Sute de elevi nu pot merge la şcoală, după ce inundaţiile au rupt podul şi au distrus instituţia

Şcoala din localitatea Rebra, grav afectată de inundaţiile din februarie, nu mai poate fi folosită cei 410 elevi din comună, care şi-ar pune viaţa în pericol trecând peste un pod distrus de apele care s-au revărsat în curtea şcolii şi au afectat sălile de clasă, informează corespondentul MEADIAFX.

234 afișări
Imaginea articolului Sute de elevi nu pot merge la şcoală, după ce inundaţiile au rupt podul şi au distrus instituţia

Sute de elevi nu pot merge la şcoală, după ce inundaţiile au rupt podul şi au distrus instituţia (Imagine: Adi Piclisan/ Mediafax Foto)

Inundaţiile de la începutul lunii februarie au afectat zeci de locuinţe din comuna Rebra, judeţul Bistriţa. Apele au distrus parcul din comună, terenurile de sport, curtea şcolii şi parterul instituţiei de învăţământ, pagubele din comună fiind evaluate la 1,6 milioane de lei, fără a lua în calcul afectarea podului care face accesul în zona unde se află şcoala din localitate, acesta fiind grav afectat de zăpoarele de gheaţă şi nemaiputând fi folosit, singura soluţie fiind demolarea lui şi construirea altuia nou.

„Avem 410 elevi la această şcoală şi copiii învaţă pe unde apucă, pe unde am reuşit să improvizăm săli de clasă. Am reuşit să mutăm două clase la grădiniţă, alte clase sunt la o altă şcoală, la primărie, i-am înghesuit peste tot pe unde am reuşit să găsim spaţii disponibile. Din păcate, bugetul a fost adoptat foarte târziu şi resursele comunei sunt pe terminate. Nu am stat după banii care vin din Bucureşti şi am început lucrul la şcoala din localitate pentru ca elevii să se poată muta cât mai repede înapoi. Am 25-30 de oameni care lucrează zilnic aici pentru reparaţiile necesare bunei funcţionări a şcolii, însă lucrările mai durează. Nu ştim când elevii se vor putea reîntoarce la şcoală”, a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul comunei Rebra, Ştefan Danci.

Încălzirea accentuată a vremii la începutul lunii februarie a format un pod de gheaţă de peste 4 kilometri pe râul Rebra, care a pornit la vale abia după ce pompierii au reuşit dinamiteze zăporul.

Apele au ieşit din matcă şi au inundat zeci de hectare de teren, au intrat în 20 de gospodării din localitate şi au distrus numeroase obiective din comună, cel mai grav afectat fiind podul de acces spre zona şcolii, pod care va trebui reconstruit.

„Dacă la şcolală reuşim cumva să acoperim lucrările, o situaţie deosebită o reprezintă podul care face accesul cu această zonă, pe care elevii trebuie să treacă pentru a ajunge la şcoală, pod care trebuie refăcut de la temelie, iar valoarea acestuia ajunge la 7 miliarde de lei vechi” a mai spus primarul comunei Rebra.

În total, pagubele înregistrate în judeţul Bistriţa-Năsăud în urma inundaţiilor din 3-4 februarie depăşesc 4,2 milioane de lei, evaluarea fiind una provizorie, în ea nefiind inclus podul din comuna Rebra şi nici hidrocentrala luată de apele Someşului, în care o firmă din Italia a investit 7 milioane de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici