Sute de persoane, la funeraliile ofiţerului mort în Afganistan

Ofiţerul Iuliu Vasile Unguraş, mort în Afganistan, a fost înmormântat, sâmbătă, în cimitirul din Dej, lângă mormântul mamei sale, după o ceremonie care a inclus şi salve de onoare, trase de militarii de la UM 01511.

405 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane, la funeraliile ofiţerului mort în Afganistan

Sute de persoane, la funeraliile ofiţerului mort în Afganistan

Ceremonialul militar din timpul funeraliilor ofiţerului Iuliu Unguraş s-a încheiat, la Dej, cu salve de onoare, trase de militarii de la UM 01511.

Tatăl ofiţerului mort în Afganistan, Vasile Unguraş, a declarat corespondentului MEDIAFAX că şi el este fost cadru militar şi, deşi este îndurerat, şi-ar lăsa şi al doilea fiu să meargă în Afganistan.

"Şi fratele lui a mai fost în Afganistan, şi dacă ar vrea să plece din nou eu nu l-aş împiedica, pentru că ştiu ce înseamnă viaţa militară", a spus Vasile Unguraş, a cărui voce trăda durerea, dar şi demnitatea.

Potrivit acestuia, ofiţerul Iuliu Unguraş mai avea un frate şi două surori, el fiind cel mai mare dintre toţi fraţii.

Iuliu Unguraş a fost înmormântat lângă mama sa, care a murit în urmă cu opt ani.

Peste două sute de persoane au participat, sâmbătă, la ceremonia funerară a ofiţerului Iuliu Vasile Unguraş, mort în Afganistan, serviciul religios având loc la Capela Militară din Dej.

Slujba religioasă a fost oficiată de trei preoţi ortodocşi, doi greco-catolici şi la ea au participat soldaţii din UM 01511 Dej, care au prezentat onorul.

Claudiu Piper, fost coleg al ofiţerului Unguraş, a declarat corespondentului MEDIAFAX că îl cunoştea pe acesta de 13 ani şi că au fost în multe misiuni împreună.

"Era un soldat extraordinar şi nu îi era frică să îşi ducă la îndeplinire orice misiune", a spus Piper.

Purtătorul de cuvânt al MapN, maiorul Constantin Spânu, a declarat că aceasta este o zi dureroasă, că ministerul îşi prezintă condoleanţele familiei şi a adăugat că are şi câteva veşti bune, respectiv că trei militari răniţi în acelaşi incident se află în Germania şi starea lor este bună, iar al patrulea se recuperează în Afganistan şi va fi externat în curând.

După ceremonia religioasă, generalul maior Dan Ghica Radu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, a înmânat familiei un tablou cu ofiţerul decedat, decoraţia din partea preşedintelui României şi drapelul de luptă.

Ofiţerul Iuliu Vasile Unguraş a fost ucis în Afganistan, iar alţi patru militari români au fost răniţi, marţi dimineaţă.

Căpitanul Iuliu-Vasile Unguraş conducea o misiune de patrulare, formată din patru autovehicule Humvee, din cadrul Batalionului 21 Manevră, pe autostrada A1, Kandahar – Kabul. La 20 de kilometri nord-est de Qalat, unul dintre autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, ofiţerul şi-a pierdut viaţa, iar alţi patru militari români au fost răniţi.

Căpitanul Vasile Unguraş avea 32 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.

Căpitanul Iuliu Vasile Unguraş a fost înaintat la gradul de maior (post-mortem) de către ministrul Apărării. La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, maiorului Iuliu-Vasile Unguraş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici