Sute de oameni, în special tineri părinţi, au participat la Marşul pentru viaţă din Capitală

Câteva sute de persoane, în special tineri părinţi, alături de copii, dar şi preoţi, au participat, sâmbătă, la Bucureşti, la Marşul pentru viaţă, manifestare care a avut loc, potrivit organizatorilor, în 75 de oraşe din România şi Republica Moldova.

610 afișări
Imaginea articolului Sute de oameni, în special tineri părinţi, au participat la Marşul pentru viaţă din Capitală

Sute de oameni, în special tineri părinţi, au participat la Marşul pentru viaţă din Capitală (Imagine: Diana Zaharia/Mediafax Foto)

În Capitală, Marşul pentru viaţă a fost organizat de Asociaţia "Studenţi pentru viaţă" şi s-a desfăşurat de la Piaţa Unirii până în Parcul Tineretului, unde manifestaţia s-a încheiat cu un concert.

Oamenii s-au adunat în Parcul Unirii şi au pornit în marş spre Parcul Tineretului, formând de-a lungul coloanei un cordon de baloane colorate.

Printre manifestanţi au fost mulţi părinţi tineri, cu copiii alături, în marsupii, cărucioare sau pe biciclete şi trotinete. De asemenea, au participat şi preoţi şi persoane mai în vârstă.

Participanţii la marş, inclusiv copiii, purtau steguleţe naţionale, baloane colorate şi pancarte cu sloganul evenimentului, "Fiecare viaţă este un dar", dar şi cu alte mesaje, precum "Zâmbeşte! Mama ta a ales viaţa", "Bărbaţii adevăraţi aleg viaţa", "Avortul opreşte o inimă care bate", "Pentru că am fost şi eu odată fetus, aleg viaţa", "La 21 de zile de la concepţie, inima mea deja bate".

În timpul marşului, unii participanţi discutau despre întreruperile de sarcină şi despre aducerea unui copil pe lume.

O tânără îi mărturisea prietenei cu care era la manifestaţie că a făcut avort şi că este un moment traumatizant.

"E greu totuşi să creşti un copil", spune un bărbat, venit cu familia, discutând cu o altă participantă la marş, care era şi ea cu copiii. Aceasta îl aprobă, dar adaugă că ei fiecare copil născut i-a adus "belşug în casă".

O altă femeie, implicată de asemnea într-o discuţie pe această temă, observă că acum cuplurile nu mai fac mai mulţi copii, ci numai unul, şi nici de acela nu au timp. "Fac unul, nu mai fac mai mulţi, dar nici pentru acela nu au timp, şi atunci îl pun în faţa televizorului sau îi pun în braţe tableta", remarcă ea.

Preşedintele Asociaţiei "Studenţi pentru viaţă", Alexandra Nadane, a declarat pentru MEDIAFAX că 75 de oraşe din România şi Republica Moldova şi-au anunţat participarea la Marşul pentru viaţă din acest an.

Manifestaţia, explică ea, nu are ca scop interzicerea prin lege a avorturilor, ci conştientizarea semnificaţiei acestora, prin consilierea femeilor însărcinate care vor să întrerupă sarcina. Ea consideră că în România lipseşte acest segment, al consilierii pentru aceste femei.

Ea mai arată că, în cele mai multe cazuri de întrerupere de sarcină, mama decide lucrul acesta pentru că i-l cere partenerul sau familia. Apoi, întreruperile au loc la recomandarea medicului, atunci când fătul s-ar putea naşte cu o dizabilitate, precum Sindromul Down.

De altfel, ziua marşului pentru acest an a fost aleasă special pe 21 martie, când este şi Ziua Mondială a Sindromului Down, pentru a sensibiliza societatea în legătură cu faptul că discriminarea persoanelor cu această boală sau a celor cu nevoi speciale în general "începe înainte de naştere" şi că "orice viaţă umană este demnă de respect şi ajutor, indiferent de etnie, sex, religie, stare de sănătate sau stare de dezvoltare", a mai spus Nadane.

Ea a mai arătat că, în UE, sunt avortaţi 96 la sută dintre copiii diagnosticaţi cu Sindrom Dawn.

În ceea ce priveşte situaţia din România, potrivit Alexandrei Nadane, în spitalele de stat au loc 400 de avorturi la cerere pe zi, rata fiind de 480 de avorturi la 1.000 de naşteri, cea mai mare din UE şi dublă faţă de cea din SUA

Ajunşi în Parcul Tineretului, manifestanţii s-au adunat în faţa unei scene amplasate la intrare, pentru concertul "Live for Life", susţinut de Iris, Vlad Miriţă, Marius Bălan, Emisia 2, Ioana Picoş, Morris, Rafaelo Varga şi Kaira.

Înainte, Nadane a urcat pe scenă şi s-a adresat celor prezenţi, explicând că Marşul pentru viaţă este "neconfesional şi apolitic".

"Prin demersul nostru nu solicităm interzicerea prin lege a avorturilor, ci ne propunem să conştientizăm existenţa, unicitatea, demnitatea şi valoarea fiecărui om începând din momentul concepţiei, să conştientizăm că diferite situaţii defavorabile precum sarcina neaşteptată sau primirea unui diagnostic nefavorabil precum cel de Sindrom Down conduc la o criză de sarcină, o perioadă extrem de dificilă pentru femeie şi să conştientizăm necesitatea sprijinirii femeilor aflate în criză de sarcină înainte şi după naştere", a spus tânăra.

Totodată, înainte de începerea concertului ea a lansat un apel către participanţi să susţină campania "Nu desfiinţării Institutului Cantacuzino", intrând pe pagina de Facebook a acesteia şi dând Like.

Şi la Buzău, circa 300 de persoane au participat, sâmbătă, la Marşului pentru viaţă, purtând pancarte cu mesaje precum "Stop avortului", "Mamă, te iubesc, nu mă avorta", "Cât costă un avort? O viaţă umană", "Mami, mulţumesc pentru că mi-ai dat viaţă", "Respect pentru pântecele matern", "România, fără copii=ţară fără viitor", "Cinste mamelor", "Oare mami şi tati ştiau cât îmi doresc să-i văd?".

Participanţii au pornit din faţa Catedralei Municipale "Sfântul Sava", au parcurs apoi străzile din centrul Buzăului şi s-au oprit în faţa Maternităţii.

La eveniment a fost prezent şi IPS Ciprian, arhipiescopul Buzăului şi Vrancei, care a binecuvântat credincioşii înainte de a porni în marş, însă nu li s-a alăturat ulterior.

"Ne aflăm la a treia ediţie a «Marşului pentru viaţă», care este o iniţiativă a Patriarhiei Române şi la noi, la Buzău, arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a binecuvântat acest marş la care sunt invitaţi tinerii credincioşi pentru a da un semnal de alarmă că riscăm să pierim ca neam, având în vedere că în ultimii 50 de ani în România s-au făcut peste 20 de milioane de avorturi, iar noi suntem acum aproape 19 milioane de locuitori în toată România. De aceea, acest marş vrea să sensibilizeze opinia publică, dar şi cadrele medicale implicate în acest genocid naţional. Această ediţie sper să fie una mai amplă, având în vedere că şi ziua ne ajută, fiind o vreme bună şi cu siguranţă vom avea ecou pentru că an de an aflăm de la Maternitate semnale de creştere a populaţiei", a declarat preotul Mihail Milea, iniţiator al marşului de la Buzău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici