Sute de cadre didactice din Prahova riscă să nu îşi primească salariile la timp

Sute de cadre didactice care predau la şcoli din peste 30 de localităţi din judeţul Prahova riscă să nu îşi primească salariile la timp luna aceasta, din cauză că administraţiile locale nu dispun de bani pentru asigurarea fondului de salarii.

159 afișări
Imaginea articolului Sute de cadre didactice din Prahova riscă să nu îşi primească salariile la timp

Sute de cadre didactice din Prahova riscă să nu îşi primească salariile la timp (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Prahova, Horia Toma, cadrele didactice care predau la şcoli din aproximativ 30 - 40 de localităţi din judeţul Prahova "nu-şi vor lua, probabil, luna aceasta salariile la timp", din cauză că administraţiile locale nu au fonduri pentru a asigura banii pentru salarii.

"Cele mai grave situaţii în momentul de faţă le avem la Plopeni, la Talea, la liceul din Valea Călugărească. În spectrul de ameninţare există Buşteniul, există Sinaia, există Bărcăneştiul, chiar şi Câmpina are un deficit. În primul rând este vorba despre localităţi cu fonduri şi cu venituri foarte reduse, care nu pot să-şi asigure din veniturile proprii ale consiliilor locale necesarul pentru salariile profesorilor", a declarat joi, la finalul unei şedinţe a Colegiului prefectural Prahova, inspectorul general şcolar Horia Toma.

Acesta a precizat că a informat conducerea Ministerului Educaţiei în legătură cu această situaţie, susţinând că l-a anunţat personal pe ministrul Remus Pricopie încă de acum două săptămâni.

Horia Toma a explicat că în judeţul Prahova există bani pentru salariile profesorilor, unele oraşe şi comune înregistrând excedent în timp ce altele înregistrează deficit, însă legislaţia nu permite regularizări prin transferul de sume de la o unitate administrativ-teritorială la alta.

"Ceea ce vreau să vă spun este că, de fapt, per total, banii există la nivelul judeţului Prahova, însă este vorba despre o modificare de legislaţie care să permită regularizarea între unităţile administrativ teritoriale care au excedent şi unităţile administrativ teritoriale care au deficit. În condiţiile acestea nu ar mai fi probleme cu asigurarea salariilor cadrelor didactice, aşa cum nu au existat în trecut, pentru că în trecut sistemul acesta de regularizare a funcţionat. Noile norme metodologice adoptate prin hotărâre de Guvern anul acesta nu mai permit acest fapt şi din această cauză ne găsim în situaţia pe care o vedeţi", a afirmat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.

Potrivit nunei situaţii privind necesarul din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor de personal din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat întocmită de direcţia Generală a Finanţelor Publice Prahova şi făcută publică joi de către Prefectura Prahova, arată că în cazul a 39 de localităţi din Prahova sumele defalcate din TVA pentru plata salariilor în anul 2013 sunt mai mici decât totalul estimat cu plata salariilor pentru acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici