Taxă pentru autoturismele care intră în cetatea istorică din Alba Iulia

Administraţia locală din Alba Iulia a introdus, începând de luni, un sistem de taxare pentru autoturismele care intră în Cetatea Alba Carolina din municipiu, sistemul fiind pe bază de cartele abonament pentru riverani, în valoare de 30 lei pe an, şi taxă de 2 lei pe oră pentru turişti.

106 afișări
Imaginea articolului Taxă pentru autoturismele care intră în cetatea istorică din Alba Iulia

Taxă pentru autoturismele care intră în cetatea istorică din Alba Iulia (Imagine: Catalin Cadan/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că sistemul de taxare pentru autoturismele care intră şi parchează în interiorul Cetăţii Alba Carolina din municipiu este în faza de verificare şi va deveni operaţional din 23 februarie.

"Timp de o săptămână, personalul tehnic va verifica capacităţile de funcţionare ale echipamentului de acces montat: recunoaşterea cartelelor magnetice distribuite riveranilor şi celor care desfăşoară activităţi constant în interiorul cetăţii, eliberarea tichetelor de acces, modul de încasare al fluxului de numerar. În această perioadă nu vor fi încasate taxe pentru intrarea în cetate", a spus Coşer.

Abonamentul de parcare va fi destinat doar riveranilor şi celor care lucrează în interiorul cetăţii şi va costa 30 de lei pe an, iar pentru turişti şi ceilalţi şoferi care nu au carduri de acces tip abonament, taxa de intrare şi staţionare în cetate va fi de 2 lei pe oră.

În interiorul cetăţii sunt aproximativ 250 de locuri de parcare pentru public şi 10 locuri de parcare pentru autovehiculele persoanelor cu handicap.

În zona interioară Cetăţii Alba Carolina se află Catedrala Reîntregirii, Catedrala Romano-catolică, Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii, Universitatea "1 Decembrie 1918", un hotel medieval, precum şi alte instituţii sau spaţii cu destinaţie turistică.

Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România.

Lucrările propriu-zise la fortificaţia de la Alba Iulia au început la 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împăratului, situat pe latura de nord a cetăţii. Centrul militar al Transilvaniei şi depozit general pentru armament, pe acea vreme, cetatea are valoare arhitecturală datorita lucrărilor în piatră realizate de sculptori italieni în urmă cu 300 de ani. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi.

Înainte de a se ridica fortificaţia de tip Vauban pe acest loc a mai existat o cetate medievală, iar anterior, începând cu anul 104, un castru roman, cele trei fortificaţii fiind construite în timp una peste alta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici