Suceava şi opt comune limitrofe intră în carantină TOTALĂ. Intrările şi ieşirile, păzite de angajaţii MAI şi Armată/ România intră în Scenariul 4 cu două Ordonanţe militare nr 5 şi nr.6

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat au anunţat luni seara că România a intrat în Scenariul 4, iar în oraşul Suceava şi opt comune limitrofe a fost instituită carantină totală.

74670 afișări
Imaginea articolului Suceava şi opt comune limitrofe intră în carantină TOTALĂ. Intrările şi ieşirile, păzite de angajaţii MAI şi Armată/ România intră în Scenariul 4 cu două Ordonanţe militare nr 5 şi nr.6

Ora 23.00 Declaraţii anunţate la Ministerul de Interne

Cele mai importante declaraţii:

Bogdan Despescu - A fost emisă Ordonanţa militară numărul 5 din 30 martie. VEZI DOCUMENT 

- Se prelungeşte suspendarea zborurilor efectuate spre Italia şi din Italia şi spre Spania şi din Spania, pentru 14 zile, începând cu 6 aprilie 2020

- Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate vor fi obligate să reia ciclul de carantinare, vor suporta cheltuielile de carantinare şi vor răpunde penal

- De asemenea, am completat articolul 4 din Ordonanţa Militară 4: Prevederile nu se aplică piloţilor de aeronave şi personalului navigant care zboară către şi din zonele galbene şi celor care nu părăsesc incinta avionului
 

Ordonanţa nr 6 prevede ca municipiul Suceava şi 8 comune limitrofe să intre în carantină. VEZI DOCUMENT 

Raed Arafat: Potrivit datelor Centrului national de conducere şi coordonare a intervenţiei, 2.109 cazuri erau confirmate în ţară, la ora 20.  

În urma analizei INSP şi în urma discuţiilor, am considerat din punct de vedere medical că trebuie luate măsuri suplimentare în zona Sucevei. Vreau să subliniez situaţia deosebită în care se află localitatea sau muncipiul Suceava: din cele 2.109 cazuri confirmate, 593 se află în municipiul Suceava. În urma analizei realizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi în urma discuţiilor care au avut loc în Grupul Ştiinţific şi cu colegii de la Ministerul Sănătăţii şi cu domnul ministru Tătaru am considerat cu toţii, din punct de vedere medical că trebuie luate măsuri suplimentare în zona Sucevei”, a spus Arafat.

Astfel, ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că s-a emis carantină asupra oraşului Suceava şi a zonei limitrofe.

„Evoluţia cazurilor din judeţul Suceava, densitatea îmbolnăvirilor, riscul răspândirii infecţiilor, analiza făcută cu specialiştii în boli infecţioase, cu toţi cei care ne desfăşurăm activitatea zi şi noapte în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, împreună cu toţi factorii implicaţi, inclusiv alte instituţii medicale care pun umărul la rezolvarea unor probleme extrem de importante, toate acestea au făcut ca în această seară să luăm o decizie extrem de importantă. În acest sens, am emis Ordonanţa Militară nr. 6, in 30 martie 2020 privind instituirea măsurii de carantinare asupra municipiului Suceava, a unor comune din zona limitrofă, precum şi instituirea unei zone de protecţie asupra unor unităţi administrativ – teritoriale din judeţul Suceava”, a declarat Marcel Vela.

Prin Ordonanţa Militară nr. 6 s-au luat mai multe măsuri de restricţie asupra acestor zone aflate în carantină.

Redăm conţinutul Ordonanţei Militare nr. 6, care instituie pentru prima dată, în România, carantină asupra unui oraş.

Art.1 - Se instituie pe perioada stării de urgenţă, măsura de carantinare în municipiul Suceava şi în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei.

Art.2 - Se instituie pe perioada stării de urgenţă o zonă de protecţie, ca perimetru de siguranţă în jurul localităţilor carantinate, formată din toate celelalte unităţi teritoriale administrative din judeţul Suceava.

Art.3 - În zona carantinată prevăzută la art.1 este permisă intrarea, respectiv ieşirea pentru:
a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în zona carantinată, precum şi a aprovizionării populaţiei;
b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor.

Art.4 - Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, precum şi operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane, nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în zona carantinată decât dacă sunt respectate dispoziţiile art. 3.

Art.5 - Toate restricţiile stabilite prin ordonanţe militare precedente se aplică în mod corespunzător în localităţile carantinate şi în zona de protecţie.

Art.6 - Se împuterniceşte Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Suceava (CJCCI) pentru a stabili completări şi derogări în ceea ce priveşte dispoziţiile prevăzute la art. 3.

Art.7 - (1) În zona de protecţie, organele cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale vor stabili măsuri specifice de prevenire şi limitare a intrării, respectiv a ieşirii persoanelor în/din zona de carantinare prevăzută la art. 1.
(2) În zona de protecţie este interzisă deplasarea între localităţile din zonă a persoanelor ce aparţin altor categorii socio-profesionale.
(3) Autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene vor aduce la cunoştinţa persoanelor din zona de protecţie obligaţiile ce le revin referitoare la deplasarea şi accesul în/din zona carantinată.
(4) Aplicarea măsurilor de verificare, control şi acces în/dinspre zona carantinată se realizează de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne în colaborare cu cele ale Ministerului Apărării Naţionale.

Art.8 - Accesul pe aeroportul internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava este permis doar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.

Art.9 - Consiliul Judeţean Suceava împreună cu primarii şi consiliile locale din unităţile administrativ-teritoriale situate în zona de carantinare şi zona de protecţie vor lua măsuri de a asigura funcţionarea serviciile de protecţie şi asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă/gospodărie.

Art.10 - Este strict interzis accesul între localităţi prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţie publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale.

Art.11 - (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare:
a) Poliţia Română, Jandarmeria Română şi poliţia locală, pentru măsurile prevăzute la art.3;
b) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, pentru măsurile prevăzute la art.4 şi 8.
(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.3, 4 şi 8 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Personalul instituţiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

Art.12 - (1) Prezenta ordonanţă militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puţin 2 zile de la data publicării, despre conţinutul prezentei ordonanţe militare.

 


La ultima raportare, numărul morţilor de coronavirus a urcat la 65. Doar luni seara au fost anunţate 13 decese noi. România se apropie de 2000 de cazuri de infectare

Pe teritoriul României, au fost confirmate 1.952 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Citeşte continuarea 
 

România se apropie de Scenariul 4. Ce schimbări ar putea implica. Tătaru: Cei cu simptomatologie uşoară şi medie, trataţi acasă

Luni sau marţi, România va depăşi numărul de 2.000 de persoane infectate cu SARS-Cov-2 şi va trece în scenariul 4. Anunţul a fost făcut de preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

România are deja peste 1.500 de persoane infectate cu SARS-Cov-2 , iar în condiţiile în care zilnic apar cel puţin 200 de cazuri, intrarea în scenariul 4 al pandemiei e o chestiune de zile.

„Vrem să-i ducem la domiciliu pe cei cu simptomatologie uşoară şi medie. Tot la fel, propunem ca medicii care sunt asimptomatici, dar infectaţi cu coronavirus să poată să rămână în unităţile spitaliceşti, să trateze pacienţii de coronavirus. Avem mai multe facilităţi pe care să le cerem prin ordonanţă şi pentru unităţile sanitare, să se poată face angajări direct, fără concurs, să se poată mări organigramele la direcţiile de sănătate publică şi sanitare, sunt multe propuneri pe care fiecare minister le face şi din aceste propuneri , ele sunt făcute publice şi oficiale printr-o ordonanţă militară”, a spus ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, la Realitatea Plus .

Alexandru Rafila a precizat că bolnavii infectaţi cu SARS-Cov-2 ar putea fi trataţi şi la hotelurile unde sunt carantinaţi sau în spaţii special amenajate, nu neapărat la domiciliu.

„Probabil că luni sau marţi o să fim în această situaţie. Scenariul 4 presupune măsuri suplimentare care să nu aglomereze spitalele, presupune şi deja cred că săptămâna viitoare , la începutul săptămânii, va fi adoptată o hotărâre care să prevadă că cazurile uşoare se tratează acasă sau în alte condiţii de izolare, pentru că aceasta este politica care previne colmatarea spitalelor şi permite tratarea exclusvă a pacienţilor care au forme severe ale bolii în spital. Ar putea fi tratate acasă sau în spaţii amenajate, cum sunt hotelurile, sunt spaţii foarte bine amenajate acolo, personalul medical verifică periodic starea loc de sănătate, dacă se agravează sunt transferaţi la spital, dacă nu sunt doar monitorizaţi şi în momentul în care devin negative două teste consecutive pot să plece acasă", a spus Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, la Digi 24.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie nu exclude, în scenariul 4, închiderea unor oraşe sau localităţi.

„Dacă există o creştere locală extrem de puternică a cazurilor, atunci trebuie să iei o măsură de genul acesta (să închizi oraşele -n.r.). Gândiţi-vă că şi în nordul Italiei au fost la început 12 localităţi care au fost practice închise astfel încât s-a redus circulaţia persoanelor la localităţile învecinate”, a mai spus Rafila.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici