Taximetriştii independenţi, în grevă japoneză pe durata grevei generale

Sindicatul Naţional al Taximetriştilor Independenţi (SNTI) se solidarizează cu cei care au decis să intre în grevă generală ca urmare a deciziei Guvernului de a reduce salariile, pensiile şi celelalte prestaţii sociale, urmând ca pe toată durata protestului să aibă banderole albe pe maşini.

99 afișări
Imaginea articolului Taximetriştii independenţi, în grevă japoneză pe durata grevei generale

Taximetriştii independenţi, în grevă japoneză pe durata grevei generale, din solidaritate (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

"Sindicatul Naţional al Taximetriştilor Independenţi (SNTI) a decis să se solidarizeze cu cetăţenii României şi sunt alături de toate federaţiile membre ale Confederaţiei Naţionale Sindicale «CNS Cartel Alfa» care au hotărât să declanşeze grevă generală pe o perioadă nedeterminată, protestând astfel faţă de măsurile abuzive adoptate de Guvernul României împotriva populaţiei asupra căreia aruncă în exclusivitate povara crizei", se arată într-un comunicat de vineri al confederaţiei "Cartel Alfa", la care taximetriştii independenţi sunt afiliaţi.

Astfel, pe toată durata grevei generale, taximetriştii independenţi vor lucra, însă vor avea pe maşini banderole albe.

"Sindicatul Naţional al Taximetriştilor Independenţi, în semn de solidaritate cu toţi lucrătorii aflaţi în grevă generală, a decis să instaleze, pe întreaga perioadă a desfăşurării acţiunii de protest a colegilor membri ai «CNS Cartel Alfa», o banderolă albă afişată vizibil, transversal, pe cupola taxiului", informează confederaţia.

Taximetriştii independenţi îşi afirmă totodată disponibilitatea de a participa la orice manifestare de protest care se va desfăşura în stradă în acea perioadă.

Confederaţiile sindicale au decis declanşarea grevei generale pe termen nelimitat începând cu 31 mai, mitinguri de protest la nivelul judeţelor, între 1 şi 4 iunie şi organizarea unui lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, cu manifestări la porţile de intrare, în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură.

Peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, iar acestora li se vor alătura într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi, penitenciare şi sectorul privat.

Potrivit sindicaliştilor, cel puţin un milion de angajaţi vor intra în grevă pe 31 mai şi 1 iunie.

Guvernul a aprobat, miercuri, scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar. Documentul va fi transmis Fondului Monetar Internaţional, pentru a fi aprobat în board-ul instituţiei la finele lunii iunie.

Executivul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate.

Proiectele de lege ar urma să fie transmise Parlamentului după avizul CES.

Conform proiectului de lege privind diminuarea cheltuielilor pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament, cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută se diminuează cu 25%. În situaţia în care astfel rezultă o valoare mai mică decât valoarea salariului minim brut pe ţară, suma care se acordă este de 600 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici