Timişoara: Un membru al familiei de romi Cârpaci va primi 220.000 de euro chirie de la autorităţi

Un membru al familiei de romi Cârpaci din Timişoara trebuie să primească peste 200.000 de euro de la autorităţi, reprezentând chiria pentru un imobil câştigat prin proces, unde a funcţionat o secţie a Spitalului de Copii "Louis Ţurcanu" până în noiembrie 2013 când a fost evacuat.

357 afișări
Imaginea articolului Timişoara: Un membru al familiei de romi Cârpaci va primi 220.000 de euro chirie de la autorităţi

Timişoara: Un membru al familiei de romi Cârpaci va primi 220.000 de euro chirie de la autorităţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Vladimir Cârpaci, proprietarul unui corp de clădire din centrul oraşului, unde au funcţionat Secţia de Pneumologie şi Laboratorul Spitalului de Copii "Louis Ţurcanu", are de primit drept chirie suma de 220.814 euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Lucrurile sunt complicate şi trebuie înţelese în etapizarea lor. Cârpaci Vladimir ne-a dat în judecată (în anul 2010 - n.r.) şi ne-a cerut să fie lăsat în liniştita posesie, aşa este termenul juridic, şi să îi plătim contravaloarea lipsei de folosinţă a imobilului începând din 27 august 2006. A cerut să îi plătim că Spitalul de Copii a folosit clădirea. S-a ajuns, însă, la evacuarea Primăriei (Spitalul de Copii este în subordinea Primăriei Timişoara - n.r.) din acea clădire printr-o hotărâre a Tribunalului Timiş. Spitalul de Copii şi Primăria Timişoara, alături de DSP Timiş, am contestat această hotărâre a Tribunalului, la Curtea de Apel, dar s-a respins apelul nostru şi în schimb au fost admise apelurile reclamantului Cârpaci", a explicat Nicolae Robu.

Primarul a spus că magistraţii Curţii de Apel Timişoara au stabilit că Vladimir Cârpaci trebuie să primească suma de 179.122 de euro drept contravaloare cu titlu de chirie pentru perioada 27 august 2006 - 31 mai 2012, apoi, începând cu iunie 2012, până la data evacuării imobilului, 1 noiembrie 2013, adică timp de 18 luni, să primească suma de 2.594 de euro pe lună drept chirie.

Primăria Timişoara a contestat această decizie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, arătând că din suma totală ar trebui reduse investiţiile făcute de către Primăria Timişoara în acea clădire. În acest fel, a fost obţinută o reducere de doar 5.000 de euro.

În urma acestei decizii, care este definitivă, Vladimir Cârpaci trebuie să primească suma totală de 220.814 euro.

Cu toate acestea, potrivit primarului Nicolae Robu, urmează un nou proces, la Curtea de Apel Timişoara, în care se va stabili cine va plăti suma reprezentând chiria către proprietarul clădirii, Vladimir Cârpaci.

"Spitalul de Copii în tot acest timp nu a fost doar în subordinea Primăriei Timişoara, ci şi în cea a Ministerului Sănătăţii. Este posibil ca instanţa să împartă suma totală de bani între cele două pentru a putea fi plătită actualului proprietar", a declarat Nicolae Robu.

Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara funcţionează acum într-un ansamblu de şapte clădiri situate în apropierea centrului municipiului. Cea de-a opta clădire, în care funcţionau Secţia de Pneumologie şi Laboratorul, a intrat oficial în proprietatea familei de romi Cârpaci, în 1 noiembrie 2013.

Clădirea respectivă a fost retrocedată foştilor proprietari în anul 1995. Prin vânzări succesive, imobilul a ajuns în proprietatea familiei de romi Cârpaci, care a cerut evacuarea. În 1 noiembrie 2013 a expirat ultimul termen de evacuare, astfel că Vladimir Cârpaci s-a prezentat pentru a-şi prelua proprietatea.

Familia Cârpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraş, având 144 de proprietăţi, majoritatea în zona centrală.

În anul 2014, Primăria Timişoara a început construirea unui nou corp de clădire pentru Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu", din fonduri proprii, bazându-se şi pe sprijinul financiar al Guvernului. Investiţia este de 40 de milioane de lei, iar la finalul anului 2014 Guvernul a alocat suma de cinci milioane de lei pentru acest proiect.

Noul corp de clădire urmează să aibă 8.055 de metri pătraţi şi 150 de paturi. Vor funcţiona aici o secţie de pediatrie, serviciu de urgenţă, spaţiu de deparazitare, cameră pentru personalul medical, tratament de urgenţe minore, salon de resuscitare, cameră de gardă, salon de gipsare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici