Taxele şi impozitele pot fi plătite online. Vezi care sunt primii beneficiari ai serviciului

Cetăţenii cu domiciliul în Târgu Mureş şi sectoarele 2 şi 6 din Bucureşti vor putea, începând de miercuri, să îşi achite online taxele, impozitele şi amenzile prin intermediul sistemului naţional www.ghiseul.ro, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme.

616 afișări
Imaginea articolului Taxele şi impozitele pot fi plătite online. Vezi care sunt primii beneficiari ai serviciului

Taxele şi impozitele pot fi plătite online. Vezi care sunt primii beneficiari ai serviciului

El a adăugat că, prin www.ghiseul.ro, pot fi achiziţionate domenii de Internet ".ro" de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică.

"www.ghiseul.ro rezolvă dintr-o dată mai multe probleme, atât ale cetăţenilor, cât şi ale administraţiilor locale, aducând un plus de confort, siguranţă şi rapiditate în ceea ce priveşte plata taxelor şi impozitelor. Cozile interminabile de la ghişee vor fi de domeniul trecutului iar timpul alocat plăţilor şi stresul cetăţenilor se reduce considerabil", a spus Vreme în cadrul unei conferinţe.

Platforma www.ghiseul.ro va fi extinsă în acest an în cât mai multe administraţii locale, urmând ca în 2012 acestea să fie acoperite în totalitate, a mai spus Vreme.

În prima etapă, în sistem vor intra oraşele cu peste 150.000 de locuitori. A doua etapă va include înregistrarea oraşelor cu până la 150.000 de locuitori, iar apoi, în cel mult alte şase luni, va urma integrarea comunelor şi a instituţiilor publice nevizate în primele două etape.

"Sistemul este foarte uşor de implementat de către orice administraţie locală. Pentru aceasta, primăriile trebuie doar să se înroleze în sistem din proprie iniţiativă sau la solicitarea cetăţenilor pe care îi reprezintă", a afirmat Vreme.

Denumit Sistemul naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP), www.ghiseul.ro este administrat şi operat de Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională (CNMSI), instituţie aflată în subordinea MCSI.

Pentru efectuarea unei plăţi, cetăţeanul va accesa SNEP printr-un user şi o parolă, pe care le va primi de la administraţia locală.

Prima plată prin intermediul www.ghiseul.ro a fost efectuată de o persoană din sectorul 2, care a achitat online impozitul pe locuinţă, în cuantum de 180 lei.

"Am solicitat Primăriei Sectorului 2 un user şi o parolă şi cu ajutorul acestora, plus cardul bancar, am achitat impozitul pe locuinţă", a declarat Marilena Ciurea.

Întrebat dacă plata online a taxelor şi impozitelor implică costuri pentru cetăţeni, Vreme a spus că legislaţia prevede un comision maxim de 2% din valoarea transferului, dar nu mai mult de 30 de lei. "Spre exemplu, în Târgu Mureş, comisionul se ridică la 1,8%", a spus ministrul.

Vreme a mai spus că datele cu caracter personal ale cetăţenilor rămân confidenţiale, siguranţa plăţilor efectuate prin www.ghiseul.ro fiind confirmată de MasterCard şi Visa.

"Sistemul ghiseul.ro a fost pus la dispoziţie de Asociaţia pentru Plăţi Electronice din România (APERO). Practic, ministerul nu a fost implicat financiar în dezvoltarea şi punerea în funcţiune a sistemului", a spus ministrul.

APERO este o asociaţie profesională neguvernamentală al cărei obiectiv este promovarea plăţilor electronice şi are ca membri cele mai importante bănci locale, procesatori de carduri şi furnizori de tehnologie IT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici