Toader: Magistraţii pot protesta în calitate de cetăţeni. Mă voi documenta dacă au încălcat legea/ Ce opinie a exprimat procurorul general Augustin Lazăr despre protestele magistraţilor / Reacţia lui Iordache

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, referitor la protestul magistraţilor, că aceştia pot manifesta în calitate de cetăţeni, însă ca magistraţi trebuie să respecte legea, precizând că se va documenta să vadă exact dacă au încălcat prevederile legale.

2206 afișări
Imaginea articolului Toader: Magistraţii pot protesta în calitate de cetăţeni. Mă voi documenta dacă au încălcat legea/ Ce opinie a exprimat procurorul general Augustin Lazăr despre protestele magistraţilor / Reacţia lui Iordache

Toader: Magistraţii pot protesta în calitate de cetăţeni. Mă voi documenta dacă au încălcat legea

"În calitate de cetăţeni, la modul organizat sau spontan, pot protesta. În calitate de magistraţi, trebuie să respecte legea, legea fundamentală, legile speciale", a declarat, marţi dimineaţă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Întrebat dacă magistraţii au încălcat această lege ieşind în stradă, Tudorel Toader a precizat că după ce se va documenta, va exprima probabil un punct de vedere mai documentat.

Aproximativ 500 de procurori şi judecători s-au strâns, luni, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, pentru a protesta faţă de modificările aduse codurilor penale şi legilor justiţiei. Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a anunţat că "se delimitează" de protestul care a avut loc lângă sediul instituţiei, "la iniţiativa individuală a unor judecători".

Manifestări de acelaşi gen au avut loc în faţa Palatelor de Justiţie din Iaşi, Braşov şi Timiş.

Lazăr, despre protestul magistraţilor: Lecţie anticorupţie la nivel european a magistraturii române

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, referitor la protestul magistraţilor, că "aceasta este lecţia anticorupţie la nivel european a magistraturii române", precizând că magistraţii se aşteaptă la un dialog de la cei care se ocupă de modificarea legilor justiţiei.

"Avem o magistratură la nivel european, matură, care cunoaşte valorile culturii europene şi care este în măsură să apere independenţa justiţiei. Aceasta este lecţia anticorupţie la nivel european a magistraturii române. Avem o scrisoare a CSM, a preşedintei CSM, care arată acelaşi lucru pe care îl doresc şi magistraţii, în sensul că ne aşteptăm la un dialog din partea celor care se ocupă de modificările la legile justiţiei şi la codurile penale şi de procedură penală. Mă aşteptam la un dialog pentru că magistratura română are specialişti, CSM are experţi, ministerul Justiţiei are două direcţii de experţi în materie de legislaţie. Acest dialog este absolut necesar pentru a realiza legi bune", a declarat Augustin Lazăr, prezent la sediul CSM pentru şedinţa plenului.

Solicitat să comenteze dacă magistraţii pot, legal, să protesteze, procurorul general a precizat că magistraţii se manifestă decent.

"Se manifestă foarte conştienţi de valorile culturii juridice europene. Nu au făcut nimic ofensator, dimpotrivă. Au arătat că nu le este indiferent faptul că justiţia română, că independenţa justiţiei române poate fi afectată. În aceste condiţii, magistraţii au luat o atitudine care la nivel european, cu precizie înseamnă o lecţie anticorupţie. Magistraţii sunt magistraţi independenţi", a completat Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, referitor la protestul magistraţilor, că aceştia pot manifesta în calitate de cetăţeni, însă ca magistraţi trebuie să respecte legea, precizând că se va documenta să vadă exact dacă au încălcat prevederile legale.

Iordache, despre protestele magistraţilor: Nu se justifică. Modificările nu afectează independenţa

Deputatul Florin Iordache a declarat marţi că modificările care se aduc legilor justiţiei nu afectează independenţa şi nu îngrădesc lupta împotriva corupţiei, motiv pentru care protestele magistraţilor sunt nejustificate.

"Am spus ca vom face o dezbatere transparentă şi din mediul juridic ne vin diverse amendamente, fie că discutăm de asociaţii, de parchete. Referitor la magistraţi, cele trei legi ale justiţie s-au făcut în Parlament cu ascultarea celor interesaţi, pe baza amendamentelor depuse. V-am spus că niciuna nu îngrădeşte lupta împotriva corupţiei, nu aduce atingere independenţei justiţiei, acum mi se pare normal să aibă loc pasul doi în Parlament", a declarat marţi Florin Iordache.

Deputatul a mai spus că, după ce legile trec de Parlament, orice formaţiune nemulţumită poate sesiza Curtea Constituţională.

Întrebat dacă se justifică protestele magistraţilor, Iordache a răspuns: " Fără îndoială, nu. Legile, aşa cum sunt, nu aduc atingere independenţei sau luptei împotriva corupţiei. Fie că discutăm de coduri, de legi, aceasta dezbatere are loc în Parlament. Maine continuăm cu invitarea tuturor celor interesaţi".

Sute de magistraţi au protestat luni în Bucureşti şi mai multe oraşe faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici