Tineri basarabeni şi români au protestat în România (Galerie Foto)

Tineri studenţi basarabeni şi români din diferite oraşe ale României au protestat în semn de solidaritate cu manifestanţii de la Chişinău.

355 afișări
Imaginea articolului Tineri basarabeni şi români au protestat în România (Galerie Foto)

Tineri basarabeni protestează în România (Imagine: Mediafax Foto)

GALERIE FOTO

TITLURILE ZILEI

Peste o mie de persoane în Piaţa Universităţii

Peste 1.000 de persoane au participat, marţi seară, în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, la un miting de solidaritate organizat de mai multe asociaţii, printre care "Noii Golani", "Noua Dreaptă", Uniunea Studenţilor din România şi organizaţii ale studenţilor basarabeni din România.

La miting a participat şi eurodeputatul PDL Alexandru Nazare, membru în comisia de afaceri externe din PE.

Liderul grupului "Noii Golani" a susţinut, în deschiderea evenimentului, că a fost adresată o invitaţie şi premierului Emil Boc, însă acesta ar fi precizat că nu intervine în problemele unui stat terţ, moment în care cei prezenţi au început să huiduie.

Participanţii, în majoritate tineri, au arborat drapele ale UE şi ale României şi au scandat lozinci precum: "Libertate", "Jos comunismul", "Trăiască Moldova, Ardealul şi Ţara Românească", "Suntem români".

De asemenea, au luat cuvântul reprezentanţi ai organizaţiilor de studenţi basarabeni. Organizatorii au ţinut să le spună celor prezenţi că, în opinia lor, alegerile au fost fraudate şi că Partidul Comuniştilor nu avea cum să fi întrunit mai mult de 40% din voturi.

Manifestanţiiau agitat pancarte cu mesaje precum: "Pate de porc comunist ’89-’90- – termen expirat", "Chişinău, noi suntem cu voi" sau "Republica Moldova nu e alt stat. E a doua Românie pentru noi".

Tineri basarabeni din Braşov protestează în Piaţa Sfatului

Peste 80 de studenţi basarabeni de la Universitatea "Transilvania" din Braşov au protestat în Piaţa Sfatului.

"Am chemat toţi studenţii, aproximativ 80- 90 de persoane pentrru a protesta în această seară în Piaţa Sfatului şi au anunţat că vor veni şi cei cărora le pasă de basarabeni. Vor aduce şi câte un tricolor. Situaţia e gravă în Chişinău şi vrem să ne manifestăm şi noi împotriva a ceea ce se întâmplă acolo", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, Octavian Apostol, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Braşov.

Acesta a precizat că studenţii basarabeni din Braşov nu pot rămâne indiferenţi la situaţia din Republica Moldova şi că vor să sensibilizeze autorităţile din România faţă de ceea ce se întâmplă la Chişinău.

De asemenea, studenţii basarabeni de la Braşov vor să plece miercuri în Republica Moldova pentru a li se alătura manifestanţilor de la Chişinău.

Iaşi: Miting de solidaritate cu manifestanţii de la Chişinău

Aproximativ 400 de studenţi basarabeni, dar şi studenţi din Iaşi au participat, marţi seară, în Piaţa Unirii, din Iaşi, la un miting de solidaritate cu tinerii care au ieşit în stradă la Chişinău.

Tinerii au scandat lozinci împotriva regimului comunist de la Chişinău, aceştia susţinând că dictatura lui Vladimir Voronin nu mai poate fi tolerată.

Protestatarii de la Iaşi au scandat, printre altele, "Rezist. Sunt anticomunist", "Jos comunismul" şi "Libertate, Libertate!".

"Acum suntem la studii în România, dar nu vrem să ne întoarcem într-o ţară unde e dictatură. Autorităţile comuniste se tem de noi, pentru că suntem uniţi şi reprezentăm o forţă. Dovadă că unii dintre colegii noştri nu au fost lăsaţi astăzi (marţi - n.r.) să treacă graniţa pentru a participa la protestele de la Chişinău. E de neimaginat să nu fim lăsaţi în ţara unde ne-am născut", a declarat Vitalie B., unul dintre studenţii care a participat la protest.

Acţiunea a durat aproximativ o oră şi s-a încheiat fără incidente, în Piaţa Unirii, din Iaşi, fiind mobilizaţi mai mulţi jandarmi.

Studenţii basarabeni din Iaşi susţin că vor organiza proteste şi în zilele următoare.

Piteşti: Aproximativ 50 studenţi basarabeni au manifestat marţi seară

Aproximativ 50 de persoane, majoritatea studenţi din Republica Moldova care învaţă la Piteşti, au manifestat, marti seară, timp de o oră, în centrul municipiului.

"Acţiunea a avut loc în linişte, a durat o oră şi s-a desfăşurat fără incidente. De altfel, pe parcursul celor aproximativ 60 de minute de miting, manifestanţii au fost supravegheaţi de poliţişti, jandarmi şi de politţiştii comunitari, dar, repet, protestul a fost paşnic şi emoţionant", a declarat Tudor Pendiuc, primarul municipiului Piteşti.

Protestatarii au plecat apoi în linişte pe Strada Mare spre Prefectură, la monumentul închinat memoriei soţilor basarabeni Doina şi Ion Aldea Teodorovici, unde au depus flori şi lumânări aprinse.

Cluj: Studenţii basarabeni au ţinut un "moment de doliu"

Peste trei sute de studenţi basarabeni au participat, marţi seară, la un protest tip flash-mob în cadrul căruia au ţinut un "moment de reculegere şi de doliu".

Studenţii basarabeni s-au adunat cu o oră înaintea începerii manifestării, având asupra lor steaguri moldoveneşti şi româneşti, hărţi ale României Mari, dar şi tricouri pe care scria "Basarabia, pământ românesc".

De asemenea, mulţi dintre participanţi aveau brăţări tricolore din pânză.

Manifestanţii au înconjurat fântâna din Piaţa Avram Iancu în tăcere, cu lumânări aprinse.

"E o acţiune de protest faţă de câştigarea alegerilor de către comunişti în Republica Moldova şi de solidaritate cu ce s-a întâmplat în cursul acestei zile la Chişinău. Este un moment de doliu şi de reculegre şi de aceea am aprins lumânări", a spus preşedintele Grupului de Iniţiativă Basarabeană (GIP) Cluj, Nicolae Leva.

Potrivit acestuia, în cursul serii, mai mulţi studenţi dintre cei prezenţi în Piaţa Avram Iancu vor pleca cu trenul spre Iaşi, încercând să ajungă, miercuri, la Chişinău.

La finalul manifestării, câţiva reprezentanţi ai "Noii Drepte" au afişat pe treptele Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Piaţa Avram Iancu mai multe bannere pe care scria "Pasul unu: jos comunismul, pasul doi: Unirea cu România", "Fraţii în veci vor fi fraţi", Fraţilor luptaţi, României să vă alăturaţi", şi "27 martie 1918", moment aplaudat de cei prezenţi în piaţă.

De asemenea, ei au scandat "Jos comunismul" "Basarabia e România", "România, România, Unire" şi "Acelaşi sânge, aceeaşi ţară, români am fost cu toţi odinioară".

În Cluj-Napoca, învaţă aproximativ opt sute de studenţi din Republica Moldova.


Miting de susţinere a protestatarilor, la Galaţi

Aproximativ o sută de studenţi basarabeni de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi s-au adunat şi marţi seară, în Grădina Publică din municipiu, în apropierea Campusului "Alexandru Ioan Cuza", unde sunt cazaţi cei mai mulţi dintre ei. Tinerii au fluturat steaguri româneşti şi au afişat pancarte reprezentând un om care aruncă secera şi ciocanul la coşul de gunoi şi altele pe care scrie "Chişinău, sunt cu voi" sau "Jos comuniştii".

"Dorim să-i susţinem pe colegii din Moldova. Nu sprijinim violenţa, ci susţinem o schimbare şi întrebăm autorităţile unde ne sunt voturile", a declarat Roman Mercuşev, lider al studenţilor basarabeni, student în anul III la Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor.

Tinerii susţin că au luat legătura, în timpul zilei de marţi, cu rudele din Republica Moldova şi că atmosfera de acolo este una tensionată.

Cât priveşte violenţele de stradă la care s-a ajuns la Chişinău, studenţii basarabeni din Galaţi nu sunt de acord cu acestea. "Nu ni se pare OK că se recurge la violenţă", a declarat Roman Mercuşev.

Studenţii basarabeni vor să protesteze şi în zilele următoare, anunţând că vor organiza un miting în cursul zilei de miercuri, în faţa Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Craiova: Aproximativ 60 de studenţi şi elevi basarabeni au manifestat în Piaţa Prefecturii

Studenţii şi elevii din Republica Moldova care studiază la unităţile şcolare din Craiova au ajuns în Piaţa Prefecturii în jurul orei 19:30, deşi protestul era programat pentru ora 20:00. O parte dintre tineri purtau tricouri albe pe care erau inscripţionate secera şi ciocanul, simbol barat printr-un semn de "interzis".

La ora 20:00, în Piaţa Prefecturii se aflau în jur de 60 de persoane care purtau steaguri tricolore pe care erau prinse poze ale poetului Grigore Vieru şi pancarte pe care scria: "Nu ne furaţi Viitorul!", "România, nu uita/Basarabia e a ta!", "7 aprilie, zi istorică pentru Basarabia".

"Noi credem că alegerile parlamentare nu au fost corecte şi cerem organizarea lor din nou. Eu cred că trebuia ca aceste manifestaţii de la Chişinău să aibă loc pentru că ne-am săturat de opt ani să fie comuniştii la putere. Toţi tinerii au plecat în străinătate. Noi nu mai vrem să avem această graniţă între Moldova şi România pentru că noi suntem fraţi. Avem aceeaşi limbă, aceeaşi istorie", a declarat preşedintele studenţilor basarabeni, Vitalie Ţurcan, pentru MEDIAFAX.

Alături de studenţii şi elevii basarabeni, la protest au participat şi colegi de-ai lor din Craiova.

Aproximativ 50 de arădeni au aprins lumânări

Acţiunea a fost organizată de Asociaţia non-guvernamentală "Mişcarea Arădeană", care a lansat, în cursul zilei de marţi, un apel pe internet la o manifestaţie de solidaritate cu protestatarii de la Chişinău.

Acţiunea nu a fost una autorizată, însă liderul Asociaţiei "Mişcarea Arădeană", Claudiu Cristea, a declarat că manifestarea a durat doar aproximativ zece minute, "fiind un gest simbolic de solidaritate".

"Vrem să susţinem aspiraţiile de libertate şi democratizare în Republica Moldova, iar acţiunea este un gest simbolic", a spus Claudiu Cristea.

Participanţii la acţiune au aprins lumânări în faţa Troiţei Martirilor Revoluţiei din 1989 din Arad şi au scandat "Jos comunismul", "Libertate pentru Moldova" şi "Basarabia".

Citeşte şi:

Violenţe la Chişinău: Zeci de mii de moldoveni cer anularea alegerilor

Proteste la Chişinău - GALERIE FOTO

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici