Toader: "Vom sesiza CCR" nu este echivalent cu "voi sesiza CCR"!

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, luni seară, că a folosit formula "vom sesiza CCR", care nu este echivalentă cu "voi sesiza CCR", referindu-se la decizia de a ataca la Curtea Constituţională decizia lui Klaus Iohannis de a refuza revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA.

1514 afișări
Imaginea articolului Toader: "Vom sesiza CCR" nu este echivalent cu "voi sesiza CCR"!

Toader: "Vom sesiza CCR" nu este echivalent cu "voi sesiza CCR"!

"Pentru cine crede ca stie, sau ar trebui sa stie, cartea constitutionalismului : "Vom sesiza CCR" nu este echivalent cu " voi sesiza CCR" !", a scris, luni seară, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe Facebook.

Precizarea vine după ce Tudorel Toader a anunţat, pe Facebook, imediat după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi, că: "Vom sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul Preşedintelui de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA!".

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, este de părere că povestea revocării procurorului şef al DNA s-a încheiat luni seara, după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu o va revoca pe Codruţa Kovesi. Zegrean nu crede că Guvernul va sesiza CCR.

"Din punctul meu de vedere, povestea revocării procurorului şef al DNA s-a încheiat în seara aceasta (luni – n.r.), indiferent cine ce zice, că vor sesiza Curtea Constituţională... Nu cred că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională primul-ministru nu poate s-o facă singur, Guvernul este cel care trebuie să sesizeze. Guvernul sigur, ar putea s-o facă, dar eu nu cred că o va face pentru că suntem în situaţia în care ministrul Justiţiei dă toate motivele din lume ca procurorul general să fie revocat - eu nu mă pronunţ nici că are dreptate, nici că nu... Mergem doar pe cea spus el - că sunt toate motivele să se ceară revocarea, pe parcurs au apărut şi alte motive mai serioase ca să fie revocată, însă CSM-ul, care este garant al independenţei justiţiei, a spus că niciunul dintre motive nu este întemeiat şi a votat în unanimitate împotrivă. Măcar unul singur să fi spus da, există un motiv întemeiat dar nimeni nu a spus acest lucru şi atunci despre ce revocare mai vorbim?! Procedura este aceasta ministrul cere, CSM-ul avizează favorabil sau nefavorabil şi preşedintele decide. Acum suntem în faza în care preşedintele a decis: nu suspendă, nu revocă! Şi cu asta s-a încheiat!”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României.

În cazul în care Tudorel Toader va sesiza CCR, Augustin Zegrean spune că are încredere în calitatea ministrului Justiţiei că va şti cum să argumenteze, dat fiind faptul că este specialist în drept constituţional. Fostul preşedinte al CCR are încredere şi că există practică în domeniul conflictelor de natură constituţională.

„Nu ştiu ce ar putea sesiza la Curtea Constituţională Tudorel Toader, dar cu siguranţă, dacă o va face, ştie el ce să scrie pentru că este specialist în drept penal, specialist în drept consituţional şi ştie ce să scrie. Nu îmi fac griji în privinţa aceasta. Şi Curtea ştie foarte bine ce are de făcut în astfel de situaţii. Acum 20 de ani a fost probabil o problemă pentru Curte pentru că nu exista practică în privinţa aceasta, dar acum este practică, sunt cel puţin 30 -35 de situaţii în care Curtea fost sesizată pentru conflict juridic de natură constituţională şi există o practică. Nu a fost sesizată cu o speţă identică, dar a fost o situaţie când preşedintele a refuzat să avanseze la gradul de general pe un colonel, domnul colonel s-a adresat justiţiei, iar Înalta Curte de Justiţie, Secţia de contencios administrativ, a stabilit că preşedinte trebuie să-l avanseze în grad. S-a făcut un conflict, s-a sesizat Curtea, iar Curtea a spus este un conflict juridic şi povestea s-a oprit acolo, nu a mai fost promovat domnul acela în gradul de general" a mai spus Zegrean.

Întrebat dacă este posibil să fie un alt răspuns al Curţii Constituţionale faţă de decizia anunţată luni seara de preşedintele Klaus Iohannis, Augustin Zegrean a răspuns că la Curte se dau tot timpul „soluţii înţelepte”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici