Sunt degerăturile manifestări cauzate de COVID? Răspunsul lui Gheorghiţă şi al Adrianei Pistol

  • Degerăturile nu pot fi considerate manifestări cauzate de COVID, spune Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din Institutul de Sănătate Publică.
  • Valeriu Gheorghiţă afirmă că orice infecţie poate da degerături.
421 afișări
Imaginea articolului Sunt degerăturile manifestări cauzate de COVID? Răspunsul lui Gheorghiţă şi al Adrianei Pistol

Întrebată despre informaţiile privind presupusele simptome date de Omicron, potrivit cărora orice pacient care prezintă degerături în lipsa expunerii la frig este considerat suspect de COVID, Adriana Pistol a răspuns că definiţia de caz pentru infecţia SARS-CoV2, indiferent de variantă, nu s-a schimbat.

„Nimic nou nu a intervenit şi nu are absolut nicio legătură cu degerăturile”, spune Pistol.

Şeful DSU, Raed Arafat, a completat-o, atrăgând atenţia jurnaliştilor să fie atenţi de unde iau aceste informaţii.

„Observaţia poate fi reală sau nu, dar definiţia de caz se schimbă, dacă e cazul, la nivel internaţional, prin consens”, a afirmat Arafat.

În discuţie a intervenit şi medicul Valeriu Gheorghiţă, explicând că degerăturile sunt cazuri extrem de rare şi sunt legate de vasculita şi de efectul trombogen pe care COVID-19 îl are.

„La anumite persoane poate să inflameze vasele de sânge de la nivelul extremităţilor şi sunt practic urmate de o serie de modificări locale care, evident, la prima vedere seamănă cu o degerătură. Se poate învineţi un deget sau să apară anumite leziuni cu aspect violaceu care practic nu este altceva decât o zonă de ţesut nevascularizată. Sunt foarte rare, dar nu este un aspect tipic pentru COVID-19, se întâmplă şi la alte infecţii”, a declarat Gheorghiţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici