Surpriza pe care a avut-o Carmen Dan la inundaţiile din Covasna-Braşov: Ne mai trebuie timp până când nu vom mai vedea birturile pline. Unii sărbătoreau

Ministrul de Interne a scris, joi, pe Facebook, după ce a mers în zonele afectate de inundaţii, că mai este nevoie de mult timp ca birturile să nu mai fie pline, precizând că a vorbit cu mai mulţi oameni care probabil "sărbătoareau 15 martie".

19534 afișări
Imaginea articolului Surpriza pe care a avut-o Carmen Dan la inundaţiile din Covasna-Braşov: Ne mai trebuie timp până când nu vom mai vedea birturile pline. Unii sărbătoreau

Ministrul Carmen Dan, la inundaţiile din Covasna-Braşov: Ne mai trebuie timp până când nu vom mai vedea birturile pline. Unii sărbătoreau

"Câteva concluzii pe care eu le-am tras după discuţiile cu oamenii şi întâlnirile cu autorităţile locale:

1. În situaţii de urgenţă, măsura de evacuare preventivă a celor aflaţi în situaţie de risc aparţine primarului sau prefectului ( adică preşedintelui comitetului local/judeţean pentru situaţii de urgenţă). Pentru că primarii şi consilierii locali, cei aleşi de comunitate, se bucură de încredere din partea celor care i-au ales, această decizie ar trebui să fie uşor de aplicat. În Căpeni nu a fost deloc aşa, iar celor care se gândesc că este o problemă generală de încredere în autorităţi, le reamintesc că pompierii sunt cea mai de încredere instituţie, iar jandarmeria se află şi ea pe un loc bun în acest top.

2. Avem o adevarată problemă care ţine de educaţia preventivă, iar de data asta, noi, ca autorităţi, avem responsabilitatea noastră. Lipseşte conştientizarea riscului şi interesul de a fi informat. Oamenii se bazează pe experienţele lor trecute, mai vechi sau mai noi, ori pe acel sentiment fals că mie nu mi se poate întâmpla.

3. Ne mai trebuie mult timp până când nu vom mai vedea birturile pline atunci când în jurul nostru comunitatea este confruntată cu o situaţie de urgenţă. Azi am vorbit cu câteva persoane, probabil unii sărbătoreau 15 martie, alţii nu. Erau totuşi solidari, iar asta e important.

4. Despre oamenii în uniformă - ei erau acolo, ca de obicei, probabil cei mai conectaţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Indiferent de culoarea uniformei lor, nu pot decât să le transmit acelaşi respect şi apreciere pentru munca lor. Dacă am plecat oarecum liniştită din acea localitate, este pentru că ştiu că ei sunt acolo", a afirmat ministrul de Interne, într-o postare pe Facebook.

Ministrul Carmen Dan s-a deplasat joi în zonele afectate de inundaţii aflate la graniţa judeţelor Covasna şi Braşov. Timp de mai multe ore un elicopter, în care se aflau şi ministrul Carmen şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a survolat localităţile Comăna şi Augustin din judeţul Braşov şi localitatea Căpeni din judeţul Covasna, pentru monitorizarea în ansamblu a situaţiei din zona respectivă. Ulterior, ministrul de Interne a discutat cu autorităţile locale şi cu reprezentanţii structurilor MAI aflaţi în teren pentru găsirea celor mai adecvate soluţii pentru protejarea vieţii oamenilor şi a bunurilor acestora.

Autorităţile au decis, miercuri seara, ca aproximativ 300 de persoane din 130 de locuinţe din satul Căpeni, judeţul Covasna, să fie evacuate, din cauza probabilităţii crescute de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt, în Baraolt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici