Topul celor mai fericite ţări din lume. Ţările nordice sunt în fruntea clasamentului

  • Pentru al şaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită ţară din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report.
  • Există motive de optimism în cel mai recent raport privind fericirea în lume.
1774 afișări
Imaginea articolului Topul celor mai fericite ţări din lume. Ţările nordice sunt în fruntea clasamentului

În primul rând, gradul de bunăvoinţă este cu aproximativ 25% mai mare decât era înainte de pandemie.

"Benevolenţa faţă de ceilalţi, în special ajutarea străinilor, care a crescut dramatic în 2021, a rămas la un nivel ridicat în 2022", a declarat John Helliwell, unul dintre autorii raportului World Happiness Report, într-un interviu acordat CNN.

Iar fericirea globală nu a fost afectată în cei trei ani de pandemie Covid-19. Evaluările vieţii din 2020 până în 2022 au fost "remarcabil de rezistente", spune raportul, cu medii globale practic în linie cu cele din cei trei ani care au precedat pandemia.

"Chiar şi în aceşti ani dificili, emoţiile pozitive au rămas de două ori mai răspândite decât cele negative, iar sentimentele de sprijin social pozitiv au fost de două ori mai puternice decât cele de singurătate", a declarat Helliwell într-un comunicat de presă.

Raportul se bazează pe datele unui sondaj global realizat pe baza unor persoane din peste 150 de ţări. Ţările sunt clasate în funcţie de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieţii în cei trei ani precedenţi, în acest caz 2020-2022.

Pentru al şaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită ţară din lume

Finlanda şi vecinii săi, Danemarca, Islanda, Suedia şi Norvegia, au obţinut toate scoruri foarte bune la măsurile pe care raportul le foloseşte pentru a-şi explica concluziile: speranţa de viaţă sănătoasă, PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, corupţia scăzută, generozitatea într-o comunitate în care oamenii au grijă unii de alţii şi libertatea de a lua decizii cheie în viaţă.

Israel urcă pe locul 4 în acest an, de pe locul 9 în clasamentul de anul trecut. Ţările de Jos (nr. 5), Elveţia (nr. 8), Luxemburg (nr. 9) şi Noua Zeelandă (nr. 10) completează topul 10.

Australia (nr. 12), Canada (nr. 13), Irlanda (nr. 14), Statele Unite (nr. 15) şi Regatul Unit (nr. 19) au intrat toate în top 20.

Naţiunea baltică a urcat în mod constant în ultimii şase ani, de pe locul 52 în 2017 pe locul 20 în ultima listă. Şi celelalte ţări baltice, Estonia (nr. 31) şi Letonia (nr. 41), au urcat, de asemenea, în clasament.

Franţa a ieşit din top 20, ajungând pe locul 21 în raportul din acest an.

În partea de jos a listei se află Afganistanul, pe locul 137. Libanul se află cu o poziţie mai sus, pe locul 136. Evaluarea medie a vieţii în aceste ţări este cu peste cinci puncte mai mică (pe o scară de la 0 la 10) decât în cele mai fericite 10 ţări.

Invazia Rusiei în Ucraina a pus ambele ţări foarte mult în centrul atenţiei la nivel mondial în momentul publicării raportului 2022. În clasamentul din acest an, Rusia este pe locul 70, iar Ucraina pe locul 92.

Cele mai fericite ţări din lume în 2023:

1. Finlanda

2. Danemarca

3. Islanda

4. Israel

5. Olanda

6. Suedia

7. Norvegia

8. Elveţia

9. Luxemburg

10. Noua Zeelandă

11. Austria

12. Australia

13. Canada

14. Irlanda

15. Statele Unite ale Americii

16. Germania

17. Belgia

18. Republica Cehă

19. Regatul Unit

20. Lituania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici