgenţă prin care să se poată organiza alegeri parţiale în situaţii de acest gen, astfel încât să fie ales un nou CL, care să desemneze un viceprimar cu atribuţii de primar şi care să poată vota alocări bugetare.

Liderul PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a spus că pentru situaţia unică de la Rădăuţi Guvernul ar fi trebuit să găsească până acum o soluţie şi a întrebat de ce nu a reglementat Guvernul această speţă când a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care a fost posibilă numirea unui secretar interimar.

Prefectul de Suceava a explicat că a propus, la acea dată, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care secretarul numit interimar să aibă mai multe atribuţii, dar că Guvernul s-a limitat doar la soluţionarea problemei urgente, când municipiul nu avea nici secretar.

Flutur a arătat că susţine o iniţiativă pentru modificarea legii astfel încât să se poată organiza alegeri parţiale sau completarea altor legi pentru a se asigura buna funcţionare a municipiului, dar s-a întrebat ce se va întâmpla dacă Guvernul nu va fi de acord şi nu va aviza propunerile legislative.

"Dacă ne dă cu flit la asta, care ar fi soluţia?", a întrebat Flutur.

Senatorul PSD Neculai Bereanu a apreciat că mecanismul de adoptare a unor modificări legislative este complicat şi consideră că tot prin intermediul Guvernului se poate face o modificare a legislaţiei astfel încât să fie găsite soluţii de funcţionare a municipiului Rădăuţi.

"O ordonanţă de urgenţă pe care noi să o propunem şi să mergem la primul ministru, la ministrul de Interne, e singura variantă. Calea parlamentară e serioasă, dar nu se poate ca în două luni să fie modificată o lege", a spus Bereanu.

Deputatul Ioan Bălan a arătat că Rădăuţi este acum un oraş blocat, mai puţin la încasarea de taxe şi impozite, susţinând că soluţia este doar la Guvern care ar trebui să emită o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze situaţia, întrucât la Rădăuţi este un caz de forţă majoră.

"Când Guvernul a dat ordonanţa traseiştilor, ştiind că e neconstituţională şi care a afectat toate localităţile din ţară, a făcut-o. Acum să emită o ordonanţă. Avem Guvern în funcţie, are toate pârghiile prin Ministerul Afacerilor Interne, că doar nu sunt la prefectul de Suceava", a spus Bălan.

El a subliniat că soluţia cea mai corectă este organizarea de alegeri parţiale, iar cine va obţine majoritatea în Consiliul Local să şi-o asume, să desemneze un viceprimar cu atribuţii de primar.

După discuţii, parlamentarii prezenţi la întâlnire au convenit şi au semnat o scrisoare adresată Guvernului prin care susţin adoptarea unui act normativ prin care să fie organizate alegeri parţiale la Rădăuţi.

Totodată, ei au convenit să se întâlnească, la începutul săptămânii viitoare, cu vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, cu care să găsească soluţii legislative care să rezolve situaţia din Rădăuţi.

Prezenţi la această întrunire, reprezentanţi ai administraţiei din Rădăuţi au explicat că, în lipsa unei conduceri, în municipiu sunt afectate proiectele europene, funcţionarea instituţiilor de învăţământ, spitalul, dar şi că asistaţii social nu vor putea beneficia de sprijin financiar, nici cei care urmează să solicite ajutorul de încălzire, fiind vorba de mii de locuitori.

Directorul Spitalului Municipal Rădăuţi, Liviu Dubei, a explicat că această unitate are fonduri pentru funcţionare şi chiar pentru reparaţii, dar că banii trebuie alocaţi de CL Rădăuţi pentru a fi folosiţi.

El a spus că banii alocaţi prin bugetul local spitalului în acest an, 12,2 milioane de lei, ajung până în 10 octombrie, iar cei 460 de angajaţi nu vor putea să-şi primească salariile şi nici nu se vor putea achita cheltuielile.

Dubei a declarat că spitalul funcţionează prin autofinanţare şi că nu a luat bani de la Primărie, iar acum în contul spitalului sunt 7,3 milioane de lei, dar aceşti bani nu vor putea fi folosiţi fără aprobarea Consiliului Local.

"Avem bani suficienţi pentru renovări şi salarii. Nu putem folosi banii pentru că nu există Consiliul Local care să ne aprobe să îi cheltuim", a spus Dubei.

Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, a fost arestat în luna septembrie 2014 pentru fapte de corupţie, el fiind apoi suspendat din funcţie prin ordin al prefectului de Suceava.

El a fost trimis în judecată în octombrie 2014 şi a rămas în arest preventiv până la începutul lunii mai, când a fost plasat în arest la domiciliu, iar în iunie Curtea de Apel Cluj a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu controlul judiciar.

Funcţia de primar al municipiului Rădăuţi a fost deţinută, până în martie 2015, de un viceprimar cu atribuţii de primar, dar după ce Consiliul Local Rădăuţi a fost dizolvat de Curtea de Apel Suceava, conducerea Primăriei a fost asigurată, cu atribuţii limitate, de secretarul interimar care, în 27 aprilie, şi-a încetat mandatul.

Pentru ca municipiul Rădăuţi să aibă o conducere, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care prefectul să numească, temporar, un secretar al localităţii.

În prezent, secretarul municipiului Rădăuţi este Marinică Sofroni, care a fost secretar al comunei Frătăuţii Noi, acesta având doar atribuţii limitate, de gestionare a treburilor curente ale Primăriei.

În continuare, în lipsa primarului, în municipiul Rădăuţi nu se pot emite autorizaţii de construire sau să fie emise ordine de începere a lucrărilor unor investiţii publice locale şi nici nu se pot aloca fondurile repartizate de Guvern prin rectificarea bugetară din luna iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici