Târgu Jiu: Percheziţii la palatul fostului candidat la Preşedinţie Ninel Potârcă

Mai multe percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, în cartierul Meteor din Târgu Jiu, la locuinţele unor romi suspectaţi de evaziune fiscală prin tranzacţii cu fier vechi, descinderile având loc şi la palatul fostului candidat la Preşedinţie Ninel Potârcă.

540 afișări
Imaginea articolului Târgu Jiu: Percheziţii la palatul fostului candidat la Preşedinţie Ninel Potârcă

Târgu Jiu: Percheziţii la palatul fostului candidat la Preşedinţie Ninel Potârcă (Imagine: Gigi Ciuncanu/Arhiva Mediafax Foto)

La acţiune participă zeci de poliţişti şi jandarmi, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul teritorial Craiova, anchetatorii împânzind toate străzile şi intersecţiile din cartier.

Surse judiciare spun că sunt căutate documente pentru probarea unor fapte de evaziune fiscală prin exporturi fictive de fier vechi, prin firme ale romilor din cartierul Meteor.

Una dintre locuinţele la care au descins anchetatorii este cea a fostului candidat la Preşedinţie Constantin Ninel Potârcă.

Potârcă a declarat că nu el este cel vizat în acest dosar, ci unul dintre fraţii săi, precum şi un nepot, care ar fi suspectaţi într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 20.000 de lei.

Potârcă s-a declarat revoltat că mascaţii au dat buzna în palatul său, în loc să îl invite pe fratele său "în mod civilizat" pentru audieri. El a mai susţinut că anchetatorii i-au confiscat fratelui său, Toma, mai multe bijuterii din aur, precum şi alte obiecte personale.

În jurul orei 9.00, lui Constantin Ninel Potîrcă i s-a permis să părăsească locuinţa în care stă împreună cu fraţii săi, el menţionând că pleacă la o instanţă de judecată unde are un proces pe rol.

Curtea de Apel Craiova a majorat, în urmă cu o săptămână, la şase ani de închisoare cu executare pedeapsa pentru fostul candidat la Preşedinţia României Constantin Ninel Potârcă într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de DNA, decizia nefiind însă definitivă.

În acelaşi dosar este judecat şi fratele acestuia, Toma Potârcă, pentru acesta magistraţii stabilind pedeapsă de cinci ani, faţă de doi ani şi jumătate, cât decisese iniţial Tribunalul Gorj.

De asemenea, Curtea de Apel Craiova a stabilit ca inculpaţii să suporte împreună cu firmele lor prejudiciul creat la bugetul de stat prin neplata taxelor şi impozitelor.

Magistraţii au dispus, de asemenea, menţinerea sechestrului asigurător pe proprietăţile din Târgu Jiu ale fraţilor Constantin Ninel şi Toma Potârcă, respectiv un teren de peste 1.600 de metri pătraţi şi un palat cu o suprafaţă de 918 metri pătraţi, cu o valoare impozabilă de peste trei milioane de lei.

Fraţii Potârcă şi alte două persoane au fost trimişi în judecată în mai 2011 de către DNA, procurorii menţionând la acel moment că fostul candidat la Preşedinţie a folosit în contabilitatea uneia dintre firmele sale facturi fictive pentru a nu plăti statului impozite şi taxe în valoare de peste 18,6 milioane de lei. Conform anchetatorilor, din suma respectivă opt milioane de lei ar fi fost TVA, iar restul reprezenta impozit pe profit, firma Siatra Prod SRL, aflată în faliment în prezent, ocupându-se cu colectarea de fier vechi. Procurorii DNA susţin că actele false provin de la firmele celorlalţi inculpaţi, aceştia antedatând documente contabile pentru a acoperi operaţiuni nelegale efectuate de firma lui Potârcă.

Firma sa, Siatra Prod SRL, a achiziţionat în anul 2000 fostul combinat chimic din Arad, pe care ulterior l-a demolat şi l-a vândut la fier vechi. Firma este în prezent în lichidare judiciară, aceasta mai având în proprietate la Arad terenurile fostului combinat, suprafaţa totală fiind de peste 40 de hectare.

Constantin Ninel Potârcă a mai fost condamnat anul trecut într-un alt dosar, la doi ani de închisoare cu suspendare, tot de Tribunalul Gorj şi tot pentru evaziune fiscală. Sentinţa nu a fost definitivă, dosarul fiind acum pe rolul Curţii de Apel Craiova.

Fratele său, Toma Potârcă, este implicat şi el într-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, procurorii DNA trimiţându-l aici în judecată alături de alte opt persoane, printre care fostul manager Răzvan Adrian Mocanu şi Monica Răduţ, fost director administrativ al Institutului Naţional de Pneumoftiziologie "Marius Nasta” din Capitală. Aceasta a fost acuzată de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Toma Potârcă şi patronii altor firme din cartierul Meteor din Târgu Jiu au încheiat cu institutul din Bucureşti contracte de prestare a unor servicii, inclusiv de transport a cadavrelor, pentru care unitatea sanitară a plătit operaţiuni fictive sau mult mai scumpe decât preţul pieţii, fosta conducere a institutului primind, în schimb, sume de bani sau bunuri, conform anchetatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici