"Sunt primul ajutor!", ghidul care îi învaţă pe elevi să acorde primul ajutor şi ce trebuie să facă în caz de furtună

Elevii vor putea învăţa cum să acorde corect primul ajutor şi când să sune la 112, dar şi ce riscuri are statul prea mult la soare şi ce trebuie făcut în caz de cutremur, incendiu sau furtună, dintr-un ghid de educaţie medicală lansat vineri la sediul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI).

1303 afișări
Imaginea articolului "Sunt primul ajutor!", ghidul care îi învaţă pe elevi să acorde primul ajutor şi ce trebuie să facă în caz de furtună

"Sunt primul ajutor!", ghidul care îi învaţă pe elevi să acorde primul ajutor şi ce trebuie să facă în caz de furtună (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Ghidul "Sunt primul ajutor!" are 140 de pagini şi opt capitole, primul şi al doilea cuprinzând noţiuni generale de igienă şi de anatomie. Un capitol aparte este destinat prevenţiei, iar un altul, apelului la numărul de urgenţă 112.

Cel mai amplu capitol este intitulat "Primul ajutor" şi cuprinde măsuri de autoprotecţie şi intervenţie la fracturi, arsuri, plăgi, insolaţie, înec şi degerături.

De asemenea, ghidul atrage atenţia asupra riscurilor consumului de droguri, alcool şi tutun.

Copiii sunt învăţaţi şi despre importanţa donării voluntare de sânge, despre prevenirea situaţiilor de urgenţă în şcoli şi în afara lor, dar mai ales cum să se comporte în caz de cutremur, incendiu, furtună, inundaţii sau caniculă. De asemenea, ei pot afla din carte cum să-şi pregătească rucsacul pentru situaţii de urgenţă.

În deschiderea ghidului, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi fondator SMURD, spune că instruirea copiilor se poate face în trepte. "Copilul mic poate fi învăţat să sune la 112 şi ce să spună. Un an mai târziu, copilul poate fi învăţat cum să recunoscă stopul cardiac şi cum să oprească o hemoragie, astfel încât atunci când termină şcoala să fie instruit complet pe toate aspectele de prim ajutor de bază", explică Arafat, în paginile ghidului.

La evenimentul de lansare a ghidului, managerul SABI, dr. Alis Grasu, a susţinut, şi ea, importanţa educării celor mici. "Instruirea populaţiei începând cu copiii de la vârste cât mai mici face parte de mult din preocupările noastre. Am avut la Ambulanţă sute de vizitatori copii şi putem spune că printre cei mai mici «cursanţi» a fost o fetiţă de trei ani. Nu ne aşteptăm ca ei, cei mici, să înveţe masajul cardiac. Pe ei îl învăţăm când anume să sune la 112 şi când să nu sune", a explicat dr. Alis Grasu.

La rândul său, colonelul Dănuţ Popescu, şefului Serviciului Apel Unic de Urgenţă 112 din Serviciul Telecomunicaţii Speciale (STS) a spus că, din păcate, 68 la sută dintre apelurile la acest număr nu reprezintă urgenţe medicale, iar 28 la sută dintre acestea din urmă sunt false. "De aceea, este bine să informăm copiii, încă de mici, că numărul 112 nu este o joacă. Cred că elevii trebuie să înveţe cât de rău pot face unui bolnav dacă ocupă linia în glumă. Acest lucru se învaţă în multe ţări de timpuriu", a spus Popescu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), prof. Marian Banu, a precizat, tot cu prilejul lansării ghidului, că varianta în format electronic a acestuia va putea fi citită şi pe site-ul ISMB, iar multe unităţi de învăţământ vor avea cartea în biblioteci.

Cartea "Sunt primul ajutor!" - scris de Mihaela Arion , redactor la Bucureşti FM - este, potrivit autoarei, "un ghid de educaţie medicală şi de prim ajutor pentru copiii isteţi de orice vârstă".

Proiectul ghidului, susţinut de Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Palestinieni din România şi Ambasadei Palestinei, a fost realizat cu sprijinul SABI şi al Consiliului Naţional Român de Resuscitare.

Prin intermediul Asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor Palestinieni, ghidul va fi difuzat şi copiilor acestora.

"Este bine ca educaţia privind acordarea primului ajutor să înceapă din copilările, sigur, cu noţiuni pe înţelesul fiecărei categorii de vârstă. De aceea am şi susţinut acest proiect, pe care îl considerăm de mare importanţă pentru toată lumea", a spus, la evenimentul de lansare, ambasadorul Palestinei în România, Ahmad Bader Aqel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici