Tinerii moldoveni stau la coadă pentru bursele oferite de statul român

Tinerii din R. Moldova stau de mai multe zile la coadă pentru a deveni unul dintre cei 800 de beneficiari ai unei burse de licean în România, unul dintre cei 1.000 de bursieri studenţi în România sau pentru una dintre cele 100 de burse de masterat sau doctorat oferite de statul român.

191 afișări
Imaginea articolului Tinerii moldoveni stau la coadă pentru bursele oferite de statul român

Tinerii moldoveni stau la coadă pentru bursele oferite de statul român (Imagine: Franck Hamel/Arhiva Mediafax Foto)

La Bălţi, înscrierile au avut loc în perioada 31 iulie - 2 august, fiind depuse 650 de dosare, potrivit datelor MAE remise agenţiei MEDIAFAX. La Chişinău, potrivit aceleiaşi surse, înscrierile au început în data de 3 august şi se vor încheia sâmbătă, până astăzi la ora 12.00 fiind înregistrate 1.200 de dosare. Ulterior, în zilele de 7 şi 8 august vor începe înscrierile la Cahul.

Presa din R.Moldova a relatat pe larg în ultimele zile despre cozile imense formate la Consulatul de la Chişinău.

MAE precizează, în răspunsul transmis la o solicitare MEDIAFAX, că pentru o mai bună organizare a concursului s-a format o comisie mixtă itinerantă formată din reprezentanţi ai MAE, MECTS şi ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Membrii Comisiei s-au deplasat în regiunile în care există consulate ale României.

"Prezenţa consistentă a candidaţilor la sediile misiunilor diplomatice şi consulare se explică şi prin faptul că, potrivit metodologiei, comisia tripartită preia şi verifică dosarele, efectuând totodată şi un interviu cu fiecare dintre candidaţi. Prin urmare, nu poate fi separată operaţia tehnică de verificare şi înregistrare a dosarelor, de participare a candidaţilor la interviu", a explicat MAE.

Statul român alocă pentru anul şcolar 2011-2012 un număr de 900 de locuri cu bursă şi 300 fără bursă pentru învăţământ liceal, 1300 de burse şi 286 de locuri fără plată în învăţământul universitar şi 163 de burse pentru studii de masterat şi 230 de locuri cu plată.

Locurile sunt, potrivit metodologiei de şcolarizare, destinate cetăţenilor de origine etnică română din Republica Moldova, din alte state învecinate şi a etnicilor români cu domiciliul stabil în străinătate.

Proritate la aceste burse au tinerii proveniţi din Republica Moldova. Astfel, potrivit datelor MECTS, aproape 85% din bursele acordate de statul român pentru învăţământ liceal sunt pentru cetăţenii moldoveni, respectiv 800 din 950. Restul de 150 de burse sunt destinate adolescenţilor din "ţări învecinate şi diaspora". De asemenea, 70 dintre cele 800 de locuri cu bursă în învăţământul liceal sunt rezervate elevilor proveniţi din raioanele de est ale R.Moldova.

În ceea ce priveşte studiile universitare, cifrele arată că 77% din bursele alocate de statul român sunt rezervate cetăţenilor din Republica Moldova, respectiv 1.000 dintr-un total de 1.300 de burse. Din cele 286 de locuri fără bursă, 100 sunt pentru cetăţenii moldoveni, iar restul pentru cei din statele învecinate şi diaspora.

În cazul studiilor de masterat, statul român pune la dispoziţie 163 de burse dintre care doar 50 sunt pentru persoanele provenite din R.Moldova. De asemenea statul român oferă 50 de burse de doctorat, dintre care 25 sunt rezervate pentru persoane provenite din R.Moldova. Sunt totodată puse la dispoziţie 20 de locuri fără bursă pentru doctoranzi din alte state învecinate.

Pentru cei care, în anul de învăţământ 2011-2012, vor primi bursă, statul român asigură următoarele facilităţi: finanţarea taxelor de şcolarizare, acordarea unei burse lunare (echivalentul în lei al sumei de 65 de euro/lună - pentru elevi şi studenţi, 75 euro/lună - pentru masteranzi, medici aflaţi la specializare şi cursanţii aflaţi la stagii de specializare / perfecţionare postuniversitară, 85 euro/lună - pentru doctoranzi) şi cazare în internatele şcolare şi căminele studenţeşti asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

De asemenea, plata taxelor de şcolarizare şi asigurarea cazării în cămin revin statului român şi în cazul celor care nu vor beneficia de bursă.

Bursierii statului român vor avea dreptul la asistenţă medicală gratuită în caz de urgenţe medico-chirurgicale şi boli cu potenţial endemo-epidemic, tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici