Timiş: 94 de elevi care au dat bacalaureatul la Făget, eliminaţi pentru suspiciuni de fraudă

Un număr de 94 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Traian Vuia" din Făget (Timiş) au fost eliminaţi, până în prezent, din examen din cauza suspiciunilor de fraudă, în urma anchetei ISJ Timiş, părinţii unor candidaţi ameninţând că vor da în judecată ISJ dacă decizia rămâne în vigoare.

712 afișări
Imaginea articolului Timiş: 94 de elevi care au dat bacalaureatul la Făget, eliminaţi pentru suspiciuni de fraudă

Timiş: 94 de elevi care au dat bacalaureatul la Făget, eliminaţi pentru suspiciuni de fraudă (Imagine: Mihai Dăsălescu/Arhiva Mediafax Foto)

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş, Aura Danielescu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că 94 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Traian Vuia" din oraşul Făget au fost eliminaţi din examen din cauza suspiciunilor de fraudă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Danielescu a spus că alţi aproximativ 20 de elevi care au susţinut bacalaureatul la acest liceu riscă să fie eliminaţi.

"Încă mai continuă controlul, încă mai sunt copii neindentificaţi. La acest moment se continuă identificarea lor. Până acum, au fost eliminaţi 94 de candidaţi, dar cu siguranţă vor mai fi şi alţii. Am văzut şi eu o parte din imagini, este clar că s-a copiat. Şi părinţii care au fost la noi ne-au spus că sunt mai mulţi decât am reuşit noi să identificăm până în prezent, tocmai din acest motiv dorim să nu ne grăbim, ca deciziile noastre să fie cele mai corecte", a declarat Aura Danielescu.

Ea a precizat că, după încheierea anchetei ISJ, reprezentanţii instituţiei vor organiza comisii de disciplină, pentru a lua măsuri împotriva profesorilor implicaţi în scandal.

"Vina este, deopotrivă, a elevilor şi a profesorilor. Aceştia au dat dovadă de neglijenţă în serviciu. Vom constitui comisii de disciplină, în care vor fi cercetaţi disciplinar profesorii supraveghetori. În funcţie de rezultatele cercetării, vom lua măsurile, care pot ajunge chiar şi la desfacerea contractului de muncă", a spus Aura Danielescu.

Tot luni, aproximativ 20 de părinţi ai unor elevi care au susţinut examenul de bacalaureat la Liceul "Traian Vuia" din Făget şi care au fost eliminaţi din examen pe motive de fraudă au cerut explicaţii inspectorilor şcolari.

Ei le-au spus inspectorilor şcolari că nu toţi elevii care au susţinut bacalaureatul la Făget au încercat să copieze.

"Noi susţinem că nu s-a copiat, vrem să vedem imaginile. Vrem să se facă dovada că au copiat. În cazul în care rămâne această decizie, vom merge în instanţă (împotriva ISJ Timiş - n.r.), dacă nu găsim o rezolvare pe care amiabilă. Noi ne susţinem copiii şi integritatea lor şi anii lor din viaţă, pe care aşa îi pierd. Probabil, unii au fost favorizaţi. Copilul meu a avut media 7,58, nu foarte mare, dar putea să meargă la facultate", a spus unul dintre părinţii veniţi la Inspectoratul Şcolar.

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Timiş anunţau, în 8 iulie, că verifică modul în care s-a desfăşurat bacalaureatul la Liceul "Traian Vuia" din oraşul Făget.

Şeful ISJ Timiş, Aura Danielescu, declara că procurorii Parchetului Tribunalului Timiş au cerut ISJ înregistrările video din sălile de examen de la Liceul "Traian Vuia" din oraşul Făget.

Surse din rândul anchetatorilor de la Parchetul Tribunalului Timiş declarau că a fost depusă o plângere în care se arăta că examenul de bacalaureat de la Făget a fost fraudat şi că absolvenţii s-au consultat între ei în timpul probelor.

Ulterior, în 9 iulie, procurorii Parchetului pe lângă Tribunalul Timiş au început urmărirea penală "in rem", adică fără făptuitor, pentru fapte de corupţie în cazul suspiciunilor de fraudare a bacalaureatului la Liceul "Traian Vuia" din Făget.

Totodată, procurorii au ridicat imaginile video din sălile de examen din timpul bacalaureatului, pentru a fi vizionate.

La Liceul "Traian Vuia" din oraşul Făget au susţinut bacalaureatul 176 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 96 au fost declaraţi iniţial promovaţi.

În judeţul Timiş, promovabilitatea la bacalaureat a fost de 65,84 la sută, însă ulterior a scăzut la 65,42 la sută din cauza elevilor eliminaţi la Făget.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici