Toader, după ce CCR i-a respins solicitarea privind cazul Belina: CCR nu spune că procurorul poate să ancheteze circumstanţe, legalitatea adoptării unei HG

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, că din comunicatul CCR referitor la respingerea sesizării în cazul Belina nu reiese că "procurorul poate să ancheteze împrejurări, circumstanţe, oportunitatea, legalitatea adoptării unei hotărâri de guvern."

1676 afișări
Imaginea articolului Toader, după ce CCR i-a respins solicitarea privind cazul Belina: CCR nu spune că procurorul poate să ancheteze circumstanţe, legalitatea adoptării unei HG

Toader, după ce CCR i-a respins solicitarea privind cazul Belina: CCR nu spune că procurorul poate să ancheteze circumstanţe, legalitatea adoptării unei HG

"Comunicatul spune că procurorul poate să ancheteze eventuale fapte penale săvârşite înainte sau în timpul adoptării unei hotărâri de guvern. Eu, cu ochii mei de jurist şi cu experienţa pe care o am, cred că e foarte simplu. (..) Comunicatul nu spune că procurorul poate să ancheteze împrejurări, circumstanţe, oportunitatea, legalitatea adoptării unei hotărâri de guvern", a declarat ministrul Justiţiei.

Hotărârile de Guvern din speţa Belina sunt acte administrative individuale a căror adoptare, respectiv emitere, pot face obiectul cercetării penale, a precizat, joi, CCR, argumentând astfel soluţia de respingere a sesizării preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

TITLURILE ZILEI

CCR a constatat, în urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, că nu există conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României, pe de o parte, şi DNA, pe de altă parte.

"În esenţă, Curtea a avut în vedere faptul că HG nr.858/2013 şi HG nr.943/2013 sunt acte administrative individuale, a căror adoptare/emitere pot face obiectul cercetării penale în legătură cu stabilirea existenţei unor fapte penale care au precedat sau însoţit adoptarea/emiterea lor", menţionează CCR într-un comunicat remis MEDIAFAX.

CCR a mai reţinut că nu există o similitudine între prezenta cauză şi Decizia nr.68/2017 (care priveşte OUG 13, n.r.), considerentele de principiu ale acesteia din urmă vizând actele normative, nu şi pe cele individuale.

Pe 23 octombrie, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a depus la Curtea Constituţională o sesizare privind cercetările DNA legate de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.

Potrivit sesizării lui Tăriceanu, conflictul juridic de natură constituţională este generat de începerea urmăririi penale privind adoptarea unor hotărâri de Guvern. ”Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituţională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenţei originare a Guvernului”, susţinea preşedintele Senatului.

Acesta a solicitat CCR să constate existenţa conflictului juridic între Ministerul Public şi Guvern şi, totodată, să constate că acest conflict are drept cauză faptul că DNA şi-a arogat competenţa de anchetare a oportunităţii şi legalităţii elaborării celor două hotărâri. O altă cerere a lui Tăriceanu căte CCR este ”să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotarârilor de Guvern.”

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici