Tradiţii de Paşte: Copiii de pe Valea Bârgăului merg din casă în casă pentru a vesti Învierea Domnului - FOTO

Copiii de pe Valea Bârgăului (Bistriţa-Năsăud), îmbrăcaţi în costume populare sau în haine de sărbătoare, merg din casă în casă, în dimineaţa Paştelui, pentru a le da sătenilor vestea Învierii Domnului, ei fiind răsplătiţi cu ouă şi cu dulciuri.

756 afișări
Imaginea articolului Tradiţii de Paşte: Copiii de pe Valea Bârgăului merg din casă în casă pentru a vesti Învierea Domnului - FOTO

Tradiţii de Paşte: Copiii de pe Valea Bârgăului merg din casă în casă pentru a vesti Învierea domnului (Imagine: Cristiana Sabau/Mediafax Foto)

Pe Valea Bârgăului, din satul la Livezile şi până în comuna Tiha Bârgăului, copiii de toate vârstele au pornit duminică dimineaţă după ouă.

Îmbrăcaţi în costume populare sau cu haine de sărbătoare, având la ei coşuleţe, trăistuţe sau pungi, copiii au bătut din poartă în poartă şi le-au urat sătenilor să aibă parte de sărbători fericite, dându-le totodată şi vestea că Iisus Hristos a înviat. Cu toţii au primit ouă şi dulciuri.

Îmbrăcaţi şi ei în haine de sărbătoare, localnicii au stat pe la porţi să aştepte copiii, uşile fiind larg deschise pentru ca ei să poată intra în curţi.

"Am vopsit peste trei sute de ouă fiindcă nu vrem să vină vreun copil şi să nu mai avem. Aşa facem în fiecare an. Toate familiile vospesc măcar o sută de ouă fiindcă sunt mulţi copii şi aşa e frumos să nu plece de la noi cu mâna goală”, a declarat Maria Pop din Josenii Bârgăului.

Întrucât Valea Bârgăului este traversată de DN 17, un drum intens circulat, mulţi părinţi au preferat să-i însoţească pe cei mici. Valea Bârgăului este formată din comunele Livezile, Josenii Bârgăului, Prundu Bârgăului, Bistriţa Bârgăului şi Tiha Bârgăului. Acelaşi obicei se mai păstrează şi pe Valea Sălăuţei, iar după ce adună ouăle copiii se întâlnesc şi le cionesc într-o întrecere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici