Timişoara: Acţiune de susţinere a Regelui Mihai şi de condamnare a declaraţiilor lui Băsescu

Aproape 80 de persoane au participat, duminică la prânz, în faţa Catedralei Mitropolitane din Timişoara, la o acţiune de susţinere a Regelui Mihai şi de "condamnare" a declaraţiilor şefului statului referitoare la abdicarea acestuia.

351 afișări
Imaginea articolului Timişoara: Acţiune de susţinere a Regelui Mihai şi de condamnare a declaraţiilor lui Băsescu

Timişoara: Acţiune de susţinere a Regelui Mihai şi de condamnare a declaraţiilor lui Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Aproximativ 80 de persoane s-au adunat, duminică, după slujba de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, în faţa lăcaşului de cult, pentru a-l susţine pe Regele Mihai şi pentru a "condamna" declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu legate de abdicarea acestuia.

Potrivit unuia dintre organizatori, Viorica Bălteanu, acţiunea a fost iniţiată de societatea civilă din Timişoara, fără implicarea vreunei forţe politice.

Ea a precizat că manifestarea se doreşte a fi una de susţinere a Regelui Mihai I şi "de condamnare" a declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu legate de abdicarea acestuia.

Protestatarii au stat pe treptele Catedralei Mitropolitane şi s-au ţinut de mâini, afişând pancarte pe care scria "Trăiască ctitorul Catedralei Mitropolitane", "Trăiască ctitorul UVT (Universitatea de Vest din Timişoara - n.r.)", "Trăiască ctitorul BCUT (Biblioteca Centrală Universitară din Timişoara - n.r.)", "Trăiască ctitorul Universităţii Medicale din Timişoara", "Trăiască ctitorul Operei din Timişoara".

Printre participanţii la manifestare s-au aflat purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Flavius Boncea, care a fost decorat, anul acesta, de Regele Mihai, consilierul judeţean PNŢCD Viorel Sasca, purtătorul de cuvânt al PNŢCD Timiş, Amelia Galetar, istorici, oameni de cultură din municipiu.

Potrivit organizatorilor, acţiunea, care a început la ora 12.30, a fost programată să dureze o jumătate de oră.

Viorica Bălteanu a spus că, duminică la ora 21.00, manifestanţii se vor întoarce la Catedrala Mitropolitană, unde vor aprinde lumânări şi vor citi o scrisoare de susţinere a Regelui Mihai, semnată de "peste o sută de personalităţi din Timişoara, în frunte cu mitropolitul Nicolae Corneanu".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 22 iunie, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.

"Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere", spunea Băsescu.

Invitat la o emisiune la 10 TV, miercuri, preşedintele a spus că nu retractează ceea ce a afirmat despre Regele Mihai, explicându-şi poziţia printr-o paralelă între un şef de stat şi un comandant de navă şi menţionând că acestea sunt "meserii" în care nu se abandonează echipajul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici