Tineri îmbrăcaţi în costume de miri şi mirese, însoţiţi de ”mascaţi”, la carnavalul din Belin

Tineri îmbrăcaţi în costume de miri şi mirese, însoţiţi de ”mascaţi”, au parcurs, sâmbătă, satul Belin, în cadrul carnavalului din localitate, iar la final au ars o păpuşă din paie pentru a marca "gonirea frigului", transmite corespondentul MEDIAFAX.

1821 afișări
Imaginea articolului Tineri îmbrăcaţi în costume de miri şi mirese, însoţiţi de ”mascaţi”, la carnavalul din Belin

Tineri îmbrăcaţi în costume de miri şi mirese, însoţiţi de ”mascaţi”, la carnavalul din Belin

Zecile de tineri au pornit de dimineaţă, călare şi însoţiţi de o fanfară amplasată pe o căruţă, să parcurgă întreg satul, în cadrul celui mai celebru carnaval din regiunea "Trei Scaune".

Oriunde au trecut, tinerii au fost întâmpinaţi cu gogoşi şi pălincă. La rândul lor, tinerii nu au permis niciunei maşini să treacă prin sat fără să lase un ban, iar din suma adunată vor face balul de sâmbătă seara.

Personajul numit ”masticaş” a avut şi calul îmbrăcat în costum, cu pantaloni, cizme de cauciuc şi pălărie de paie.

”Obiceiul farşangului, cum se spune în Belin, este scris în istoria de sute de ani a localităţii. Îmi aduc aminte că străbunica mea, născută la începutul anilor 1840, îmi povestea că oamenii aşteptau cu mare drag şi plăcere această zi. Ei îşi manifestau bucuria şi plăcerea, intrând în noul an prin dans, cu cântec, căci pentru ei anul începea primăvara şi nu pe 1 ianuarie. Purtau haine deosebite, colorate, se îmbrăcau în mire şi mireasă, care sugerează tot un început nou în viaţă. Aceasta era o adevărată sărbătoare a bunei convieţuiri între diferitele etnii, într-un loc unde trăiesc împreună, din toate timpurile, maghiari şi români", a declarat Dorel Păcurar, directorul şcolii generale din Belin.

La rândul său, primarul comunei, Sikó Imre, nu îşi face probleme din cauza faptului că, teoretic, la catolici s-a încheiat de mai bine de o săptămână perioada carnavalului: ”Aici niciodată nu s-a prea ţinut cont de acest fapt, majoritatea locuitorilor fiind de religie unitariană, nici postul nu se ţine prea sever. Oamenii se încarcă, la început de primăvară, cu optimism şi cu încredere şi asta e mai important", a spus edilul.

După ce au parcurs uliţele localităţii, tinerii s-au întors în centru, unde au aprins o păpuşă de paie, simbolizând gonirea iernii, a frigului, şi au dansat în jurul focului.

Ziua se încheie cu un bal la care participă şi tineri din localităţile vecine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici