Tatuaje vs. competenţa profesională. Sunt tatuajele un dezavantaj la angajare? Cum variază încrederea în medici sau poliţişti

  • La admiterea în MAI nu poţi avea tatuaje vizibile, dar te poţi tatua când eşti poliţist
  • Sindicaliştii din poliţie cer MAI să renunţe la restricţiile privind tatuajele
  • În SUA, 4 din 10 persoane, cu vârste înte 18 şi 29 ani, au tatuaje
1044 afișări
Imaginea articolului Tatuaje vs. competenţa profesională. Sunt tatuajele un dezavantaj la angajare? Cum variază încrederea în medici sau poliţişti

În SUA, 4 din 10 persoane cu vârste între 18 şi 29 de ani au tatuaje. La noi, subiectul este încă unul tabu. Mai ales când vine vorba de angajaţi în instituţii cheie ale statului. De exemplu, la admiterea în şcolile MAI, candidaţii nu pot avea tatuaje „la vedere”. Însă, după ce au îmbrăcat uniforma de jandarm sau poliţist, îşi pot pune pe corp câte simboluri vor.

Gabriel Gîrniţă este de 16 ani poliţist în Dolj. În urmă cu 8 ani şi-a făcut primul tatuaj. Acum are 7, iar unele dintre ele sunt la vedere. Gabriel spune că funcţia pe care o are îi permite să meargă la serviciu în haine civile, iar în multe cazuri, tatuajele sunt un avantaj. Până acum, tatuajele nu i-au atras reproşuri din partea şefilor sau a cetăţenilor. Dar e singurul poliţist care are curajul să vorbească despre tatuajele sale pentru că este lider de sindicat.

„Nu sunt astfel de probleme. Am foarte muţi colegi care au tatuaje (...). Avem şi colegi care au anumite tatuaje la vedere, se văd chiar şi din ţinuta de vară, însă aceştia lucrează mai mult în civil, în medii operative ostile, medii în care aceste tatuaje le pot fi folositoare”, spune poliţistul Gabriel Gîrniţă, preşedinte SIDEPOL.

Elvis Măceşeanu, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor din Dolj, spune că altele sunt adevăratele probleme la selecţia candidaţilor care vor să intre MAI, „cum ar fi, de exemplu, să fii angajat direct, să te mute 3 ani la post, să stai 2 ani în concediu de creştere a copilului şi să te mute apoi la Serviciul de Acţiuni Speciale. Asta e o problemă.”

Dacă în SUA persoanele tatuate sunt considerate sexy, în România sunt văzute ca rebele, arată un studio realizat de Zodian Research, în 2019. Iar când vine vorba despre angajaţi ai statului care au tatuaje, părerile cetăţenilor sunt împărţite.

Studiu Zodian Research, 2019, în România:

  • 4 din 10 români au o părere nefavorabilă despre tatuaje;
  • 11% din cele 420 persoane chestionate şi-au făcut un tatuaj;
  • 25% dintre persoanele intervievate, care şi-au făcut un tatuaj, consideră că sunt discriminate în societate din cauza tatuajelor;
  • cei mai mulţi dintre repondenţi consideră că persoanele care îşi fac tatuaje sunt rebele, independente şi creative.

„Nu tatuajele caracterizează competenţa”, crede o persoană, în timp ce alta spune că ar avea încredere într-un poliţist tatuat, deşi nu suportă tatuajele. „Nu corespunde profesiei pe care şi-a ales-o. Un medic trebuie să apară şi el prezentabil. Poliţistul, la fel. Şi poliţistul să mai ştie şi carte.”

Tatuajul reprezintă un simbol, iar cele făcute de actuala generaţie nu mai sunt asociate cu un comportament riscant, cum erau văzute prin anii 90, spune sociologul Mihaela Rus. Totuşi, în România, atitudinea angajatorilor variază în funcţie de domeniul de activitate şi de zona geografică.

„În zona Ardealului, care este mai aproape de zona occidentală, percepţiile sunt pozitive şi oamenii acceptă mai uşor anumite schimbări sau anumite comportamente decât în zona Moldovei sau în alte zone”, explică Mihaela Rus, conferenţiar universitar dr. în psihologie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici