Video Sute de sindicalişti au pichetat Palatul Cotroceni şi sediul Guvernului

Aproximativ o sută de sindicalişti, afiliaţi la cele cinci conferedaţii sindicale, au pichetat, luni, pentru a treia zi, sediul Palatului Cotroceni, ei strigând "Jos Băsescu!", nemulţumiţi de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

94 afișări

În faţa Preşedinţiei, s-au aflat sindicalişti din metalurgie, îmbunătăţiri funciare, veterinari, funcţionari publici, ei având pancarde cu mesaje "Mai am un singur dor, de Boc nu vreau sa mor", "Fie pâinea cât de rea, tot ne luaţi un sfert din ea", "Vă garantez cel mai spor: Spor la muncă".

Şi la sediul Guvernului, s-au adunat luni dimineaţa aproximativ 200 de sindicalişti, afiliaţi la cele cinci confederaţii sindicale, ei fluierând în semn de protest faţă de decizia de reducere a salariilor cu 25 la sută.

Protestele de la sediul Preşedinţiei şi Guvernului sunt organizate, luni, de toate cele cinci confederaţii sindicale, ca reacţie faţă de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare propuse în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Confederaţiile sindicale au anunţat şi un miting de amploare în Piaţa Victoriei, în 19 mai, la care ar uma să participe aproximativ 60.000 de oameni.

Sindicaliştii vor hotărî după mitingul din 19 mai dacă vor recurge la o grevă generală, din 25 mai, "sau o mişcare de stradă asemănătoare celei din Grecia", respectiv o ieşire regulată şi blocarea Pieţei Victoriei permanent în fiecare zi, a spus liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Măsurile de reducere a salariilor şi pensiilor propuse de autorităţi după discuţile cu delegaţia FMI i-au scos şi pe pensionari în stradă. Aproximativ 1.000 de pensionari au protestat, în 12 mai, timp de trei ore, în faţa Palatului Cotroceni, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, pe care îl acuză că i-a înşelat şi căruia îi cer să renunţe la măsurile de reducere cu 15 la sută a pensiilor.

Şi sindicaliştii din învăţământ au început, în 10 mai, protestele cu pichete la Palatul Parlamentului, pe care le vor continua până în 20 mai.

Mai mult, sindicaliştii din învăţământ au decis să aplice măsurile dure de protest pe care le-au anunţat de mai mult timp dacă autorităţile nu le iau în considerare cererile. Cadrele didactice nu mai trec din 12 mai notele elevilor în catalog şi nu mai participă la evaluările naţionale şi la bacalaureat, ceea ce înseamnă blocarea anului şcolar. Mai mult, profesorii vor intra din 31 mai în grevă generală, în 19 mai vor participa la mitingul din Piaţa Victoriei, iar în 1 iunie vor fi organizate mitinguri în municipiile reşedinţă de judeţ şi în Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici