Toader, despre statutul de refugiat al Alinei Bica: Nu am auzit să primesc o astfel de cerere la Ministerul Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că nu a primit nicio solicitare, până în prezent, în ceea ce priveşte statutul de refugiat în Costa Rica a Alinei Bica.

658 afișări
Imaginea articolului Toader, despre statutul de refugiat al Alinei Bica: Nu am auzit să primesc o astfel de cerere la Ministerul Justiţiei

Toader, despre statutul de refugiat al Alinei Bica: Nu am auzit să primesc o astfel de cerere la Ministerul Justiţiei

"N-am auzit să primesc astfel de cerere la minister. (..) Nu Ministrul Justiţiei ia măsurile de interdicţie, nu ministerul ridică interdicţii, e treaba MAI şi a instanţelor de judecată. Ministerul Justiţiei are cu totul alte competenţe şi părerea mea e că trebuie să vedeţi dacă fiecare şi-a făcut sau nu treaba. Să vedem luni dimineaţa dacă avem. Vă arătam ce documente avem şi vedem paşii", a declarat Tudorel Toader.

Întrebat dacă s-ar impune schimbări legislative privind măsurile preventive, ministrul a spus: "Răspunsul este da. De regulă, unde faptele au un anumit grad de pericol social, unde există perspectiva riscului părăsirii ţării, sigur că autorităţile judiciare potrivit competenţelor trebuie să dea dovadă de diligenţă".

"Doamna Bica are statut protejat şi este refugiat în Costa Rica. Reşedinţa sa este acum este în San Jose", a spus avocatul în sala de judecată, menţionând că fosta şefă a DIICOT nu se poate prezenta la procesele din ţară din cauza unor probleme de sănătate.

Acesta a precizat că urmează să aibă o intervenţie medicală, iar trei luni nu poate călători cu avionul.

"S-au desfiinţat cursele maritime, singurele sunt de marfă. Nu sunt vase de croazieră care să traverseze acum oceanul. De aceea nu a putut să vină în faţa dumneavoastră. (..) Doamna Bica va cere să fie audiată prin intermediul videoconferinţei, aşa cu s-a întâmplat cu cel din Serbia", a spus avocatul Alinei Bica în sala de judecată.

Judecătorii au respins cererea de audiere prin videoconferinţă, menţionând că nu are statut de refugiat,

"ÎCCJ constată că actele medicale nu dovedesc imposibilitatea de prezenţă. (..) ÎCCJ constată că aceasta nu are statut de refugiat, are un carnet provizoriu valabil până la 30 ianuarie 2019", au replicat judecătorii.

Citeşte şi: Universitatea Bucureşti

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici