TIR-urile ATI care cedează. Defecţiunea de la TIR-ul de la Spitalul Victor Babeş, unde au murit trei pacienţi, nu este singura. Seria incidentelor de la unităţile mobile din România

  • Unităţile mobile de ATI au fost cumpărate de la Optima Technic din Turcia de către de Fundaţia Smurd şi de alte ONG-uri
  • Cinci TIR-uri se află în România. Un astfel de TIR costă 264.930 de dolari
  • Primele probleme cu unităţile mobile de ATI au apărut în octombrie, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara
  • În februarie a fost dată alarma şi la „Marius Nasta”, în Bucureşti
  • Luni au murit trei pacienţi internaţi în TIR-ul ATI din curtea Spitalului „Victor Babeş” din Capitală.
865 afișări
Imaginea articolului TIR-urile ATI care cedează. Defecţiunea de la TIR-ul de la Spitalul Victor Babeş, unde au murit trei pacienţi, nu este singura. Seria incidentelor de la unităţile mobile din România

Defecţiunea de la TIR-ul de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, unde au murit trei pacienţi, nu este singura. Seria incidentelor de la unităţile mobile din România

Luni au murit trei pacienţi internaţi în TIR-ul ATI din curtea Spitalului „Victor Babeş” din Capitală. Unităţile mobile au fost gândite ca o salvare a sistemului medical care nu mai făcea faţă.

Trebuiau să fie gura de oxigen: cinci unităţi mobile de ATI, care să fie duse acolo unde e nevoie de ele. Într-unul dintre ele au murit trei oameni luni. Locul din care trebuia să vină salvarea bolnavilor i-a lăsat fără oxigen. Unităţile mobile de ATI au ajuns în ţară în vara anului trecut. Au fost cumpărate de Fundaţia Smurd şi de alte ONG-uri.

„Achiziţia şi dotarea acestor unităţi mobile de terapie intensivă este rezultatul unei colaborări foarte bune între autorităţile statului, mediul privat, firme, fundaţii, persoane fizice, voluntari – şi iată că se poate”, spunea preşedintele Klaus Iohannis pe 18 iunie 2020.

Cine le-a produs? Optima Techinc. De unde le-am cumpărat? Din Turcia. Acum un an, DSU spunea că o astfel de unitate mobilă costă 264.930 de dolari. Printre altele, potrivit site-ului companiei, turcii produc spitale şi clinici mobile, spitale de campanie. Tirurile au 12 paturi de ATI şi trebuie conectate la curent, apă şi la o sursă de oxigen.

„Este o secţie de terapie intensivă mobilă fiind dotată cu monitor pentru funcţii vitale, injectomat pentru fiecare pat, injectomat cu pompe, solide, sunt de calitate, sunt dotate cu ventilatoare”, a spus Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

 

Primele probleme cu unităţile mobile de ATI au apărut în octombrie, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara

Atunci, instalaţia de încălzire nu a făcut faţă, iar pacienţii au fost ţinuţi în frig o noapte întreagă. După o lună, acelaşi TIR, reparat şi mutat în curtea Spitalului Municipal, avea din nou probleme. Daniel Maliţa, managerul unităţii medicale îţi spunea atunci că de vină a fost o fluctuaţie a nivelului de oxigen. Iniţial a scăzut, din cauza consumului foarte mare şi a fost necesară schimbarea sursei. Când a trecut pe staţia proprie a TIR-ului, presiunea oxigenului a fost prea ridicată şi a dat aparatele peste cap.

„Probabil, în funcţie de evoluţia clinică a fiecărui pacient, a fost nevoie la un moment dat de un consum prea mare, care a dus la un dezechilibru al presiunii, adică la o scădere brutală pentru ceilalţi, şi atunci a început avaria. Instalaţiile au intrat în avarie şi, din acest motiv, am decis să evacuăm repede pacienţii, ca să vedem exact cauza şi să o remediem, să nu se mai întâmple”, spunea Daniel Maliţa pe 18 noiembrie 2020.

„TIR-urile sunt cumva o solutie de avarie în sine. Ele nu au fost concepute, în accepţiunea mea, de a duce pe o perioadă lungă de timp pacienţi cu necesitate de ventilare mecanică. Cred că suprasolicitarea acestor aparate este cea care generează aceste probleme”, susţine Voichiţa Lăzureanu, medic infecţionist.

 

Incidentul din februarie de la Marius Nasta

Pe 22 februarie, a fost dată alerta la Marius Nasta pentru un posibil incendiu la unitatea mobilă. Până la urmă a fost un scurtcircuit, care mai mult a speriat autorităţile şi conducerea spitalului.

Şi unitatea mobilă care e acum la Iaşi a stat nefolosită în Botoşani pentru că, din cauza ploii apa s-a infiltrat în plafon şi din această cauză nu a putut primi pacienţi. Raed Arafat a spus luni seară că un singur TIR a avut probleme.

„Este un singur TIR care a avut o defecţiune la climatizare ca să clarificăm şi treaba asta, care s-a repetat de mai multe ori şi acum era la firma care l-a fabricat. Acolo s-a descoperit o ţeavă de climatizare a fost greşit amplasată. Acum a fost reparat şi este pe drum înapoi. Eu cred că problema de creştere a oxigenului nu este o defecţiune în interiorul TIR-ului şi este un motiv care s-a întâmplat ca să crească oxigenul dar asta e ce cred”, a spus Raed Arafat.

Dar în curte la Spitalul Babeş, când presiunea oxigenului în ventilatoare a depăşit 6 bari, era un reprezentant al firmei care trebuia să se ocupe de mentenanţa aparatelor. Trebuia să înlocuiască un ventilator stricat. Dar când s-a dat alarma a refuzat să intre în TIR şi să rezolve urgenţa care a omorât trei oameni.

„Chiar nu am aceste date exacte. Momentul în care nu a dorit să intre şi momentul în care au fost declaraţi în stop cardiac sau sub resurscitare. Există procedura, există numere de telefon şi puteau să fie contactaţi. Dar s-a întâmplat să fie acolo. El i-a asistat din exterior dar asta nu e la fel, dacă intrii şi vezi care este problema şi o rezolvi”, a adăugat şeful DSU.

Şi medicul infecţionist Voichiţa Lăzureanu, care a lucrat într-un astfel de TIR, îţi spune că cei care asigură mentenanţa trebuie să intre să remedieze problemele.

„Sigur că dacă nu sunt pacienţi cuplaţi pe ei şi noi scoatem ventilatoarele afară, dar aici erau pacienţi cuplaţi la ventilatoare şi în mod normal el ar fi avut obligaţia să intre”, susţine medicul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici