Tobă: Voi folosi coloane oficiale aşa cum prevede legea, cu însoţire dacă sunt situaţii de urgenţă

Ministrul propus pentru portofoliul Internelor, Petre Tobă, a declarat luni, după audierea în Parlament, că va folosi coloane oficiale exact aşa cum prevede legea, respectiv cu însoţire în situaţii de urgenţă, precizând că nu comentează acuzaţiile aduse fostului ministru Gabriel Oprea.

570 afișări
Imaginea articolului Tobă: Voi folosi coloane oficiale aşa cum prevede legea, cu însoţire dacă sunt situaţii de urgenţă

Tobă: Voi folosi coloane oficiale aşa cum prevede legea, cu însoţire dacă sunt situaţii de urgenţă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, propus de premierul desemnat, Dacian Cioloş, pentru funcţia de ministru al Internelor, a primit luni aviz favorabil de la comisiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale celor două Camere ale Parlamentului, decizia fiind luată în unanimitate.

Întrebat, la ieşirea de la audierea din comisiile parlamentare, dacă va folosi coloane oficiale aşa cum făcea fostul ministru al Internelor, Gabriel Oprea, Petre Tobă a răspuns: "Exact aşa cum prevede legea. Deci, legea prevede ca atunci când este nevoie de o deplasare, pentru deplasare în situaţii de urgenţă, să poată să fie însoţire, iar atunci când echipajul de poliţie rutieră face parte din dispozitivul de escortă al demnitarului, poate să meargă pentru a fluidiza activitatea de deplasare a acestuia".

Întrebat cum comentează acuzaţiile aduse lui Gabriel Oprea, Petre Tobă a spus că nu comentează, fiind vorba de un dosar penal aflat în cercetare.

Legat de percheziţiile făcute luni de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor, care are sediul la IGPR, Tobă a declarat: "În ultimul an au fost mai multe verificări făcute de către Inspectoratul General al Poliţiei Române la această structură, parte din aceste verificări fiind înaintate inclusiv unităţilor de parchet competente, ţinând cont de constatările pe care le-am făcut acolo".

Întrebat dacă a demisionat din funcţia de inspector general al Poliţiei Române, Petre Tobă a arătat că nu este nevoie să demisioneze, întrucât există o prevedere legală potrivit căreia funcţionarul public, pe timpul exercitării unui mandat de demnitate, se suspendă din funcţia respectivă şi revine când încetează atribuţiile.

Inspector general al Poliţiei Române, secretarul de stat Petre Tobă a fost propus de premierul desemnat, Dacian Cioloş, să preia portofoliul Afacerilor Interne în noul Guvern, format din 21 de membri.

Petre Tobă este la conducerea Poliţiei Române din mai 2012, fiind propus de ministrul de atunci al Internelor Ioan Rus, în locul lui Liviu Popa. În cei trei ani şi şase luni de la preluarea funcţiei de şef al Poliţiei Române, Petre Tobă a trecut prin patru miniştri ai Internelor - Ioan Rus, Mircea Duşă, Radu Stroe şi Gabriel Oprea.

În mai 2012, Petre Tobă venea pentru a doua oară la conducerea Poliţiei Române, după ce a mai ocupat funcţia, din ianuarie 2009 şi până în noiembrie 2010, când a fost demis şi înlocuit cu Liviu Popa, în locul căruia avea să revină doi ani mai târziu.

Petre Tobă a ocupat şi funcţiile de şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, tot cu rang de secretar de stat (martie - mai 2012) şi secretar general adjunct al Ministerului Administraţiei şi Internelor (martie 2011 - martie 2012).

În perioada 2005 - 2007, Petre Tobă a fost director general adjunct al Poliţiei Capitalei, iar din 2004 a ocupat funcţia de prim-adjunct al şefului Poliţiei Capitalei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici