The Economist: Şanse reduse ca iarna nemulţumirii din România să se transforme într-o vară glorioasă

Iarna nemulţumirii din România are puţine şanse să se transforme într-o vară glorioasă, pe fondul împrumuturilor contractate de această ţară şi al perspectivelor economice sumbre din întreaga regiune, afectată de criza din zona euro, potrivit unui comentariu publicat pe blogul The Economist.

1673 afișări
Imaginea articolului The Economist: Şanse reduse ca iarna nemulţumirii din România să se transforme într-o vară glorioasă

The Economist: Şanse reduse ca iarna nemulţumirii din România să se transforme într-o vară glorioasă (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Au fost numiţi "viermi", "o mahala ineptă şi violentă" sau "ciumpalaci", dar sute dintre ei, exasperaţi de măsurile de austeritate, de incompetenţa politică şi absenţa consultării publice în privinţa legilor, încă ies pe străzile îngheţate din Bucureşti şi din alte oraşe româneşti pentru a le cere preşedintelui şi Guvernului să demisioneze, afirmă comentariul săptămânalului britanic.

"Acum este iarna nemulţumirii noastre - Suckerspeare", scrie pe un banner în Piaţa Universităţii din Bucureşti, aceeaşi în care protestatarii anticomunişti au fost bătuţi şi ucişi la începutul anilor 1990 în timpul confruntărilor cu minerii controlaţi de Guvern. Acum cererile sunt mult mai diverse: nu exploatării gazelor de şist şi a minereurilor de aur cu cianuri, da revenirii la monarhie, la pensii la mai mari, la taxe mai mici şi mai multe piste pentru biciclete.

Alţii le cer pur şi simplu politicienilor să îi respecte. Iar după două săptămâni de proteste, se pare că politicienii au început să asculte sau cel puţin să găsească ţapi ispăşitori, scrie publicaţia britanică, referindu-se la demiterea ministrului de Externe Teodor Baconschi şi la demisia lui Iulia Urban, care au insultat protestatarii.

Miercuri, preşedintele Traian Băsescu a rupt în cele din urmă tăcerea cu un discurs televizat, în care a recunoscut că s-a produs o "ruptură" între el şi o parte din populaţie. El a afirmat că austeritatea a fost necesară pentru a restabili sănătatea economică a României şi s-a plâns că este "nedrept" să fie numit "dictator", aşa cum au făcut unii protestatari.

Între timp, opoziţia încearcă să obţină capital de pe urma mişcării de protest, organizând demonstraţii în paralel. Dar preluarea puterii de către un Guvern de centru-stânga la sfârşitul anului este improbabil să salveze românii de la alte măsuri de austeritate, continuă The Economist. Ţara a contractat un alt împrumut de cinci miliarde de dolari de la FMI, în afară de pachetul de 27 de miliarde convenit în 2009 cu UE şi FMI. Având în vedere că perspectiva de creştere este redusă în toată regiunea pe fondul crizei din zona euro, "iarna nemulţumirii din România are puţine şanse să se transforme într-o vară glorioasă", conchide publicaţia britanică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici