Tokes, nemulţumit de reluarea discuţiilor privind proiectul Roşia Montană

Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, se declară nemulţumit de reluarea în Guvern a discuţiilor privind proiectul de minerit cu cianuri de la Roşia Montană, dar şi de declaraţiile reprezentanţilor Executivului referitoare la reîmpărţirea regiunilor de dezvoltare.

33 afișări
Imaginea articolului Tokes, nemulţumit de reluarea discuţiilor privind proiectul Roşia Montană

Tokes, nemulţumit de reluarea discuţiilor privind proiectul Roşia Montană (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Laszlo Tokes, care este şi preşedintele CNMT, a declarat vineri la Târgu Mureş că, la o săptămână de la întâlnirea reprezentanţilor Guvernului român cu vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care a abordat tema mineritului cu cianuri din proiectul Roşia Montană, primii afirmă că acesta va fi reluat.

El a spus că este nemulţumit şi de declaraţiile făcute de reprezentanţii Executivului român, referitoare la reîmpărţirea regiunilor de dezvoltare.

"Ne îngrijorează foarte mult că, după abia o săptămână de la vizita domnului vice-prim-ministru Semjen Zsolt la Bucureşti, în Secuime şi la Cluj, după ce cu ocazia întrevederilor din Bucureşti s-au ridicat problemele mineritului cu cianidă (cianuri - n.r.), respectiv reforma regională a României, în vederea formării regiunii Ţinutului Secuiesc, deja se fac afirmaţii din partea Guvernului român că se va reîncepe procesul de aprobare a proiectului de la Roşia Montană, respectiv că Guvernul român este împotriva regiunii secuieşti", a spus Tokes.

El a criticat "politica de vitrină", insistând asupra ideii că este nevoie ca reprezentanţii României şi ai Ungariei să se înţeleagă asupra unor probleme atât de importante.

"Este de ajuns politica de vitrină şi de protocolarism gol, ar trebui ca în cadrul Uniunii Europene partea românească şi cea maghiară să se înţeleagă în astfel de probleme esenţiale şi primordiale care privesc pe ambele părţi, respectiv regiunea secuiască şi mineritul, proiectul Roşia Montană, în Munţii Apuseni", a subliniat Tokes.

Ministerul Mediului şi Pădurilor reia procedura de autorizare pentru investiţia de la Roşia Montană, anunţa, luni, ministrul Laszlo Borbely.

"Investitorul a prezentat un nou certificat de urbanism, noi am avut câteva întrebări în legătură cu acesta, le-am transmis şi aşteptăm răspunsurile. Cel mai probabil, săptămâna următoare se va întruni Comitetul de Analiză Tehnică (CAT), care va vedea care sunt paşii următori. Cel mai probabil se va decide reluarea procedurii de autorizare, cu tot ce presupune aceasta", declara ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Ministrul a explicat că reluarea procedurii de autorizare este rezultatul faptului că reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) au obţinut un nou certificat de urbanism, diferit faţă de cel anulat de instanţă în 2007 şi faţă de cel suspendat tot de instanţă în urma acţiunii Ministerului Mediului din timpul mandatului lui Korodi Attila.

"Avem acum un al treilea certificat de urbanism, care are unii parametri modificaţi faţă de celelalte două, care erau identice, aceasta fiind şi raţiunea pentru care al doilea a fost suspendat după anularea primului", spunea Borbely.

Duminica trecută, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, declara, la Alba Iulia, că Ungaria ar dori să nu se facă proiectul minier de la Roşia Montană pe motiv că nu există garanţie în privinţa siguranţei mediului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici