Tehnici de prim-ajutor în caz de stop cardiac, prezentate de SMURD într-un parc din Cluj - GALERIE FOTO

Medicii voluntari ai SMURD Cluj prezintă, duminică, în Parcul Central din Cluj-Napoca, tehnici de acordare a primului ajutor în caz de stop cardiac pe manechine speciale, în cadrul unei acţiuni intitulate "Maratonul Resuscitării”, ei spunând că aceste manevre pot asigura supravieţuirea victimei.

3129 afișări
Imaginea articolului Tehnici de prim-ajutor în caz de stop cardiac, prezentate de SMURD într-un parc din Cluj - GALERIE FOTO

Tehnici de prim-ajutor în caz de stop cardiac, prezentate de SMURD într-un parc din Cluj - GALERIE FOTO (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)

Coordonatorul SMURD Cluj, Cristian Ursu, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că măsurile de resuscitare pot fi aplicate de către oricine.

"«Maratonul resuscitării», prima acţiune publică de acest fel organizată de medicii şi paramedicii SMURD Cluj, are scopul de a sensibiliza oamenii faţă de posibilitatea de a acorda primul ajutor pacienţilor aflaţi în stop cardio-respirator. Prezentăm celor care trec prin Parcul Central din Cluj-Napoca tehnici şi manevre de prim ajutor şi resuscitare astfel încât să poată interveni şi a face faţă unor situaţii critice. Avem manechine speciale şi le explicăm oamenilor cum să înveţe să facă compresiuni toracice, masajul cardiac şi ventilaţia, adică respiraţia artificială. Aceste măsuri de resuscitare pot fi aplicate de către oricine”, a spus Ursu.

Potrivit acestuia, manevrele de resucitare pot dura până când ajunge echipajul medical specializat, după care vor continua la alt nivel.

"Cineva care intervine trebuie să recunoască faptul că o altă persoană este în stop cardio-respirator, este inconştientă şi nu respiră. Odată ce a constatat aceste lucruri, trebuie să iniţieze resuscitarea care poate dura 5 minute, poate o jumătate de oră, poate mai mult. Aceste manevre minime pot asigura supravieţuirea unei persoane aflate în stare critică. Şansele unei victime de a supravieţui în urma unui stop cardio-respirator, dacă nu sunt începute manevrele de resuscitare înaintea ajungerii echipajelor specializate, este minimă spre zero”, a afirmat coordonatorul SMURD Cluj.

Cristian Ursu a adăugat că studiile realizate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari şanse de recuperare după instalarea unui stop cardio-respirator.

“Mai mult de 80% din stopurile cardio respiratorii se întâmplă în mod spontan, acasă, deci cel mai probabil viaţa salvată va fi a cuiva drag. Această iniţiativă simplă poate duce la salvarea unui impresionant număr de vieţi”, a spus Ursu.

“Maratonul resuscitării” se desfăşoară între orele 10.00 - 18.00 în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici