Tokes: Autorităţi ungare anchetează lideri ai UDMR Bihor pentru delapidare de bani publici

Vicepreşedintele PE Laszlo Tokes susţine că autorităţile ungare investighează "delapidarea" banilor publici ai cetăţenilor ungari de către foştii guvernanţi de la Budapesta împreună cu lideri ai UDMR Bihor, afirmând că aceştia din urmă "nu din inimă, ci din buzunar iubesc comunitatea maghiară".

489 afișări
Imaginea articolului Tokes: Autorităţi ungare anchetează lideri ai UDMR Bihor pentru delapidare de bani publici

Laszlo Tokes (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

"Această grupare UDMR din Bihor posedă toată influenţa publică, politică, economică şi culturală în judeţul nostru şi monopolizează toate resursele băneşti primite din Ungaria, iar prin aceasta şi-a creat un monopol politic asupra comunităţii maghiare din Bihor", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, Tokes Laszlo.

Vicepreşedintele PE a prezentat un material în care descrie felul în care liderii UDMR Bihor ar fi delapidat suma de 320 de milioane de forinţi primită de la Budapesta.

Tokes a explicat că în 2002, când el era episcop, Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului a câştigat un proiect lansat de autorităţile de la Budapesta pentru maghiarii din afara Ungariei.

"În vara anului 2002, moştenitorii comuniştilor, reinstalaţi la putere în Ungaria, au privat în baza unei decizii politice satul natal al marelui nostru poet Ady Endre din judeţul Satu Mare, comuna Mecenţiu, satul Ady Endre, de o valoroasă investiţie care ar fi creat locuri de muncă. Centrul Cultural care trebuia construit acolo cu finanţare în baza unui proiect câştigat prin Programul Szechenyi al Guvernului Ungariei a fost luat Episcopiei Reformate şi locuitorilor din Ady Endre", a spus Tokes Laszlo.

El a arătat că, în timp ce Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Cariului câştiga proiectul, Szabo Vilmos, secretar de stat în Guvernul Medgyessi, a semnat un contract de finanţare cu Fundaţia Mecena din Oradea - al cărei preşedintele era atunci fostul deputat UDMR Lakatos Peter, în prezent consilier de conturi la Curtea de Conturi - "pentru realizarea la Oradea a unui obiectiv cultural care nu avea nici locaţie, nici proiect de fezabilitate, nici documentaţie de proiect".

"Aşadar, Szabo şi tovarăşii lui, fără niciun argument juridic, au alocat 320 de milioane de forinţi, bani ai contribuabililor ungari, pe un mare nimic", a spus Tokes.

Vicepreşedintele PE a afirmat că "obiectivul cultural din Oradea, realizat prin furt, este acum ruşinea comunităţii locale, deoarece sub numele de Centrul Cultural «Ady Endre» funcţionează de fapt o sală de banchet, iar alături, pe un teren din vecinătatea ştrandului municipal, obţinut în concesiune pe 49 de ani de la Consiliul Local Oradea, domneşte scheletul unui hotel a cărui construcţie a fost abandonată".

"Misterul care trebuie dezlegat în acest caz este pe ce au cheltuit capii UDMR Bihor, printre care Kiss Alexandru, pe atunci preşedintele Consiliului Judeţean Bihor (în prezent vicepreşedinte al CJ şi liderul UDMR Bihor - n.r.), viceprimarul (din Oradea - n.r.) Biro Rozalia şi Szabo Odon, directorul Fundaţiei Mecena (preşedintele executiv al UDMR Bihor - n.r.), frumoasa sumă de 320 de milioane de forinţi", a declarat Tokes.

Potrivit lui Tokes, "după două cicluri electorale în Ungaria, guvernul social-liberal care a îndatorat ţara şi a furat cât a putut a fost înlăturat de la putere de către electorat", iar "tovarăşii lor din Partium sunt anchetaţi de organele anticorupţie", motiv pentru care "gestul minimal ar fi să demisioneze voluntar din toate funcţiile obţinute prin lupte tătăreşti şi cumpărate, fără să mai provoace daune ireversibile maghiarimii din Bihor".

Tokes a spus că, în ianuarie 2011, autorităţile ungare au început să investigheze "delapidarea" banilor publici ai cetăţenilor ungari de către foştii guvernanţi de la Budapesta împreună cu liderii UDMR Bihor, dar nu cunoaşte în ce stadiu este ancheta.

El a pus la dispoziţia presei un document tradus în limba română şi intitulat "Afirmaţii aspre privind eşuarea investiţiei pentru baie termală şi loc de pelerinaj literar din localitatea Ady Endre", despre care a afirmat că a fost întocmit de către jurişti din ministerele Administraţiei şi Justiţiei de la Budapesta şi care ar fi stat la originea investigaţiei.

"Avem la îndemână acest document, întocmit de jurişti din ministerele Administraţiei şi Justiţiei din Ungaria în luna ianuarie a acestui an, când a început această investigaţie, dar nu cunosc în ce stadiu este ancheta", a spus Tokes.

El a afirmat că, dacă va fi necesar, se va implica personal pentru a afla care este stadiul în care a ajuns această investigaţie.

"În acest caz s-a produs un act de corupţie care continuă să fie investigat şi o să facem paşii legali necesari, dacă va fi nevoie, iar eu sunt convins că va fi nevoie", a spus Tokes.

Referitor la liderii UDMR Bihor, vicepreşedintele PE a prezentat un tabel care indică funcţiile şi implicarea fiecăruia în controlul a două organizaţii neguvernamentale prin care primesc fonduri publice din Ungaria pentru care nu au prezentat modul de cheltuire, dar şi în diverse organe de presă în limba maghiară din Bihor.

Conform celor prezentate de Tokes, Alexandru Kiss, fost preşedinte şi în prezent vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, este preşedintele Fundaţiei Mecena, fiind totodată membru în Consiliul Director al Fundaţiei Partium. De asemenea, Biro Rozalia, de 11 ani viceprimar al Oradiei, este preşedintele Fundaţiei Partium şi membru în Consiliul Director al Fundaţiei Mecena, ambii lideri fiind coproprietari ai Radio Partium şi obţinând anual finanţări de peste 400.000 de lei de la CJ Bihor pentru finanţarea altor publicaţii, precum revista culturală Varad, săptămânalul de informaţii Biharorszag şi săptămânalul politic Erdely Riport.

"Aceste tabele arată împletirile de interese, relaţiile acestei grupări în planul vieţii publice din judeţ, prin UDMR, monopolul lor asupra unei mari părţi a presei din Oradea şi puterea economică pe care o exercită prin cele două fundaţii, Mecena şi Partium. (...) Îmi pare rău că ascultăm discursurile festive ale doamnei viceprimar Biro privind iubirea de neam şi ne dăm seama de demagogia ei şi a tovarăşilor ei, care nu din inimă, ci din buzunar iubesc comunitatea maghiară", a spus Tokes.

El a reiterat că activitatea liderilor UDMR este cea de "etno-business".

"Ei fac etno-business, o practică etno-mafiotă din cauza căreia ungurii, ori intimidaţi, ori cumpăraţi, nu se pot folosi de pluralitatea democratică, ci sunt monopolizaţi ca o masă de electori", a afirmat el.

În acest context, Tokes a afirmat că îi dă dreptate Monicăi Macovei.

"Credem că în această privinţă are dreptate fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, care din când în când atrage atenţia asupra devotamentului excepţional al conducerii UDMR pentru corupţia de stat care se practică în România", a susţinut el.

Vicepreşedintele CJ Bihor Alexandru Kiss şi viceprimarul din Oradea Rozalia Biro nu au putut fi contactaţi până la ora transmiterii acestei ştiri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici