Sud-coreenii sunt pe cale să întinerească cu un an sau doi, graţie unei noi legi

Sud-coreenii sunt pe cale să fie cu un an sau doi mai tineri, în urma adoptării unei noi legi, care are ca scop standardizarea modului în care se calculează vârsta în ţară, scrie CNN.

1108 afișări
Imaginea articolului Sud-coreenii sunt pe cale să întinerească cu un an sau doi, graţie unei noi legi

Sud-coreenii sunt pe cale să întinerească cu un an sau doi, graţie unei noi legi

În prezent, este normal ca sud-coreenii să aibă nu doar o vârstă, ci trei - o "vârstă internaţională", o "vârstă coreeană" şi o "vârstă calendaristică".

Însă, pentru a pune capăt confuziei, parlamentul ţării a decretat că, începând din iunie 2023, toate documentele oficiale trebuie să folosească "vârsta internaţională" standard.

Această măsură, care vine în urma unei dezbateri îndelungate, va alinia ţara la cea mai mare parte a restului lumii şi va reduce discrepanţele juridice care apar din cauza utilizării a trei sisteme diferite.

În Coreea de Sud, "vârsta internaţională" a unei persoane se referă la numărul de ani de când s-a născut şi începe de la zero - acelaşi sistem folosit în majoritatea celorlalte ţări.

Însă, atunci când sunt întrebaţi de vârsta lor în contexte informale, majoritatea sud-coreenilor vor răspunde cu "vârsta lor coreeană", care ar putea fi cu unul sau chiar doi ani mai mare decât "vârsta lor internaţională".

Conform acestui sistem, copiii sunt consideraţi ca având un an în ziua în care se nasc, cu un an în plus la fiecare 1 ianuarie.

În anumite situaţii, sud-coreenii folosesc şi "vârsta calendaristică" - un fel de combinaţie între vârsta internaţională şi cea coreeană - care consideră că bebeluşii au zero ani în ziua în care se nasc şi adaugă un an la vârsta lor la fiecare 1 ianuarie.

Luaţi ca exemplu cântăreţul Psy, care a lansat "Gangnam Style". Născut la 31 decembrie 1977, el este considerat a avea 44 de ani după vârsta internaţională, 45 de ani după vârsta anului calendaristic şi 46 de ani după vârsta coreeană.

Cei mai mulţi oameni folosesc vârsta coreeană, care îşi are rădăcinile în China, în viaţa de zi cu zi şi în scenarii sociale, în timp ce vârsta internaţională este mai des folosită pentru chestiuni juridice şi oficiale - de exemplu, atunci când este vorba de legile civile.

Cu toate acestea, unele legi - inclusiv cele referitoare la vârstele legale pentru consumul de alcool, fumat şi înrolarea în armată - folosesc vârsta anului calendaristic.

Legea adoptată joi va standardiza utilizarea vârstei internaţionale în toate "domeniile judiciare şi administrative", potrivit site-ului parlamentului şi documentelor legate de proiectul de lege. "Administraţiile de stat şi locale vor încuraja cetăţenii să îşi folosească "vârsta internaţională" şi vor efectua promovarea necesară în acest sens", se arată în lege.

Un alt proiect de lege introdus de deputatul Hwang Ju-hong în 2019 a argumentat că, pe lângă faptul că semănau confuzie, cele trei metode au provocat şi conflicte prin "încurajarea unei culturi a ierarhiei bazate pe vârstă şi evitarea anumitor luni pentru naştere".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici