Sute de deţinuţi, beneficiari ai Legii recursului compensatoriu. Situaţia pe judeţe

Un număr de 56 de deţinuţi au fost eliberaţi, joi, de la Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa, în prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare. Numărul acestora poate creşte la câteva sute în următoare două săptămâni.

1661 afișări
Imaginea articolului Sute de deţinuţi, beneficiari ai Legii recursului compensatoriu. Situaţia pe judeţe

Opt deţinuţi eliberaţi din Penitenciarul Gherla, beneficiari ai recursului compensatoriu

Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, Gabriel Botezan, în unitate sunt încarcerate în acest moment aproximativ 1.500 de persoane, sub capacitatea maximă, de aproape 2.000 de locuri.

Deşi penitenciarul nu este aglomerat, condiţiile de detenţie sunt necorespunzătoare.

Drept urmare, în baza legii 169/2017 privind recursul compensatoriu, în cursul zilei de joi au fost eliberate 56 de persoane private de libertate.

”Alte 200 de dosare urmează să fie analizate în următoarele două săptămâni de către comisiile de eliberare, urmând a fi făcute apoi propunerile corespunzătoare”, a declarat Gabriel Botezan.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că joi, în prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi, la nivel naţional, 529 de deţinuţi.

Opt deţinuţi au fost eliberaţi, joi seară, de la Penitenciarul Gherla, judeţul Cluj, beneficiari ai Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu, dintre care şase bărbaţi şi două femei, transmite corespondentul Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarul Gherla, Dan Donciu, a declarat, vineri, că cei opt deţinuţi eliberaţi au beneficiat de şase zile considerate executate la fiecare 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii.

”Au fost eliberaţi, în total, opt deţinuţi – şase bărbaţi de la Penitenciarul Gherla şi două femei de la Secţia Exterioară din Cluj-Napoca. Toţi sunt beneficiarii Legii nr. 169/ 2017 privind recursul compesatoriu şi au beneficiat de şase zile considerate executate la fiecare 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii”, a spus Donciu.

Acesta nu a ştiut să spună dacă în cursul zilei de vineri urmează să fie eliberate alte persoane din penitenciar.

De asemenea, un număr de 25 de deţinuţi ai Penitenciarului cu regim de maximă siguranţă Aiud au fost puşi, joi, în libertate, la ora 20, beneficiind de Legea recursului compensatoriu, iar situaţia altora va fi discutată săptămânile viitoare în comisia de liberare condiţionată a închisorii.

”În închisoarea de la Aiud joi erau 717 de deţinuţi, iar vineri mai sunt 692. Situaţia altor deţinuţi va fi discutată săptămâna viitoare, dar şi săptămânile viitoare, în comisia de liberare condiţionată”, au spus surse din cadrul penitenciarului.

Penitenciarul Aiud, care are o capacitate de 759 de locuri, este unul de maximă siguranţă, iar deţinuţii cu regimuri mai uşoare sunt transferaţi.

Un număr de 37 de deţinuţi au ieşit, joi seara, şi de pe porţile Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, beneficiind de legea recursului compensatoriu. La plecare, oamenii au vorbit despre condiţiile inumane din închisorile din România.

Federaţia Sindicatelor din ANP susţine că joi au fost puşi în libertate sute de deţinuţi, iar în perioada următoare vor fi eliberaţi alţi peste o mie, având în vedere intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici