Video Tarcea. în faţa judecătorilor CSM: Sistemul juridic e subminat sub pretextul reformării/ Şefa instanţei supreme cere recuzarea a patru judecători CSM

Şefa ICCJ, Cristina Tarcea, a declarat miercuri, înainte de a se prezenta în faţa judecătorilor CSM pentru acţiunea disciplinară a IJ, că se vorbeşte în spaţiul public despre abuzuri, dar trebuie avute în vedere toate instituţiile care comit abuzuri.

1692 afișări

„Nu a venit momentul declaraţiilor, dar vă promit că o să vină un moment când o să vină lucruri interesante. S-a aflat din presă punctul de vedere al Inspecţiei Judiciare, ca să nu plecaţi cu mâna goală, că pun la dispoziţie şi punctul meu de vedere. Veţi afla cu certitudine multe răspunsuri.(...) În afară de faptul că este un abuz. În ultima vreme tot vorbim despre abuzuri. Trebuie să ne uităm foarte atent la toate instituţiile care comit abuzuri. O să vedeţi de ce apreciez că a fost un abuz”, a declarat preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, la CSM.

Totodată, şefa ICCJ a precizat că va face declaraţii lămuritoare „la timpul lor”.

„Doamne, vă mai aduceţi aminte de declaraţiile politice din luna august şi septembrie când la ICCJ se refuza a se aplica legea? Vă mai aduceţi aminte de interesul direct al preşedintelui Camerei Deputaţilor în organizarea completurilor de 5 judecători? De aceea am spus că am multe declaraţii interesante de făcut despre o discuţie pe care am avut o cu preşedintele CCR legat de decizia de constatare a conflictului de constitutionalitate, despre o discuţie la fel de interesantă cu domnul Ciorbea, dar toate la timpul lor”, a mai spus şefa ICCJ.

Tarcea, răspuns la acţiunea disciplinară a IJ: Sistemul juridic e subminat sub pretextul reformării

Cristina Tarcea susţine în punctul de vedere privind acţiunea IJ, că întreaga procedură disciplinară are un caracter politic şi se desfăşoară într-o perioadă în care sistemul juridic e subminat sub pretextul reformării. Şefa ICCJ mai spune că din 2018 se încearcă schimbarea şefilor instituţiilor.

„Prezenta acţiune disciplinară are un evident caracter politic şi se derulează într-un context social şi politic în care sistemul juridic este subminat sub pretextul reformării acestuia. Este de notorietate faptul că în anul 2018 au fost iniţiate toate procedurile posibile în vederea schimbării persoanelor cu funcţii de conducere de la toate instituţiile din sistemul judiciar”, a scris şefa ICCJ, în punctul de vedere privind acţiunea disciplinară pe numele său.

Totodată, Cristina Tarcea spune că nu i s-a permis dreptul la apărare, pentru că nu a cunoscut conţinutul procedurii disciplinare pentru a-şi putea formula apărări.

„De altfel, echipa de inspectori nici nu a fost interesată de apărările pe care le-am făcut în cauză şi de înscrisurile pe care le-am depus în susţinerea acestora, pe care le-a ignorat, fiind preocupată doar să prezinte denaturat probele, astfel încât să susţină acuza lanzată public că am refuzat să aplic legea. (...) De altfel, afirmaţia din cuprinsul acţiunii disciplinare că măsurile ar fi fost avizate în totalitate de Colegiul de conducere se contrazice cu afirmaţia din cuprinsul aceluiaşi paragraf potrivit căruia Colegiul de conducere a constatat că nu are competenţa de a aproba astfel de măsuri”, a mai spus şefa ICCJ în document.

Totodată, în punctul său de vedere, magistratul mai arată că declaraţiile martorilor nu susţin acuzaţiile din acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară.

„Mai mult decât atât, a şi suplimantat probatoriul cu audierea a încă unui martor a cărui declaraţie o combate voalat. În argumentarea situaţiei de fapt nu face referire la nicio declaraţie de martor, mulţumindu-se să extragă trunchiat cuvinte şi sintagme din înregistrarea şedinţei de colegiu din 4 septembrie 2018, fără nicio referire la înregistrările şedinţelor de colegiu din 3 septembrie şi 20 septembrie 2018. (...) Dispoziţiile din art. 32, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 255/2013, au fost preluate prin Regulamentul ICCJ, care în art. 28 alin. 2 prevăd că la începutul fiecărui an, în materie penală se stabilesc complete dwe 5 judecători, iar în alte materii decât în cea penală se stabilesc 2 completuri de 5 judecători”, a mai scris preşedintele instanţei supreme.

Tarcea cere recuzarea a patru judecători CSM: Pentru motive de ostilitate

Preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a formulat în cadrul Secţiei pentru judecători a CSM, unde s-a discutat acţiunea disciplinară a IJ, o cerere de recuzare a Liei Savonea, preşedintele CSM, dar şi a membrilor Gabriela Baltag, Evelina Oprina şi Margareta Ţînţ pentru motive de ostilitate.

„Am formulat o cerere de rceuzare şi pentru soluţionarea acestei cereri de recuzare, s-a dat termen pe 27 martie. A doamnei Savonea, Baltag, Evelina Oprina, Ţînt. Pentru motive de ostilitate, în ceea ce priveşte preşedintele ICCJ, pentru motive de susţinere necondiţionată a conduceri Inspecţiei Judiciare, atitudinea dumnealor determinând numirea de către executiv a conducerii Inspecţiei Judiciare, lucru de neacceptat într-un stat de drept şi pentru motive de antepronunţare cu ocazia diferitelor şedinţe pe care le-am avut în vederea organizării completurilor de 5 judecători. Pentru anul 2018 şi 2019, ca urmare a deciziei CCR”, a declarat preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, la ieşirea din sediul CSM.

Secţia pentru judecători a CSM discută, miercuri, acţiunea disciplinară exercitată în decembrie 2018 de Inspecţia Judiciară pe numele Cristinei Tarcea.

Acţiunea a fost exercitată deoarece preşedintele instanţei supreme a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

„În privinţa abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f), inspectorii judiciari au reţinut că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018. Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. o), s-a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor”, informează Inspecţia Judiciară, printr-un comunicat de presă.

Potrivit Inspecţiei, acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea Cristinei Tarcea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici