Târguri cu preparate din peşte, concerte, piese de teatru, în Capitală, pentru Sărbătoarea Floriilor

Târguri cu preparate tradiţionale din peşte, prezentarea artei culinare specifice Deltei Dunării, concerte de muzică sacră şi folclorică, piese de teatru pentru copii, atelierele de creaţie pentru olărit, încondeierea ouălor sau pictura icoanelor sunt pregătite în Capitală de Sărbătoarea Floriilor.

1346 afișări
Imaginea articolului Târguri cu preparate din peşte, concerte, piese de teatru, în Capitală, pentru Sărbătoarea Floriilor

Târguri cu preparate din peşte, concerte, piese de teatru, în Capitală, pentru Sărbătoarea Floriilor (Imagine: Mugur Varzariu/ Arhiva Mediafax Foto)

Credincioşii ortodocşi şi catolici prăznuiesc, duminică, Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele şi care rememorează intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii oraşului şi întâmpinat cu frunze de palmier. Duminica Floriilor este şi prilej de a-i sărbători pe cei care poartă nume de flori, cum ar fi Viorel, Viorica, Brânduşa, Lăcrămioara, Camelia sau Margareta.

Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, aşa-numita Săptămână Mare, de după cele 40 de zile de post.

De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

În Capitală sunt organizate de Florii mai multe târguri şi spectacole.

Primăria Municipiului Bucureşti, prin CreArt - Centrul de creaţie, artă şi tradiţie al municipiului Bucureşti, organizează în Parcul Cişmigiu, până pe 21 aprilie, cea de-a cincea ediţie a evenimentului cultural "Tradiţii şi flori de sărbători", în care sunt incluse şi concerte dedicate sărbătorii Floriilor.

Astfel, bucureştenii vor putea participa la ateliere de creaţie şi activităţi interactive, în cadrul evenimentului fiind organizate târguri de produse tradiţionale, dar şi expoziţii de iepuri. Copiii se vor putea plimba cu poneii şi vor putea participa la ateliere de creaţie, în cadrul cărora vor învăţa să încondeieze ouă sau să picteze icoane pe sticlă şi lemn.

Comercianţii şi meşterii populari care participă la târg sunt din toate colţurile ţării şi oferă vizitatorilor de la podoabe lucrate manual, la obiecte meşteşugăreşti realizate din ceramică, piatră sau lemn, dar şi ouă încondeiate, decoraţiuni şi produse tradiţionale româneşti.

În Parcul Cişmigiu, duminică, între orele 15.00 şi 17.00, vizitatorii se vor putea întâlni cu artişti animatori pe picioroange, sau vor putea asista la spectacolul actorilor de pantomină intitulat "Call to action".

Pe scena Foişor, programul artistic va începe la ora 15.40, cu Marioara Man Gheorghe şi Grupul de copii Mlădiţe Ilfovene din Clinceni, apoi vor cânta Mitriţa Velicu şi Grupul de copii Tecucelul, din Galaţi. Actorii Teatrului Zurli vor pune în scenă "Povestea ghiocelului", iar de la ora 17.50 la 18.25 vor concerta Rainbow Quartet, din Bucureşti.

În Parcul Plumbuita, din Sectorul 2 al Capitalei, este organizat Târgul de Florii, la care organizatorii au anunţat că vor pregăti o gamă variată de produse din peşte, delicatesele putând fi degustate de toţi vizitatorii.

Şi Primăria Sectorului 3, prin Centrul Cultural Casa Artelor, organizează duminica, de la ora 20.00, un concert extraordinar de muzică sacră.

Concertul va fi organizat în Parcul Titan, iar zona de acces este intrarea din stada Liviu Rebreanu. Pe scena amplasată pe malul lacului Titan vor urca Irina Iordăchescu, Marcel Pavel, Vlad Miriţă şi Mediana Vlad, acompaniaţi de Corul Catedralei Sfântul Iosif şi de Orchestra VivArte dirijată de Tiberiu Oprea, precum şi Corul Amicus.

În Rotonda Parcului Lumea Copiilor, pentru Sărbătoarea Floriilor, Primăria Sectorului 4 şi Delta Star Festival SRL au organizat "Festivalul Deltei-Scrumbia", anunţat ca "un festin culinar cu preparate tradiţionale din peşte".

Prin prezentarea artei culinare specifice zonei, organizatorii îşi propun să reconstituie pentru bucureşteni atmosfera Deltei Dunării, într-un decor tradiţional, în care sunt prezente bărci, rogojini, stuf şi ustensile pentru pescuit. Oamenii veniţi în Bucureşti din această zonă îşi vor dezvălui secretele şi vor vorbi despre tradiţiile regiunii. Totodată, cei care vor participa la festival vor putea gusta preparate pregătite după reţete "sosite" special din Delta Dunării.

Diversele sortimente de peşte vor fi prezentate în combinaţii savuroase şi vor fi servite tuturor celor care vor decide să servească tradiţionala masă de Florii în aer liber, împreună cu familia. Pe lângă festinul culinar cu peşte adus direct din Deltă, între orele 10.00 şi 22.00, vizitatorii vor avea parte de mai multe surprize.

Sărbătoarea Floriilor este organizată până duminică şi de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în parteneriat cu Plaza Romania, printr-un eveniment desfăşurat în incinta mall-ului din acest sector. Astfel, bucureştenii vor putea participa, duminică la workshop-uri şi concursuri pentru copii, face-painting, teatru de păpuşi, show de magie pentru copii şi vor putea asista la concertele susţinute de formaţia Quartet Clasic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici