Sute de poliţişti protestează în Piaţa Victoriei. Aceştia cer ca Băsescu să vină să discute cu ei, altfel pleacă spre Cotroceni

Câteva sute de poliţişti afiliaţi la confederaţia Cartel Alfa au început protestul, vineri dimineaţă, în Piaţa Victoriei, oamenii strigând "Jos Guvernul, jos incompetenţii". Numărul protestatarilor adunaţi în Piaţa Victoriei este de aproximativ 3.000, după ce poliţiştilor şi angajaţilor din penitenciare li s-au alăturat funcţionari publici şi alţi sindicalişti din sectorul economic, sindicaliştii întorcându-se cu spatele la sediul Guvernului în semn de "respect".

34 afișări
Imaginea articolului Sute de poliţişti protestează în Piaţa Victoriei. Aceştia cer ca Băsescu să vină să discute cu ei, altfel pleacă spre Cotroceni

Sute de poliţişti protestează în Piaţa Victoriei (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

În jurul orei 11.00, în Piaţa Victoriei au mai venit aproximativ 2.500 de persoane, sindicalişti afiliaţi la Cartel Alfa.

Ei s-au alăturat poliţiştilor şi angajaţilor din penitenciare care protestau deja de o oră.

Sindicaliştii au făcut gesturi obscene spre sediul Guvernului şi s-au întors cu spatele la clădire, spunând că este în semn de "respect".

Ei au făcut apel la toţi bucureştenii nemulţumiţi să vină alături de ei.

Oamenii au cerut guvernanţilor menţinerea salariilor la nivelul celor din decembrie 2009, promiţând că vor pleca din Piaţa Victoriei doar dacă membrii Guvernului vor demisiona.

În timpul mitingului, poliţiştii au păstrat un moment de reculegere pentru un coleg de-ai lor din Cluj care s-ar fi sinucis din cauza salariului mic primit.

Funţionarii publici afiliaţi la Cartel Alfa trebuia să protesteze luni, dar ei au venit vineri în Piaţa Victoriei, astfel că acţiunea de luni a fost anulată.

Poliţiştii cer stoparea disponibilizărilor, menţinerea vârstei şi a criteriilor actuale din legea pensiilor, plata integrală a activităţii prestate, deblocarea finanţării sistemului.

Protestatarii cer ca preşedintele să discute cu ei

Preşedintele SNPPC, Marian Gruia, a făcut apel la echipajele de servicii secrete din Piaţa Victoriei să îl anunţe pe preşedintele Traian Băsescu să vină în Piaţa Victoriei până la ora 12.00.

Gruia a spus că, dacă la ora 12.00, preşedintele nu este în Piaţa Victoriei, toţi poliţiştii se vor încolona spre Calea Victoriei, spre Cotroceni.

Liderul sindical a mai făcut apel către toţi poliţiştii din Bucureşti să oprească munca două- trei ore şi să vină alături de ei, în Piaţa Victoriei.

În Piaţa Victoriei mai sunt prezenţi sindicalişti din sectorul economic, poliţie şi penitenciare.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" a anunţat că va fi prezent la protestul de vineri. Membrii "Pro Lex" se arătau dispuşi să continue acţiunile de protest chiar şi după data de 24 septembrie, dacă nu vor constata o îmbunătăţire a condiţiilor de salarizare şi de muncă.

În urmă cu o zi, în piaţa Victoriei au protestat sindicaliştii din asistenţă socială, educaţie şi sănătate afiliaţi la Confederaţia "Cartel Alfa".

La finalul protestului, o delegaţie a sindicaliştilor "Cartel Alfa", a plecat la Ministerul Muncii, pentru a discuta cu ministrul Ioan Botiş despre revendicările lor.

Ministrul Muncii le-a cerut din nou sindicaliştilor să renunţe la proteste. Liderii sindicali i-au spus însă că dacă Executivul nu vine "cu ceva palpabil" la solicitările lor, vor rămâne cu o singură revendicare, plecarea Guvernului.

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, care a participat la discuţiile de la Ministerul Muncii, a spus că la întâlnire s-au ridicat patru probleme, respectiv revenirea la salariile avute de bugetari înainte de diminuarea cu 25 la sută, deblocarea posturilor din educaţie, deblocarea proiectelor europene şi acordarea sporului de doctorat în învăţământul superior.

Potrivit liderului "Alma Mater", ministrul Muncii a promis că vor fi deblocate posturile din Educaţie şi Sănătate, mai ales pentru gradele mici şi că va reflecta cu privire la acordarea sporului de doctorat în învăţământul superior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici