Sulfina Barbu: Nu sunt de acord cu dublarea CAS pentru beneficiarii de drepturi de autor

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, marţi, la Parlament, că nu este de acord cu ideea lansată de Ministerul Finanţelor referitoare la dublarea din 2011 a contribuţiilor CAS pentru beneficiarii de drepturi de autor, precizând că această propunere nu ar trebui să fie luată în calcul.

29 afișări
Imaginea articolului Sulfina Barbu: Nu sunt de acord cu dublarea CAS pentru beneficiarii de drepturi de autor

Sulfina Barbu: Nu sunt de acord cu dublarea CAS pentru beneficiarii de drepturi de autor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebată ce recomandări va face miniştrilor în privinţa subiectului drepturilor de autor, având în vedere că Executivul pregăteşte o ordonanţă prin care CAS pentru beneficiarii acestora să fie dublate, Sulfina Barbu a ţinut să dea asigurări că acest proiect nu a fost discutat în Guvern şi nu are nici acordul premierului, fiind doar o propunere a experţilor din Ministerul de Finanţe.

"Vă asigur că nu e o decizie în acest sens, proiectul de act normativ despre care noi am auzit joi că va fi lansat în dezbatere publică de la directorul din Ministerul Finanţelor nu a fost discutat nici în Guvern, nu a avut nici acordul premierului. Discutăm despre o propunere a unor reprezentanţi din Ministerul Finanţelor", a spus Barbu.

Deputatul PDL a precizat că nu este de acord cu această propunere, care, în opinia sa, nu ar trebui luată în calcul.

"Nu sunt de acord cu astfel de idei lansate fără să consulţi pe nimeni din societate, eu nici nu aş lua în calcul acea propunere lansată de Ministerul Finanţelor pe site, pentru că nu am stabilit ce fel de fiscalitate vrem în România pe următorii trei ani. În maximum două săptămâni sper că vom lansa în dezbatere publică această strategie fiscală. Şi Guvernul lucrează la ea, dar are şi partidul un grup de lucru şi o comisie, cu simulări. PDL poate să lanseze în dezbatere şi trebuie să hotărâm toţi cei din societate, deci nu e o decizie exclusivă a PDL pe o politică fiscală importantă a României, şi ar fi greşit să fie doar a PDL. PDL pune la dispoziţie variantele de lucru, simulările pe fiecare variantă şi ar trebui să decidem împreună", a mai spus Barbu.

Ea a subliniat că trebuie stabilită în primul rând strategia fiscală pentru următorii trei ani.

"Trebuie să decidem împreună, prin dezbatere, şi avem timp până la 1 ianuarie 2011, ce fel de fiscalitate vrem în România: vrem să mergem cu o fiscalitate care să se ducă pe impozitarea forţei de muncă, sau care să încurajeze locurile de muncă, sau care să încurajeze IMM-urile. Vreau să consult toţi factorii din societatea românească, pentru a lua cea mai bună decizie. În momentul în care vom decide strategia fiscală, cu linii clare pentru următorii trei ani, vom şti ce facem şi pe impozitarea muncii", a conchis deputatul democrat-liberal.

Joi a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare şi completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal - care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2011 şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede că persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăti contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual.

Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificată şi completată în iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, din iulie 2010, persoanele care obţin venituri de natură profesională, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate să plătească pentru acestea contribuţii de asigurări sociale pentru şomaj, pensie şi asigurări de sănătate.

Premierul Emil Boc a discutat, vineri, într-o întâlnire informală, cu noii miniştri ai Muncii şi Finanţelor, Ioan Botiş şi Gheorghe Ialomiţianu, despre modificările la OUG 58/2010 şi la normele de aplicare a acesteia.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat agenţiei MEDIAFAX, după întâlnire, că modificările la OUG 58/2010 şi la normelor de aplicare a acesteia vor fi definitivate după dezbaterea lor în Consiliul Economic şi Social, urmând să fie prezentate spre adoptare în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici