"Toţi oamenii sunt egali, dar unii oameni sunt mai egali decât alţii": Lege a lui Cernea cu privire la Pungeşti, la Camera Deputaţilor

Comisiile Camerei au primit pentru dezbatere, de luni, o propunere legislativă iniţiată de deputatul Remus Cernea, intitulată "Lege privind Localitatea Pungeşti", care prevede că "Toţi oamenii sunt egali, dar unii oameni sunt mai egali decât alţii", iniţiativa fiind respinsă de Senat.

1932 afișări
Imaginea articolului "Toţi oamenii sunt egali, dar unii oameni sunt mai egali decât alţii": Lege a lui Cernea cu privire la Pungeşti, la Camera Deputaţilor

Remus Cernea (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Toţi oamenii sunt egali, dar unii oameni sunt mai egali decât alţii" este textul integral al propunerii legislative a lui Cernea. Titlul propunerii legislative este "Lege privind Localitatea Pungeşti". Senatul a respins, ca primă Cameră, această lege, care acum este în dezbaterea Comisiilor Camerei Deputaţilor.

Cernea relatează, în expunerea de motive redactată la finele anului trecut, că a vizitat în 13-14 decembrie 2013 localitatea Pungeşti şi a fost "martorul unor abuzuri incredibile asupra oamenilor, drepturile acestora fiind încălcate flagrant". Deputatul afirmă în expunerea de motive că în Pungeşti erau masate forţe de ordine impresionante, iar sute de jandarmi îi intimidau pe localnici.

"Nu este permisă staţionarea maşinilor particulare în apropierea şantierului deschis de compania Chevron la aproximativ 650 de metri de case. (...) Jandarmii au încercat să mă împiedice să mă apropii de şantierul Chevron", relata Cernea.

El afirma că localnicii i s-au plâns că femei şi bătrâni din comună au fost bătuţi de jandarmi. "Guvernul a utilizat forţa în locul procedurilor democratice", afirma Cernea, acuzând încălcarea regulilor şi în Parlament, de către majoritatea USL de la acea dată.

"Şirul de abuzuri ale liderilor USL, evidente în ultimele luni şi cu privire la Roşia Montană şi la gazele de şist, a culminat marţi, 10 decembrie, cu forţarea adoptării unor legi extrem de controversate, cu prevederi care afectează statutul de drept şi fără a avea o dezbatere reală asupra lor (...) Toate aceste lucruri trădează derapaje grave ale actualei puteri, care amintesc de modul în care o democraţie poate aluneca spre dictatură, mod descris admirabil de scriitorul George Orwell în 'Ferma Animalelor'. Din acest motiv supun atenţiei parlamentarilor o lege simbolică dedicată compatrioţilor noştri din Pungeşti care acum sunt supuşi unor nedreptăţi îngrozitoare. Propunerea legislativă este o «lege» care face trimitere la acele personaje din «Ferma Animalelor» care au dorit să impună dictatura asupra celorlalte animale. În locul legii democratice stabilite iniţial, de comun acord, «Toate animalele sunt egale», s-a dorit impunerea unei noi legi, care să consfinţească dictatura şi anume «Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele». Cam acelaşi lucru îl încearcă actuala putere, iar această propunere legislativă simbolică trage un nou semnal de alarmă asupra riscurilor spre care ne îndreptăm. Dedic această propunere legislativă tuturor politicienilor din România care dovedesc reflexe autoritariste şi dispreţ faţă de drepturile cetăţenilor", susţine Cernea.

Consiliul Legislativ a avizat negativ legea, afirmânând că iniţiatorul a avut în vedere exprimarea unei îngrijorări, nu reglementarea unor relaţii sociale, aşa cum ar fi fost de aşteptat, având în vedere că legea, ca act juridic al Parlamentului, reglementează relaţiile sociale cele mai generale şi cele mai importante.

Consiliul Legislativ mai afirmă că, dincolo de caracterul simblic al legii, stabilirea, prin textul acesteia, că "toţi oamenii sunt egali, dar unii oameni sunt mai egali decât alţii" nu este posibilă, în nicio situaţie, pentru că în Constituţie şi în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului se arată că toţi oamenii sunt egali în faţa legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici