- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (31.12.2019, 08:11)
- Laura Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tradiţii şi obiceiuri de Revelion | Vin roşu, nuci şi mere roşii. Ce nu trebuie să lipsească de pe masă ca să ne meargă bine tot anul
Tradiţii şi obiceiuri de Revelion. Vinul roşu, nucile, merele, neapărat roşii, ceapa şi usturoiul nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion, ca să ne meargă bine tot anul, spun etnografii. Aceştia amintesc şi de un obicei, preluat de la romani, şi păstrat încă în localitatea Breaza, judeţul Prahova: pocnirea dovleacului.
5257 afișări
Tradiţii şi obiceiuri de Revelion. Ce nu trebuie să lipsească de pe masă ca să ne meargă bine tot anul (Foto: Pexels)
Ca să intre cu bine în noul an, românii trebuie să respecte anumite tradiţii la masa de Revelion, spune Vasile Focşeneanu, etnograf şi profesor de istorie la Liceul „Aurel Vlaicu“ din Breaza.
Potrivit acestuia, de pe masa festivă nu trebuie să lipsească şapte mere roşii. „Cum este oul roşu de Paşte, aşa sunt merele roşii de Crăciun şi Revelion. Să nu lipsească merele roşii. Cele şapte mere roşii rămân pe masa festivă până de Sf. Ioan. Simbolizează sănătatea”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vasile Focşeneanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Primul om cu cip Neuralink în creier joacă „Mario Kart” cu ajutorul device-ului
-
Vremea se încălzeşte în Capitală. Ploi şi maxime de 24 de grade
-
Cresc preţurile în industria prelucrătoare, construcţii şi în comerţ
-
Horia Constantinescu renunţă la şefia ANPC pentru a candida la Primăria Constanţa
Pe masa de Revelion trebuie să fie şi 12 nuci, simbolul trăiniciei în comunităţile de români, care trebuie puse într-o strachină. Ele reprezintă cele 12 luni ale anului, iar pentru bunăstare specialişţii recomandă 12 boabe de strugure alb.
„Trebuie să rămână pe masa de Revelion, toate, până la ultima masă de 1 ianuarie. Atunci vor fi ridicate de pe masă”, susţine profesorul de istorie.
Conform acestuia, dintre legume, ceapa şi ustutoriul trebuie să se regăsească în mâncarea de anul nou.
„Ceapa dă vigoare, usturoiul alungă spriritele rele. De la aperitiv nu trebuie să lipsească ceapa, eventual roşie, iar usturoriul poate fi pus undeva discret sau în friptură. Pază bună împotriva primejdiei rele”, a mai afirmat profesorul din Breaza.
În ceea ce priveşte carnea, trebuie evitată cea de găină, care, dacă este consumată în noaptea de Revelion, se spune că „zboară norocul din casă”. În schimb, este recomandat peştele, considerat aducător de bani.
De asemenea, vinul trebuie să fie obligatoriu roşu, iar la desert trebuie să fie măcar o prăjitură cu nucă.
„Faţa de masă să fie întotdeauna albă. Simbolizează puritatea şi curăţenia. Să intrăm în noul an curaţi la suflet, şi pe masă. Eventual, masa să fie decorată cu crenguţe de brad sau vâsc”, a mai precizat Vasile Focşăneanu.
Etnograful din Breaza susţine că în localitatea prahoveană se păstrează un ritual de pe vremea romanilor.
După miezul nopţii, oamenii sparg un dovleac, pentru prosperitate şi sănătate. Acesta trebuie să se spargă în cinci bucăţi, miezul trebuie să fie tare, iar seminţele trebuie împrăştiate. Dacă miezul este moale sau negru, nu e semn bun.
„Ritualul celor doi dovleci se practică la Breaza de 120 de ani. Este preluat de la romani. Este singurul ritual preluat de la romani. Dacă atunci când se pocneşte dovleacul miezul este moale, nu e semn bun. Tradiţia spune să se spargă în cinci bucăţi”, a mai spus Vasile Focşeneanu.
Primul dovleasc se pocneşte după prima ceată de colindători, de Crăciun, iar al doilea de Revelion.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Cillian Murphy devine vegan: „Mi-e dor de brânză. Nu îmi lipsește carnea”
Citește pe www.zf.ro: Revoltă la Carrefour în România: Cu cât sunt plătiţi angajaţii
Citește pe www.zf.ro: Surpriză de la Kaufland în România. A investit deja peste 1 mil. euro
Citește și: Ajunul Anului Nou şi Anul Nou în lume. Tradiţii şi obiceiuri, din România şi din lume, pentru un viitor mai bun
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Povestea unui fost corporatist care alături de un prieten a creat de la zero propria marcă de bere 100% românească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta îmi dă energie”
PROSPORT.RO
Ce se întâmplă când bei vin roșu, de fapt. Expertiza surprinzătoare a medicului Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe