Ţările din Europa de Est se pregătesc pentru un nou val de refugiaţi ucraineni la iarnă

În condiţiile în care forţele ruseşti continuă să vizeze infrastructura critică a Ucrainei, reţeaua electrică şi centralele termice, ţările din Europa de Est se pregătesc pentru un nou val de refugiaţi ucraineni care va veni odată cu lunile de iarnă, relatează Reuters.

309 afișări
Imaginea articolului Ţările din Europa de Est se pregătesc pentru un nou val de refugiaţi ucraineni la iarnă

Ţările din Europa de Est se pregătesc pentru un nou val de refugiaţi ucraineni la iarnă

În prezent, se estimează că 6,9 milioane de persoane sunt strămutate intern în Ucraina, iar ţările care se învecinează cu Ucraina redeschid acum centrele de primire şi refac proviziile de alimente pentru a se pregăti pentru posibilul aflux de sute de mii de persoane în ceea ce se preconizează a fi o iarnă foarte friguroasă şi imposibil de gestionat.
 
„Se vede o creştere a numărului de persoane şi este de aşteptat. În prezent este în creştere cu 15%”, a declarat pentru Reuters Roman Dohovic, coordonator al ajutoarelor pentru oraşul Kosice din estul Slovaciei.
 
„Suntem sunaţi de persoane care stau deja în Kosice şi care caută cazare pentru membrii de familie şi cunoştinţe care sunt încă în Ucraina.”
 
Agenţia ONU pentru refugiaţi UNHCR raportează că aproximativ 4,5 milioane de refugiaţi ucraineni sunt înregistraţi în prezent în cadrul diferitelor scheme de protecţie din Europa. După o creştere iniţială după invazia Rusiei din 24 februarie, numărul refugiaţilor care părăsesc Ucraina a scăzut la sfârşitul primăverii, unii dintre ei revenind după ce forţele ucrainene şi-au eliberat teritoriile.
 
Una dintre cele mai aglomerate porţi de intrare pentru refugiaţi de la invazia rusă - oraşul Przemysl din estul Poloniei - a fost în mare parte liniştită. Doar câteva zeci de persoane sunt în prezent cazate la centrul de primire local, o fracţiune din cele 4.000 de persoane observate în primăvară.
 
„Trebuie să ne pregătim pentru iarnă, am anticipat de mult timp că ar putea fi dificilă şi trebuie să fim pregătiţi pentru vreun nou val de refugiaţi”, a declarat Witold Wolczyk de la primăria din Przemysl. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici